Posjetiti Pariz uvijek je dobra ideja. A jedan od kvartova gdje ćete se osjećati poput pravog Parižanina je Le Marais. Skriveni vrtovi, živopisne galerije, muzeji, mali restorani, ali i odlično mjesto za šopping - i to ne bilo kakav.

Nalazimo se u Le Maraisu. To je dizajnerska četvrt s mnogo malih dizajnera. Vrlo je modno osviještena. Možda najviše od svih četvrti Pariza, objasnila je dizajnerica Kasia Dietz, koja je život u New Yorku prije 10 godina zamijenila onim u Parizu, a posao u marketingu zamijenila dizajniranjem torbi.

To je zapravo nosiva umjetnost. To su različite torbe nadahnute putovanjima i namijenjene putovanjima. Nadahnute su mjestima koja sam dosad posjetila, rekla je.

Marion Cotillard Oh la la! 10 modnih pravila zbog kojih će vas zamijeniti s Parižankom

Caroline de Maigret Caroline de Maigret: 10 modnih pravila Francuskinje čijem se stilu žene dive

Kako Parižani njeguju specifičan modni stil, ne čudi što se oni smatraju jednima od najbolje odjevenih. Upravo je ovaj kvart njihovo omiljeno mjesto za šoping, ali i Kasijin dom.

Parižani su tako dobro odjeveni. A zašto se tako dobro odijevamo? Ja sam još Njujorčanka, ali sada se smatram poluparižankom.

Mislim da je to zato što miješaju stilove. Malo vintage, malo dizajnerskih komada, unose i malo vlastite kreativnosti, vlastitog stila u svoj izgled. Važni su detalji, zaključuje Kasija, koja uz dizajniranje i pisanje o modi ima još jedan hobi. Onaj u kojem uživa većina žena.

Počela sam nuditi privatne modne obilaske. Upoznajem ih s dizajnerima, četvrti… Mogu vidjeti drugačiju stranu Pariza, kaže.

Jedan je od Kasiinih omiljenih butika Koshka Mashka.

Marie u svojem butiku prodaje Kasijine dizajnerske torbe, a u ovom popularnom kvartu nalazi se već tri godine. Njezine su klijentice većinom Parižanke, ali i turisti koji radije kupuju domaće brendove.

Na pitanje koliko je teško dizajnerima u Parizu, Mari Samvelyan odgovara da je dizajnerima posvuda teško, ali…

Ako imate vjere, ako volite taj posao i imate viziju, možete uspjeti, rekla je i dodala kako je jedna od njezinih haljina bila nošena na festivalu u Cannesu, i to joj je bilo mrak.

Za razliku od Mari, Anika dizajnira za muškarce i žene. Švedsku adresu zamijenila je onom u Parizu prije gotovo dvadeset godina.

Katkad pitaju zašto je tako skupo. Ne može biti jeftinije. Sve je po maksimalnoj cijeni. Trudim se kupovati kvalitetne materijale da dugo traju, kaže dizajnerica Anika Lena Skarstrom.

Anika dizajnira i cipele, nakit i torbe, a cijela se proizvodnja nalazi u podrumu trgovine.

Odjeća koju dizajniram za žene često je nadahnuta vojskom, ali ispod imaju nešto ženstveno. Na primjer, veliki teški kaput, a ispod njega ide haljina bez naramenica. Spoj muževnoga i ženstvenoga, kaže Anika.

Njezini su klijenti većinom Parižani, odvjetnici, doktori, poslovne žene, ali i poznate osobe, među kojima su Vanessa Paradis, Tea Leoni i Ben Hopper.

Uz dizajnerske trgovine Le Marais je doista jedno od najpopularnijih mjesta gdje možete doživjeti jedinstvenu kombinaciju mode, hrane i kulture.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju