Znate li koje su uzbudljive priče privlačile ljude u kina u godini u kojoj ste se vi rodili? Opustite se i otkrijte koji su filmovi vladali kino blagajnama od 1975. godine do početka novog milenija.


1975.

Spielbergove 'Ralje' su tako zorno pokazale što se događa kad morski pas zaluta među kupače, da je dobar dio svjetske populacije ove godine odlučio napraviti pauzu s morom, a ljetovanje 'odraditi' u planinama.

Ako moramo odabrati najslađeg filmskog izvanzemaljca, onda ta titula definitivno pripada 'E.T.-ju' za kojim su svi ludjeli 1982.

1976.
'Rocky' je najbolji dokaz da mali filmovi mogu postati megapopularni hitovi. Ne samo da je biografska priča o istoimenom boksaču zasjela na prvo mjesto ljestvice najgledanijih filmova u ovoj godini, već je osvojio i tri nagrade Oscar.

1977.
Gledati 'Zvjezdane ratove IV: Nova nada' u kinu za mnoge je filmske kritičare bilo 'izvantjelesno iskustvo', a njegov autor George Lucas je 'preko noći' postao kultna osoba američke kinematografije.

1978.
Pamtljive melodije, zavodljiva ljubavna priča i kemija između glavnih glumaca Johna Travolte te Olivije Newton-John pretvorili su 'Briljantin' u instant filmski klasik, kojeg i danas gledamo s oduševljenjem.



1979.
Kako razvod utječe na obitelj zorno je demonstrirala drama 'Kramer protiv Kramera' s Maryl Streep i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama, koja je osvojila 5 Oscara, uključujući zlatne kipiće za najbolji film, te najbolju žensku i mušku glavnu ulogu.

1980.
Oduševljenje Lucasovim svijetom nastavilo se i sa 'Zvjezdanim ratovima V: Carstvo uzvraća udarac', koje se danas smatra i najboljim nastavkom u sagi.

1981.
Zbog filma 'Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega' mnoge su djevojčice i dječaci u osamdesetima sanjali o karijeri arheologa koji je bio vješt poput lika Harrisona Forda u ovoj pustolovnoj priči.

1982.

Ako moramo odabrati najslađeg filmskog izvanzemaljca, onda ta titula definitivno pripada 'E.T.-ju'. Topao obiteljski film Stevena Spielberga naučio nas je da se prijateljstvo može sklopiti između najčudnijih pojedinaca onda kada to najmanje očekujete.



1983.

Bez imalo iznenađenja, u ovoj godini film 'Zvjezdani ratovi VI: Povratak Jedija' ponovo su se našli na prvom mjestu ljestvice najgledanijih filmova.

1984.
'Istjerivači duhova' je fantastična komedija koja se vrtjela oko četiri znanstvenika koja neobičnom opremom rješavaju problem pojave nadnaravnih bića u New Yorku.

1985.
Filmska tehnologija je posljednjih godina toliko uznapredovala, ali 'Povratak u budućnost' Roberta Zemeckisa s jednim zastarjelim automobilom modela DeLorean za mnoge je i dan-danas najbolji pustolovni film svih vremena.

1986.

'Top Gun' je klasični muški film o ratnom zrakoplovstvu kojeg su u kinima najviše voljele gledati žene. Za to je možda zaslužni i mladi Tom Cruise te Val Kilmer.

1987.

Što se dogodi kad se muškarac mora brinuti za bebu? Urnebes koji najbolje opisuje hit film 'Tri muškarca i kolijevka'!

1988.
Mnogi bi se željeli obogatiti, ali bez previše rada i truda. 'Kišni čovjek' s briljantnim Dustinom Hoffmanom u ulozi autističnog Reymonda Babbitta nam je pokazao koji sve izazovi prate ovu naizgled savršenu premisu.

1989.

'Indiana Jones i posljednji križarski pohod' ponovio je uspjeh svoga prethodnika, a Harrison Ford zacementirao svoj status jednog od najvećih miljenika žena.



1990.
'Duh' je najbolji (filmski) dokaz da ljubav može biti toliko jaka da ju niti smrt ne može prekinuti. Ne ćemo ni spominjati da su mnoge žene nakon gledanja postale vrlo zainteresirane za modeliranje gline.

1991.

'Terminator 2: Sudnji dan' iznimka je koja potvrđuje filmsko pravilo da se rijetko koji nastavak može mjeriti s originalom.

Rijetko koja žena mogla je odoljeti Bruceu Willisu u bijeloj potkošulji kao inspektoru John McClaneu u akcijskom filmu 'Umri muški 3' iz 1995.

1992.
'Aladdin' je prekrasan animiran film napravljen prema istoimenoj priči iz zbirke pripovjedaka 'Tisuću i jedna noć' o simpatičnom skitnici na čarobnom ćilimu, koji je dotakao brojna ženska srca.

1993.
Što bi se dogodilo kad bi se na Zemlju vratili dinosauri? 'Jurski park' je uzbudljiva Spielbergova vizija izgubljenog svijeta u kojemu glavnu riječ imaju upravo ova pretpovijesna bića.

1994.
'Kralj lavova' je odličan dokaz da crtići nisu filmovi samo za djecu. Potvrdili su tu tvrdnju i rezultati sa svjetskih kino blagajna, kojima je dominirala priča o kralju životinja.

1995.

Rijetko koja žena mogla je devedesetih godina odoljeti Bruceu Willisu u bijeloj potkošulji kao inspektoru John McClaneu u akcijskom filmu 'Umri muški 3', zar ne?

1996.
Šarm Willa Smitha, duhovit scenarij i računalna magija korištena u kreiranju uvjerljive borbe protiv izvanzemaljaca učinila su 'Dan nezavisnosti' najgledanijim filmom u ovoj godini.

1997.
Sjećate se 'Titanica'? I u hrvatskim gradovima se čekalo satima u redu za kino ulaznice kako bi se pogledala prekrasna ljubavna priča između priprostog Jacka i otmjene Rose na legendarnom brodu koji dočeka mračna sudbina.

1998.
Tim stručnjaka odlazi u svemir kako bi spasili Zemlju od uništenja? Premisa 'Armageddona' možda je predvidljiva, ali rijetko tko je mogao suzdržati suze kada je čuo pjesmu Aerosmitha 'I don't want to miss a thing'.

1999.

'Zvjezdani ratovi I: Fantomska prijetnja' je na kraju tisućljeća bila još jedan u nizu filmova iz Lucasovog serijala koja je oborila rekorde kino-blagajni.

2000.
Tajni agenti, smrtonosni virus i Tom Cruise su provjereni sastojci za uspjeh i glavni razlozi zašto je 'Nemoguća misija II.' bila najgledaniji film na kraju milenija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju