Nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, grčevi u mišićima i trnci u ekstremitetima samo su neki od simptoma nedostatka magnezija u tijelu. No kako se ovi simptomi povezuju s nizom drugih bolesti, manjak minerala teško je dijagnosticirati


'Magnezij je uključen u više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Utječe na sve od pravilnog kucanja srca do rada drugih mišića i hormona,' kaže dr. Danine Fruge iz Pritikin Longevity Centra u Miamiju.

Žene bi dnevno trebale unijeti do 320 miligrama magnezija. To nije težak zadatak ako ne uživate u nezdravim navikama.

Studije su pokazale da samo 25 posto odraslih osoba uzima dovoljne količine ovog minerala (310 do 320 miligrama za žene i 400 do 420 miligrama za muškarce). Najzanimljivije od svega, magnezij nije teško unijeti u organizam, no zbog nekih loših navika sprječavamo njihovu apsorpciju.

'Volite li pijuckati gazirana pića, moguće je da vam fali nekih hranjivih tvari poput magnezija. Ispijanje alkohola također na pomaže vašem zdravlju jer sprječava apsorpciju vitamina D koji pomaže u apsorpciji magnezija. Rafinirani šećer u hrani također potiče tijelo da izlučuje magnezij kroz bubrege i tako smanji njegove količine u organizmu,' napominje Fruge.

Tijelo ima ugrađene mehanizme koji sprečavaju predoziranje s pojedinim vitaminima i mineralima iz hrane, ali nisu u mogućnosti to učiniti sa suplementima. Želite li pojačati unos magnezija u tijelu, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju