U usnoj šupljini se nalazi veliki broj bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti, među kojima je i paradontoza. Riječ je o kroničnoj infekciji zubnog mesa i čeljusne kosti koja može dovesti i do ispadanja zubi. Donosimo 5 prirodnih boraca protiv neugodnih simptoma paradontoze i gingivitisa

Istraživanje je potvrdilo kako od ove bolesti boluje čak 30 posto odraslih osoba, a ako se ne primijeti i liječi na vrijeme može uzrokovati ispadanje zubi.

Prva faza ove bolesti dolazi u obliku gingivitisa - upale desni što se, ako se ne liječi, može pretvoriti u paradontitis, objašnjava doktorica dentalne medicine Ana Jakšić.

Uzroci paradontoze:
- Genetika (ako u obitelj postoji povijest bolesti)

Istraživanje je potvrdilo kako od nekog oblika paradontoze boluje čak 30 posto odraslih osoba


- Hormoni (često kod adolescenata)
- Bakterije (slaba higijena usne šupljine)

Istraživanje je potvrdilo kako od nekog oblika paradontoze boluje čak 30 posto odraslih osoba

Simptomi paradentoze:
- Osjetljive i otečene desni
- Jako crvenilo i krvarenje desni
- Bolni zubi i zubno meso
- Intenzivan zadah iz usta
- Klimanje i ispadanje zubi

Liječenje paradentoze:
Iako je riječ o vrlo kompleksnoj bolesti koja ima različite oblike i faze, dr. Med.dent Ana Jakšić objasnila nam je kako izgleda liječenje paradontoze te kako si i sami možemo pomoći.

- Osjetite li neke od simptoma potrebno je dogovoriti pregled kod stomatologa i čim prije krenuti s liječenjem.

- Kako biste spriječili razvoj bolesti, stomatolozi trebaju mehanički ukloniti tvrde i meke naslage oko zuba koje se rade nakupljanjem sline i kamenca.

Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači četkanje zubi dva puta dnevno posebnom pastom za paradontozu

- Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači dulje četkanje zubi posebnom pastom za paradontozu i to barem dva puta dnevno.

Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači četkanje zubi dva puta dnevno posebnom pastom za paradontozu



Kućni pripravci protiv simptoma paradentoze

Priroda je oduvijek bila naš najbolji saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. I u ovom slučaju postoje kućni pripravci koji mogu pomoći oko neugodnih simptoma paradentoze.

Nakon što stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

1. ČEŠNJAK - češnjak ima snažna protuupalna svojstva te pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni.Izgrizite i žvačite češanj češnjaka te ga ispljunite ili progutajte.

2. ALOA VERA GEL - ova biljka umiruje i hladi te je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela te njime istrljajte desni. Nemojte ga ispirati.

3. SODA BIKARBONA - djeluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradontoze. Žličicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu te otopinom grgljajte usta i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

4. ČAJ OD KADULJE - jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji djeluje protuupalno. Napravite jači čaj te, kada se malo ohladi grgljajte i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

5. VITAMIN C - putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća...) i povrća (paprike, rajčice, špinata..)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju