Deana Miletić i Ivana Perić dvije su snažne Dalmatinke koje je spojilo dugogodišnje obiteljsko prijateljstvo, ali i životne nedaće i problemi koji su utrli put danas uspješnom zajedničkom poslu. Njihov trajni kolač simbolična imena Spara pršti od dalmatinskih okusa, a u svakom se zalogaju osjeti ljubav i trud koji su njih dvije uložile.

Galerija Spara je trajni kolač s rokom trajanja od 75 dana Spara je trajni kolač s rokom trajanja od 75 dana Spara se radi s domaćim maslinovim uljem i ručno sjeckanim suhim voćem lokalnog podrijetla +3 Sparu možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama

Startaj Hrvatska donosi osam poduzetničkih priča koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt, a među njima je i ona Deane Miletić i Ivane Perić.

Njihov trajni kolač Spara, koji se ručno izrađuje od provjerenih visokokvalitetnih namirnica lokalnog podrijetla, sada se može naći na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Lijepe Naše.

Sparu možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama Sparu možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama Foto: Nova Studio

Sve je krenulo kada su nekad profesionalnu rukometašicu Deanu zadesile iznenadne zdravstvene tegobe. Zbog to je bila prisiljena uvesti strog režim prehrane, a na tržištu nije bilo mnogo izbora, pa je sama stvorila proizvod čija receptura ne sadrži konzervanse. Da Spara izađe na tržište, Deani je pomogla 27-godišnja Ivana, koja je uz nju bila onda kad je joj se činilo da će zbog zdravstvenih problema sve stati.

Podloga recepture Spare stari su dalmatinski tradicionalni recepti, a posebno bogatstvo okusa kolaču daju dalmatinska suha smokva, sušene marelice, grožđice i džem od limuna. Spara u svojim sastojcima ima i orašaste plodove te čisti mljeveni rogač koji kolaču daje specifičnu notu.

Spara je posebna po tome što po sastavu nema drugih masnoća osim maslinova ulja iz Deanine vlastite proizvodnje. Uz to, ona sama proizvodi i likere koji kolaču daju aromatičan miris i okus. Sve suho voće koje se nalazi u kolaču ručno je rezano kako ne bi izgubilo na svojoj kvaliteti.

Uz Sparu se veže i povijesna priča, naziv je dobila prema jastučiću koji su dalmatinske žene stavljale na glavu ispod kanti s vodom, košara s voćem ili vreća s maslinama, kako bi olakšale nošenje tereta. Spara je tako simbol ženske muke u poljoprivredi.

Naziv je dobila prema jastučiću koji su dalmatinske žene stavljale na glavu Naziv je dobila prema jastučiću koji su dalmatinske žene stavljale na glavu Foto: Nova TV

Iako je po načinu pripreme i sastojcima vrlo tradicionalna, može se reći da je Spara suvremenik „brzoj hrani“ jer već mala količina proizvoda sadrži dovoljno hranjivih tvari da može poslužiti kao kvalitetan međuobrok.

Ovaj trajni kolač možete jesti uz namirnice koje će još više naglasiti njezin okus. Ipak, najbolja je sama i kad se jede u društvu.

Plavu policu s proizvodima kandidata emisije Startaj Hrvatska možete pronaći u INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama Plavu policu s proizvodima kandidata emisije Startaj Hrvatska možete pronaći u INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama Foto: Nova TV

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR-om Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2020. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovinama diljem Hrvatske.

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studia, native tima Nove TV, u suradnji s klijentom SPAR Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju