Nakit se može izrađivati od raznih materijala, pa i od papira. Kako najbolje iskoristiti stari papir znaju dvije Splićanke, majka i kći. I ne, ovaj nakit uopće nije osjetljiv – štoviše pomoću tehnike bojanja poderivi papir postaje gotovo neuništiv kao i nakit izrađen od njega

Nakit od papira specijalnost je dviju Splićanki, Mije Caktaš i njezine mame koje su hobi izrade nakita pretvorile u posao. Mia i njezina mama trakicu po trakicu papira pažljivim savijanjem pretvaraju u mnoštvo kreativnih djela.

'Radimo s posebnom tehnikom motanja papira. Moja mama od papira je izrađivala razne oblike i slike koje su meni bile strašno zanimljive, a kako sam ja zaljubljenik u unikatne radove, nakit i odjeću došla mi je ideja zašto nas dvije zajedno ne bi provodile neko simpatično vrijeme i stvorile zanimljivi nakit', priča Mia za InMagazin. Tako su majka i kći, umjesto da stari novinski članci završe na otpadu, osmislile način kako ponovno oživjeti iščitane stranice, a reakcije prolaznika iznenadile su i Miju.

Papirnati nakit koji izrađuju Splićanke Mia i njena mama u Splitu je toliko popularan da ga Mia nekad mora skidati sa sebe na cesti jer ga neka djevojka neopisivo želi

'Stvarno nisam očekivala da će mi, dok hodam gradom, neka cura prići i pitati me odakle mi taj nakit. Dosta je upečatljiv i zanimljiv i bilo je situacija u kojima sam komade nakita skidala sa sebe. Bez lažne skromnosti, mislim da je to najljepša pohvala koju možete dobiti', ističe Mia. Simpatična je Mia diplomirani inženjer građevinarstva i, kaže, uvijek je spajala nespojivo. I u ovom slučaju posao i hobi.

'Izrada nakita je jedan bijeg od stvarnosti u kojem se možete iskazati sa svim svojim bićem, kakvi zapravo jeste i koje vidike i vizije imate u glavi. Taj nakit je baš strast i ljubav', kaže Mia. Iako se nakit čini krhkim i osjetljivim, daleko je to od stvarnosti.

Pažljivim premazivanjem papira postiže se gotovo efekt neuništivosti, a izrada samo jedne ogrlice traje gotovo tjedan dana. Ako se i vi želite okušati u stvaranju ovog jedinstvenog nakita Mia otkriva početne korake:

'Bitna je killen igla. Ako je nemate možete se poslužiti i čačkalicom. Znači, treba vam neki papirić po vašem izboru, isječak iz novina, od kojeg ćete napraviti papirnatu trakicu koju ćete namotavati na tu iglu. Izaberite boje i odredite koji će dio nakita biti koje boje. Napravite skicu po kojoj ćete izraditi vašu kreaciju i na kraju sve zalijepite i fiksirajte premazima da nakit bude izdržljiv', objašnjava Mia Caktaš koja je svoju kolekciju nakita nazvala MammaMia Art.

Iz čiste ljubavi prema hobiju Mia i njezina majka uspjele su zadiviti sve oko sebe, a ističu kako neće stati na nakitu jer smišljaju što bi se još moglo izraditi od nama možda bezvrijedne, a njima tako vrijedne sirovine – starog papira.

Sve o papirnatom nakitu koji izrađuju majka i kći iz Splita pogledajte u prilogu InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju