Nema masovnog druženja, nema koncerata, ali i dalje želimo uživati u hrani. Neka ti trenuci budu zanimljivi i posebni uz ovaj jelovnik, ovim riječima Sanja Bilas iz šarmantne Kuhinjice na svojem Facebook profilu najavila je rođenje gastronomskog projekta po imenu Jestivi baletni repertoar.

Riječ je kombinaciji uzbudljive hrane za dostavu iz centra Zagreba (Gundulićeva 33) zapakirane u ekološku ambalažu i popularnih baletnih predstava Hrvatskog narodnog kazališta kao što su Orašar, Gospoda Glembajevi, Smrt u Veneciji, Ponos i predrasude, Opasne veze te Labuđe jezero.

Umjetnost smatram najvažnijim područjem života koja inspirira svakodnevicu, olakšava i zahtjeva od nas da budemo bolji, da neprestano pomičemo svoje granice i rušimo izmišljene prepreke koje nas odvajaju od drugih i drugačijih. I kuhanje može biti umjetnost. Repertoar Baleta HNK donosi velika klasična djela koja su još u najranijoj mladosti bitno utjecala na moj razvoj i poimanje stvarnosti. Preciznost kojom su okarakterizirani likovi tih dramskih tekstova bez riječi i pokretom duboko su me ganuli i poželjela sam to isto napraviti u svojoj kuhinji, pojašnjava svoje motive Sanja Bilas.

S obzirom da su zaposlenici HNK-a postali Sanjini redoviti gosti u Kuhinjici otkako ju je otvorila u svibnju ove godine, pitala ih je za mišljenje o spoju hrane i baleta.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 Novi "Orašar" u HNK-u: Pogledajte kako izgleda čarobni balet za koji se traži karta više

Voditeljici ureda Baleta HNK-a Kseniji Balog i ravnatelju Baleta HNK Leonardu Jakovini iznijela sam svoju ideju. Bila im je jako zanimljiva, a gospodin Jakovina mi je u kratkom roku dao suglasnost i potrebne materijale za projekt.

Jestivi baletni repertoar
I tako se počela stvarati konkretnija ideja o Jestivom baletnom repertoaru. Analizirajući zemlju porijekla određenog baleta, tradicionalnu hranu prostora iz kojeg potječe, ali i specifične posebnosti određenog lika Sanja je stvorila zapanjujući jelovnik.

Opasne veze tako donose dašak francuske kuhinje na hrvatske stolove, a obuhvaća jelovnik od tri slijeda za 80 kuna: cassolettes s kozicama, prepelicu s medom i senfom s mariniranim povrćem te creme brulee.

Balet \'Ponos i predrasude\' u zagrebačkom HNK-u - 12 "Ponos i predrasude": Pogledajte kako izgleda dugoočekivani balet za koji će se tražiti karta više

Ponos i predrasude nude dublji pogled u idilu engleskog sela, a jelovnik od tri slijeda (80 kuna) sljubljuje zalogaje od cikle i sira, punjeni lungić na posteljici od korabe, mrkve i celera te sočni kolač od sušenog voća s kremom od vanilije.

Smrt u Venciji (100 kuna) obuhvaća pitu s tankom koricom od sira mozzarella, rajčice i začina, crni rižoto sa sipom i koromačem te kolač od maka, čokolade, narančine kore i mirisne Grappe.

Kako sam zaljubljena u Italiju i talijansku gastronomiju pronašla sam tradicionalna venecijanska jela koja sam mogla povezati s tri lika iz djela, a koje je nemoguće bolje okarakterizirati nego su to otplesali i dočarali Takuya Sumitomo, Andrea Schifano i maestralni Anđeo smrti Guilherme Gamiero Alves, otkriva nam vlasnica Kuhinjice.

Ljubitelji domaćih zalogaja trebaju isprobati jelovnik s imenom Gospode Glemabajevih (70 kuna) koji pruža poznata jela poput čvarkuše, purice s mlincima i tople pite od jabuka s cimetom. Labuđe jezero (25 kn) je, pak, dekadentni desert od crne i bijele čokolade u umaku od vina i pistacije.

Slane i slatke Orašar košarice
Najpopularniji balet u blagdansko vrijeme je svakako Orašar, i bez njega Jestivi baletni repertoar ne bi bio potpun. Po cijeni od 100 kuna moguće je naručiti u svoj dom slane i slatke košarice od orašastih plodova.

Točnije, možete uživati u slanoj košarici od indijskih oraščića punjene kremom od kestena i pečene pancete sa sušenim brusnicama, košarici od oraha punjenoj kremastim sirom s orasima i morskim plodovima, prhkoj košarici punjenoj sušenim rajčicama, kaparama i vučenom svinjetinom, košarici od krumpirova tijesta punjenoj salatom i grilanim pilećim okruglicama te košarici od bundeve s namazom od slanutka, papričicama i vlascem.

Jestivi balentni repertoar Orašara nudi i dvije slatke varijante: čoko košaricu s kremom od badema i sjeckanim bademima te košaricu od pistacije punjene kremom od oraha, čokolade i ruma.

Slika nije dostupna "Smrt u Veneciji": Balet čiji energija i strast ne prestaju plijeniti pozornost publike

U stvaranju jela držala sam se i svojeg koncepta kuhanja izvrsnih jela po pristupačnim cijenama za ljude u svakodnevnom poslovnom okruženju, kaže autorica ovog uzbudljivog jelovnika. Jednom kad bude moguće, pogledajte baletne predstave s ovog jelovnika, a do tada sjedite u fotelju, grickajte slasne zalogaje i čitajte originalna djela.

Jela su namijenjena svim ljubiteljima baleta i dobre hrane, a mogu biti i sjajan dar uporabne vrijednosti za nekog posebnog.

Jestivi baletni repertoar prvi je u nizu suradnji s kazalištima, muzejima i mnogim drugim organizacijama koji nam život čine lijepim i radosnim i rad čijih zaposlenika treba promovirati kako bi u društvu bili prepoznati i na pravi način valorizirani, zaključuje priču Sanja Bilas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju