Ako su oči ogledalo duše, složit ćete se kako su zubi ogledalo zdravlja. Rezultat dobre oralne higijene je usna šupljina koja izgleda i miriše zdravo


To podrazumijeva da su zubi čisti i bez naslaga, da se zubno meso čvrsto drži uza zube i da ne boli ili krvari prilikom pranja te da loš zadah nije stalno prisutan. Svakodnevna njega najbolja je prevencija problema sa zubima. U nastavku otkrijte kako u četiri koraka možete učinkovito održavati oralnu higijenu.

'Ne pretjerujte s količinom zubne paste. Dovoljno je da bude veličine zrna graška. Nagnite četkicu za 45 stupnjeva u odnosu na zubno meso i pomičite je vertikalnim ili kružnim potezima. Četkajte vanjsku i unutarnju stranu svakog zuba te griznu plohu pomičući četkicu naprijed-natrag.'

1- Opskrbite se pravom četkicom za zube
Odaberite četkicu za zube s mekim najlonskim vlaknima koja će učinkovito uklanjati plak i ostatke hrane, bez nadraživanja desni ili uništavanja zubne cakline. Stomatolozi preporučuju da četkica ima manju glavu kako bi mogla doprijeti do svih zubi, osobito onih stražnjih. Električna četkica za mnoge je dobar izbor, ali i s običnom možete jednako dobro očistiti zube – ključ je u tehnici.

2. Odabir zubne paste je jednako važan
Što se tiče zubne paste, najbolji su izbor one koje sadrže fluorid jer on pomaže ukloniti plak i ojačati caklinu. Danas postoji velik izbor pasta za zube namijenjenih različitim stanjima kao što su karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosjetljivost zuba. Ako ste neodlučni, upitajte svog stomatologa za savjet koja je zubna pasta najbolja za vas.

3. Pravilno iskoristite alate
Za početak, ne pretjerujte s količinom zubne paste; dovoljno je da bude veličine zrna graška. Nagnite četkicu za 45 stupnjeva u odnosu na zubno meso i pomičite je vertikalnim ili kružnim potezima. Četkajte vanjsku i unutarnju stranu svakog zuba te griznu plohu pomičući četkicu naprijed-natrag. I naravno, i dalje vrijedi pravilo koje ste naučili u vrtiću – perite zube barem tri minute.

Nemojte zaboraviti nježno iščetkati jezik kako biste uklonili bakterije i osvježili dah. Na kraju vodom isperite usta i četkicu. Ponovite postupak (barem) dva puta dnevno.

4. Mijenjajte alate na vrijeme
Kao što kupujete novu zubnu pastu nakon što potrošite staru, tako trebate tretirati i četkicu za zube. Zamijenite je novom kad počnete primjećivati znakove istrošenosti ili nakon tri mjeseca. Usto, vrlo je bitno promijeniti četkicu nakon prehlade jer vlakna mogu sadržavati klice koje mogu uzrokovati ponovnu zarazu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju