Možemo li živjeti duže i kvalitetnije? Ako promotrimo longevity, novi znanstveni pravac i trend, apsolutno možemo.

Umjesto bijega od starenja, mnogi danas prepoznaju važnost održavanja balansa između tjelesnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. To uključuje pažljiv odabir prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu stresa i promicanje pozitivnih međuljudskih odnosa.

Longevity zato nije samo puko produženje životnog vijeka, već i nastojanje za kvalitetnijim i ispunjenijim postojanjem.

Longevity je pojam koji sve češće čujemo, ali što on zapravo znači i koliko nam može pomoći da živimo zdravije, kvalitetnije i dulje, otkrijte na panelu Longevity - kako živjeti duže i ljepše? koji će održati na ovogodišnjem Women's Weekendu od 7. do 10. ožujka u Rijeci.

Na panelu će sudjelovati nutricionistica Darija Vranešić Bender, Vesna Mudrinić, akupunkturistica i osnivačica Satori Acupuncture te dr. sc. Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča koje će sve okupljene upoznati s temom longevityja. Uoči gostovanja na Women's Weekendu, doktorica Bolanča otkrila nam je više o longevityju, njegovom utjecaju na zdravlje kože i ljepotu te o tome što svatko od nas može učiniti da se osjeća i izgleda mlado.

Pojam 'longevity' odnosi se na produženje životnog vijeka, ali na način da se istovremeno naglašava i kvaliteta života. Tu se referiramo na dodavanje godina životu, ali i životu godina. Temelji se na kvalitetnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, izbjegavanju konzumiranja alkohola i cigareta, dovoljnoj količini sna, pravilnom disanju te meditaciji (ili molitvi), sve kako bismo prevenirali bolesti koje skraćuju životni vijek i narušavaju kvalitetu života. Možda zvuči kao oksimoron, ali cilj je da umremo mladi u staroj životnoj dobi, objasnila nam je doktorica Bolanča i dodala kako je longevity trend koji vidimo u svim aspektima života, a koji u Hrvatskoj još nije ni uzeo veliki zamah kakav je drugim zapadnim zemljama.

dr.sc. Željana Bolanča dr.sc. Željana Bolanča (Foto: Zadovoljna.hr)

Duži, ali i kvalitetniji život

U posljednjem desetljeću, doživljaj starenja i koncept dugovječnosti doživjeli su značajnu transformaciju. Umjesto da se fokusiramo isključivo na zaustavljanje procesa starenja, sve više ljudi teži produženju životnog vijeka kroz održavanje kvalitete života, vitalnosti i zdravlja. Dugovječnost nije samo biološki fenomen, već je postala životni stil, trend koji oblikuje način na koji razmišljamo o starijem dobu. Doktorica Bolanča je istaknula:

 

Ako su nam način života i medicina produljili životni vijek, onda vjerojatno želimo produljiti i dobar i zdrav izgled kože, a time i općeniti izgled. Ako izvana izgledate onako kako se i iznutra osjećate, sigurna sam da to vodi boljem samopouzdanju.

Nadalje je kazala kako je koža naš najveći organ, koji je istovremeno u cijelosti izložen vanjskim, ali i unutarnjim čimbenicima.

Najbolje se to primjećuje na koži lica. Ako je prekomjerno izlažemo UV zračenju, dimu cigareta ili drugim toksinima, značajno je oštećujemo i narušavamo joj kvalitetu. Takva koža puna je nepravilnih pigmentacija, beživotna, dehidrirana, bez sjaja, te je sklonija riziku nastanka svih vrsta tumora, pa i najmalignijeg - melanoma kože. Na takvoj koži ranije primjećujemo nastanak bora, jer s jedne strane dolazi do smanjenog stvaranja kolagena, a s druge strane bržeg propadanja postojećeg, dodaje doktorica.

Longevity može pomoći i da stvorimo dobru beauty rutinu te zadržimo i održimo mladolik izgled kože. Doktorica Bolanča navodi da je ključno odabrati aktivne sastojke u optimalnim koncentracijama, ali da, kada govorimo o koži, uvijek vrijedi princip manje je više.

Za jutarnju njegu preporučujem upotrebu vitamina C, niacinamida i hijalurona, uz obavezan SPF. Važno je napomenuti da nisu svi sastojci prikladni za svaki tip kože. Pravilnom raspodjelom aktivnih sastojaka u dnevnoj i večernjoj rutini, štitimo kožnu barijeru i postižemo najbolji izgled kože, objašnjava doktorica i dodaje da kožna barijera igra ključnu ulogu kao prva linija obrane od štetnih sastojaka, te ju je važno očuvati.

Atmosfera s prošlogodišnjeg Women's Weekenda Atmosfera s prošlogodišnjeg Women's Weekenda (Foto: Zadovoljna.hr)

Saznajte više o longevityju i drugim atraktivnim temama koje su dio programa drugog Women's Weekenda i pridružite se od 7. do 10. ožujka u Muzeju suvremene i moderne umjetnosti i Art kvartu u Rijeci. Osigurajte svoje ulaznice na vrijeme, a cijeli program pronađite na linku. Sve informacije o Women’s Weekendu pratite na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Vidimo se u Rijeci!

Women's weekend i ove godine nudi zanimljive i važne sadržaje Inspirativni i edukativni paneli i predavanja čekaju vas na drugom Women’s Weekendu

Najavljen je program drugog Women's Weekenda Drugi riječki Women's Weekend posvećen je jačanju ravnopravnosti

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju