Više od godinu i pol dana prošlo je od praizvedbe baleta Smrt u Veneciji, a ova nagrađivana predstava i dalje plijeni pozornost publike prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama.

Istodobno nježna i snažna priča o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći, koju je ispričala Valentina Turcu, i u siječnju ima zakazanih pet izvedbi, i to 16., 17., 25., 27., 28. siječnja.

Dramski balet Smrt u Veneciji nastao je prema motivima istoimene pripovijetke Thomasa Manna na glazbu Gustava Mahlera.

Autorica predstave Valentina Turcu potpisuje adaptaciju romana, izbor glazbe, režiju i koreografiju. Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Alan Hranitelj, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a autor videoprojekcija Matjaž Mrak.

Novela Thomasa Manna Smrt u Veneciji široku popularnost stekla je zahvaljujući kultnome Viscontijevu istoimenom filmu iz 1971. godine, a nedvojbeno nosi vlastito autorovo pesimistično i razarajuće proročanstvo, njegovu tipičnu refleksivnost te prvenstveno neumornu potragu za idealom, ljepotom.

Sve to utjelovljeno je u glavnome junaku – Gustavu, koji je svojevrstan literarni amalgam nekoliko genijalnih osobnosti – Čajkovskoga koji se navodno sam zarazio kolerom popivši čašu neprokuhane vode, Mahlera i njegova nepogrešiva simfoničarskog perfekcionizma te samoga Thomasa Manna.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u "Orašar": 10 zanimljivosti o baletu nadahnutom dirljivim događajem

Mann je svoju novelu Smrt u Veneciji, napisanu 1912. označio tragedijom obeščašćenja / Tragodie einer Entwurdigung, što je uostalom bila sudbina brojnih esteta i modernih umjetnika iz razdoblja fin de sièclea, koji su postali žrtve lažnoga morala i društvene osude.

Cjelovečernji dramski balet, protkan rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera, čija remek djela tako dobro izražavaju krajnje ljudske osjećaje i stanja, posve je nova plesna interpretacija Mannova literarnog majstorstva.

Autorica Valentina Turcu kroz imaginarnu atmosferu neprekidnoga gibanja duše suptilno ulazi u kompleksni univerzum emotivnoga putovanja, pulsirajućega treperenja neprimjetne unutarnje sile Erosa i radikalnoga kontrasta sadržanog u literarnome predlošku.

NAGRADE

Predstava koja je prvi put izvedena u lipnju 2018. u međuvremenu je nagrađena nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu.

Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone.

Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Predstava će tako biti izvedena 8. veljače u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju