Volite li ljubavne romane i Pariz, "P.S. iz Pariza" je knjiga koju biste trebali pročitati. Istina je da su i ljubav i "Grad ljubavi" već opisani u brojnim knjigama te biste se mogli zapitati kakvu bi novost mogla donijeti još jedna priča.

 

Odgovor leži u autoru Marcu Levyju koji slovi za najprodavanijeg živućeg francuskog pisca na svijetu. Takav se uspjeh ne dogodi preko noći i slučajno. Levyjeva djela bila su prevođena na hrvatski jezik, ali dugo, predugo, smo čekali na neku novu knjigu. Sada imamo prilike Pariz upoznati kroz oči jednog neobičnog para koji se vođen slučajnošću (ili sudbinom, ako vam je tako draže) i nezadovoljstvom vlastita upoznaje u gradu na romantičnoj rijeci Seini.

Način na koji autor Marc Levy u romanu 'P.S. iz Pariza' opisuje modernu osamljenost u svijetu bez granica istovremeno je liričan i tragičan



Radnja romana "P.S. iz Pariza" započinje u Londonu gdje upoznajemo poznatu britansku glumicu Miju. Ona je u Europi ostvarila izniman uspjeh, ali dosta joj je klišeiziranih uloga te bi se željela probiti i u Hollywoodu. No njezin muž, također glumac, stoji na putu njezinoj sreći jer ima aferu. Neočekivanom i naglom odlukom, Mija odlazi u Pariz pobjeći od svega što je tišti. Ondje Mija frustrirano kaže najboljoj prijateljici i tamošnjoj cimerici:

Više se nikad ne želim zaljubiti u vlastitu viziju neke osobe. Želim stvarnost, želim trenutak, i to sadašnji i nijedan drugi.

Život glumice udaljio ju je od nje sam te je savršeno prihvatljivo što traži nešto drugo, nešto više, nešto pravo…

Drugi glavni protagonist romana američki je pisac Paul. On je po struci zapravo arhitekt koji je u slobodno vrijeme pisao knjigu ne misleći je ikome pokazati, a kamoli objaviti. Ipak je u njoj opisao svoj život i intimne trenutke. Kada mu je prijateljica poslala rukopis u poznatu izdavačku kuću, život mu se preokrenuo. Odjednom slavan, sramežljivi (iako je pojavom sušta suprotnost tome) je Paul shvatio da mu to ne odgovara te da se mora povući u osamu. Stati, razmisliti, možda napisati drugu knjigu – ali daleko od očiju javnosti. I tada se, iznenađujući i samog sebe, odlučuje preseliti u Pariz na godinu dana. Otad je, kako to često biva, prošlo sedam godina, a Paul je objavio nekoliko knjiga te gotovo postao pravim Francuzom. Umoran od nepredvidljivih Parižanki ostao je neženja u vezi na daljinu.

Naši se protagonisti upoznaju na internetskoj stranici za spajanje ljudi, ali način na koji se to dogodi je dosta smiješan i oduševljava. Paulovi prijatelji otvore za njega profil a da on toga uopće nije svjestan niti tome sklon. Mia, pregledavajući poruke na prijateljičinu laptopu primijeti tu stranicu te se, u trenutku dosade, i sama prijavi…

Ovaj ćete roman, iako ima tristo stranica, pročitati u dahu. Djelomično je za to zaslužan Levyjev jednostavan, ali privlačan stil pisanja kojim u samo nekoliko redaka stvara nezaboravne scene. Osim toga, čak i sekundarni likovi dobivaju svojih pet minuta slave, a sve je popraćeno vrckavim i iznimno zabavnim dijalozima. Način na koji autor opisuje modernu osamljenost u svijetu bez granica istovremeno je liričan i tragičan.

No, kako je francuski pisac, Levy je uvijek spreman zaokrenuti svaku situaciju te je ogrnuti zaigranošću pariškog duha. Na trenutke će vam se priča činiti romantičnom komedijom, ali autor nikada ne zaboravlja da je ljubav vrlo ozbiljna stvar koja pruža trenutke, kako tuge, tako i neizmjerne sreće. Divan ljubavni roman za svaki ukus. Opisi Pariza iz pera znalca dodatak su koji, vjerujemo, nikoga neće razočarati.

Knjiga \'P.S. iz Pariza\' Volite li ljubavne romane i Pariz, 'P.S. iz Pariza' je knjiga koju biste trebali pročitati (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju