'Mediteransko plavetnilo' i ' Skandinavska jednostavnost' nalaze se na vrhu popisa trendova u uređenju interijera inspiriranih godišnjim odmorom u anketi provedenoj među 19.000 globalnih putnika među kojima su i putnici iz Hrvatske.

Trendove u uređenju interijera u vizualnom su obliku oživili Booking.com i Render Atelier, kreativni butik koji generira 3D nacrte kako bi inspirirali one koji žele ponijeti godišnji odmor kod kuće.

Pet najpopularnijih trendova u uređenju interijera:

1. Mediteransko plavetnilo

Stil mediteranskog plavetnila izabralo je 66 post ispitanika. Uz ovaj bezvremenski stil sanjat ćete da plovite oceanom.

Ovaj stil pobuđuje osjećaj opuštenosti, a karakterizira ga hladna i minimalna, ali isto tako šarena paleta boja.

Prekrasne pločice s uzorcima jako dugo su obilježavale ovaj stil, kao i prirodne tkanine i teksture, kao što su bijela posteljina, masivni drveni namještaj i terakota podovi.
Mediteranski stil Mediteranski stil uređenja Foto: Living4Media
2. Skandinavska jednostavnost

Skandinavski stil je izabralo 56 posto ispitanika. To je pokret koji definira jednostavnost, minimalizam, funkcionalnost i ljepota.

Svijetlo drvo i čisti, jednostavni oblici sa zaobljenim rubovima dominiraju u arhitekturi i namještaju. Minimalni dodaci i obilje prirodnog svjetla također obilježavaju ovaj stil koji je prihvaćen diljem svijeta.
3. Seoska udobnost

Stil seoske udobnosti izabralo je 41 posto ispitanika, a  definira ga maksimalistička estetika, upotreba debelog i izdržljivog drva te grubih, prirodnih materijala kao što su kameni podovi. Sve to pomaže u stvaranju toplog i udobnog ugođaja.

U ladanjskoj kući ništa nije preosjetljivo – sve je pomalo oštećeno djelovanjem vremenskih uvjeta, ali isto tako i pomno odabrano i postavljeno na svoje mjesto zbog romantičnih i nostalgičnih karakteristika. Seoski stil Seoski stil uređenja Foto: PR
4. Japanski zen

Stil posvećen Japanu izabralo je 26 posto ispitanika. Japanski interijeri poznati su po svojoj formi i funkcionalnosti. Iako  u njemu izvorno prevladavala siromašna estetika Budizma, Japanski zen poznat je po promišljenom korištenju prostora, pri čemu svaki predmet ima neku svrhu.

U japanskim se interijerima može primijetiti pristup "manje je više" s očigledno neutralnim nijansama boja isprekidanih ravnim linijama i naglašene njegovanim vrtovima.
Japanski stil Japanski stil uređenja Foto: Living4Media
5. Elegantni gradski stil

Elegantnu gradsku temu izabralo je 19 posto ispitanika. Prozori od poda do stropa s izvanrednim pogledom, izložena cigla i drveni podovi uobičajeni su znakovi u svakom domu uređenom u gradskom chic stilu.

U tako uređenom domu možete očekivati prostorije otvorenog plana s velikim, masivnim namještajem i dizajnerske predmete, kao što su svijećnjaci i umjetnička djela, koje nije moguće previdjeti. To je gradski luksuz u svom punom sjaju.
Gradski stil Gradski stil uređenja Foto: Living4Media
U ostale popularne trendove u uređenju interijera inspirirane godišnjim odmorom putnici iz Hrvatske ubrojili su "Perzijski vintage" bogato dekoriran s prekrasnim antikvitetima, "udobna planinska kuća" inspirirano alpskim šumama i planinama prekrivenim snijegom i "srednjoistočna elegancija" šareni dizajn s raznim tkaninama i teksturama.

Prema globalnim rezultatima trend "bohemske elegancije" eklektični i nekonvencionalni stil popularniji je među ženama dok "japanki zen" najviše preferiraju muškarci u dobi od 18 do 24 godine, ističe se u istraživanju Booking.com i Render Ateliera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju