Na temelju mnogih istraživanja koja su provedena među parovima stvoren je popis zajedničkih osobina koji može poslužiti kao uspješan recept za sretnu ljubavnu vezu. Donosimo vam pet jasnih karakteristika sretnih parova.

 
Svima je jasno da je život puno ljepši ako kraj sebe imate partnera koji u vaš život unosi potrebnu vedrinu i čini ga ugodnijim. Kvalitetna veza ne događa se sama od sebe, već se postepeno gradi.


1. Pričaju otvoreno o svojim emocijama

Bez dobrog razgovora i obostrane komunikacije nema ni stabilnih veza. Kada su emocije u pitanju, sretni parovi otvoreno pričaju o njima bez zadrške, bilo da se radi o pozitivnima ili negativnima. Dok nepokazivanje emocija razorno djeluje na odnos, narušene odnose možemo riješiti donošenjem zajedničke odluke o otvorenom iskazivanju emocija. Tijekom otvorenih razgovora bitno je aktivno slušanje i sudjelovanje. Fokus neka bude na njegovim riječima, a ako ga poželite zaustaviti s pričom, strpite se i pričekajte da završi. Time ćete ojačati osjećaj međusobne povezanosti i izgraditi povjerenje jer je komunikacija ljepilo svake veze.

2. Odlaze na spavanje u isto vrijeme

Nerijetko se događa da jedan partner odlazi u krevet ranije, dok drugi želi gledati televiziju ili pak pročitati dobru knjigu. Pokazalo se da su sretni parovi odustali od starih navika te su baš tim potezima ostvarili veći osjećaj bliskosti u vezi.
Istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu pokazalo je da su u vezi ili braku sretnije one žene čiji se raspored spavanja 90 posto vremena preklapa s partnerovim. Primjerice: davanje poljupca prije spavanja vrlo je intiman čin, baš kao i noćni razgovori nakon kojih lakše utonemo u san. Upravo su to odlike koje sretni parovi čine svakodnevno; prilagođavaju se drugome te odlaze na počinak u isto vrijeme.


3. Koriste slične parfeme

Mnogi ističu da im je miris bolje polovice jedan od najdražih mirisa na svijetu. Ako vas miris partnera baš i ne očarava, možda on i nije najbolji izbor te veza nema svijetlu budućnost.
Često parovi idu i korak dalje, pa se odlučuju na kupnju parfema za nju i njega jer sve žele raditi zajedno. Ako i vi uživate u ovakvom odnosu i u stalnoj ste potrazi za novim mirisnim izazovom, onda će vas oduševiti činjenica da je poznati dizajner parfema Kenzo Takada obnovio suradnju s Avonom. Ovom mirisnom pričom Kenzo je uspio „životnu radost, svijet prepun boja i emocija“ pretočiti u najnoviji mirisni dragulj pod imenom Avon Life Colour, koji možete kupiti u obje verzije, muškoj i ženskoj. Kenzo tvrdi da ćete korištenjem osloboditi svoju kreativnost, ali i otkriti pozitivnu energiju koja se krije u svima nama.

 

4. Biraju slične kombinacije prilikom odijevanja

Postoji bezbroj načina kojima se može pokazati da ti je stalo do voljene osobe. Jedan je od njih slično oblačenje. Iako ova točka najčešće izaziva podsmijeh, gledano iz psihološkog kuta potpuno je objašnjivo zašto se mnogi parovi odlučuju na ovakav potez.
Psiholozi kažu da sličnim odijevanjem pokazujete kako ste privrženi jedno drugomu te ne čudi činjenica da bi i slučajni prolaznik na cesti shvatio da među vama postoji neka povezanost. Sjetite se samo kako postoje setovi za mame i bebe, tate i sinove, braću i sestre. Upravo ovakvi modni izleti podsjećaju nas na temelj svakog odnosa.

5. Imaju puno razumijevanja i zahvalnosti jedno prema drugome

Razumijevanje prema partneru i zahvalnost samo su neki od ključnih faktora za sretan odnos.
Potpuno međusobno razumijevanje teško je postići, a to je dokaz da ljudi frustracije radije rješavaju svađama nego uključivanjem empatije u odnos. Iako se svi groze razmirica, upravo to može rezultirati boljim razumijevanjem u ljubavnom odnosu. U stabilnoj i uspješnoj vezi empatija nije samo shvaćanje partnerovih osjećaja, već i stavljanje u tuđi položaj. Upravo je to moć empatije –ona produbljuje odnos i pritom je temelj prave ljubavi.

Ako ste bili u dugoj vezi ili u braku, doći ćete do zaključka da početni zanos i razdoblje požude blijede s vremenom. I to je u potpunosti normalno. Jednostavno se uljuljamo u osjećaj da su nam partneri dostupni i često ih uzimamo zdravo za gotovo. Upravo te trenutke treba prepoznati i reagirati jer će se izražavanjem zahvalnosti vaš partner osjećati zadovoljnije, sretnije i privrženije.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju