Riječ je kombinaciji uzbudljive hrane za dostavu iz centra Zagreba (Gundulićeva 33) zapakirane u ekološku ambalažu i popularnih baletnih predstava Hrvatskog narodnog kazališta kao što su Orašar, Gospoda Glembajevi, Smrt u Veneciji, Ponos i predrasude, Opasne veze te Labuđe jezero.
Umjetnost smatram najvažnijim područjem života koja inspirira svakodnevicu, olakšava i zahtjeva od nas da budemo bolji, da neprestano pomičemo svoje granice i rušimo izmišljene prepreke koje nas odvajaju od drugih i drugačijih. I kuhanje može biti umjetnost. Repertoar Baleta HNK donosi velika klasična djela koja su još u najranijoj mladosti bitno utjecala na moj razvoj i poimanje stvarnosti. Preciznost kojom su okarakterizirani likovi tih dramskih tekstova bez riječi i pokretom duboko su me ganuli i poželjela sam to isto napraviti u svojoj kuhinji, pojašnjava svoje motive Sanja Bilas.
S obzirom da su zaposlenici HNK-a postali Sanjini redoviti gosti u Kuhinjici otkako ju je otvorila u svibnju ove godine, pitala ih je za mišljenje o spoju hrane i baleta.
Voditeljici ureda Baleta HNK-a Kseniji Balog i ravnatelju Baleta HNK Leonardu Jakovini iznijela sam svoju ideju. Bila im je jako zanimljiva, a gospodin Jakovina mi je u kratkom roku dao suglasnost i potrebne materijale za projekt.
Jestivi baletni repertoar
I tako se počela stvarati konkretnija ideja o Jestivom baletnom repertoaru. Analizirajući zemlju porijekla određenog baleta, tradicionalnu hranu prostora iz kojeg potječe, ali i specifične posebnosti određenog lika Sanja je stvorila zapanjujući jelovnik.
Opasne veze tako donose dašak francuske kuhinje na hrvatske stolove, a obuhvaća jelovnik od tri slijeda za 80 kuna: cassolettes s kozicama, prepelicu s medom i senfom s mariniranim povrćem te creme brulee.
Ponos i predrasude nude dublji pogled u idilu engleskog sela, a jelovnik od tri slijeda (80 kuna) sljubljuje zalogaje od cikle i sira, punjeni lungić na posteljici od korabe, mrkve i celera te sočni kolač od sušenog voća s kremom od vanilije.
Smrt u Venciji (100 kuna) obuhvaća pitu s tankom koricom od sira mozzarella, rajčice i začina, crni rižoto sa sipom i koromačem te kolač od maka, čokolade, narančine kore i mirisne Grappe.
Kako sam zaljubljena u Italiju i talijansku gastronomiju pronašla sam tradicionalna venecijanska jela koja sam mogla povezati s tri lika iz djela, a koje je nemoguće bolje okarakterizirati nego su to otplesali i dočarali Takuya Sumitomo, Andrea Schifano i maestralni Anđeo smrti Guilherme Gamiero Alves, otkriva nam vlasnica Kuhinjice.
Ljubitelji domaćih zalogaja trebaju isprobati jelovnik s imenom Gospode Glemabajevih (70 kuna) koji pruža poznata jela poput čvarkuše, purice s mlincima i tople pite od jabuka s cimetom. Labuđe jezero (25 kn) je, pak, dekadentni desert od crne i bijele čokolade u umaku od vina i pistacije.
Slane i slatke Orašar košarice
Najpopularniji balet u blagdansko vrijeme je svakako Orašar, i bez njega Jestivi baletni repertoar ne bi bio potpun. Po cijeni od 100 kuna moguće je naručiti u svoj dom slane i slatke košarice od orašastih plodova.
Točnije, možete uživati u slanoj košarici od indijskih oraščića punjene kremom od kestena i pečene pancete sa sušenim brusnicama, košarici od oraha punjenoj kremastim sirom s orasima i morskim plodovima, prhkoj košarici punjenoj sušenim rajčicama, kaparama i vučenom svinjetinom, košarici od krumpirova tijesta punjenoj salatom i grilanim pilećim okruglicama te košarici od bundeve s namazom od slanutka, papričicama i vlascem.
Jestivi balentni repertoar Orašara nudi i dvije slatke varijante: čoko košaricu s kremom od badema i sjeckanim bademima te košaricu od pistacije punjene kremom od oraha, čokolade i ruma.
U stvaranju jela držala sam se i svojeg koncepta kuhanja izvrsnih jela po pristupačnim cijenama za ljude u svakodnevnom poslovnom okruženju, kaže autorica ovog uzbudljivog jelovnika. Jednom kad bude moguće, pogledajte baletne predstave s ovog jelovnika, a do tada sjedite u fotelju, grickajte slasne zalogaje i čitajte originalna djela.
Jela su namijenjena svim ljubiteljima baleta i dobre hrane, a mogu biti i sjajan dar uporabne vrijednosti za nekog posebnog.
Jestivi baletni repertoar prvi je u nizu suradnji s kazalištima, muzejima i mnogim drugim organizacijama koji nam život čine lijepim i radosnim i rad čijih zaposlenika treba promovirati kako bi u društvu bili prepoznati i na pravi način valorizirani, zaključuje priču Sanja Bilas.