Većina pasmina pasa živi između 10 i 13 godina, no ima i onih koje žive duže od toga. Doznajte koje to pasmine žive najduže, pa čak i 27 godina.

Galerija Pasmine koje žive dugo Pasmine koje žive dugo Pasmine koje žive dugo +7 Bigl

Iako ta pasmina nije uvrštena na listu najdugovječnijih, svjetski rekord u dugovječnosti drži australski ovčar imenom Bluey, koji je poživio nevjerojatnih 29 godina. Bilo bi divno kada bi svi psi mogli živjeti tako dugo! Pročitajte koje to pasmine žive najduže.

1. Čivava

Jedna od najdugovječnijih pasmina, vjerojatno i zato što je jedna od najmanjih. U prosjeku žive između 15 i 20 godina - najstarija zabilježena čivava na svijetu uginula je lani s 20 godina.

Pasmine koje žive dugo Čivava (Foto: Shutterstock)

2. Jorkširski terijer

Jedna je od najpopularnijih pasmina, a svoga vlasnika dugo će usrećivati jer jorkširski terijeri u prosjeku žive između 17 i 20 godina.

Pasmine koje žive dugo Jorkširski terijer (Foto: Shutterstock)

3. Pomeranski špic

Ovi paperjasti mališani u prosjeku žive između 12 i 16 godina. Pasmini pomeranaca pripada i popularni boo, najslađi pas na svijetu.

Pasmine koje žive dugo Pomeranski špic (Foto: Shutterstock)

4. Jazavčar

Pripadnici pasmine vrlo živahnog karaktera obično žive između 12 i 15, ali mogu doživjeti i više godina. Jazavčar po imenu Chanel doživio je čak 21 godinu.

Pasmine koje žive dugo Jazavčar (Foto: Shutterstock)

5. Mini pudla

Životni vijek ovih pametnih slatkica koje je lako trenirati obično traje između 12 i 15 godina. Ipak, najstarija mini pudla po imenu Seamus živjela je čak 20 godina.

Pasmine koje žive dugo Mini pudla (Foto: Shutterstock)

6. Maltezer

Još jedna vrlo popularna mala pasmina u čijem društvu vlasnici uživaju između 12 i 15 godina, koliko maltezeri u prosjeku žive. Maltezer je drevna pasmina čiji korijeni sežu s Malte. Doznajte i koje su to pasmine koje ne puštaju dlaku idealne za stan.

Pasmine koje žive dugo Maltezer (Foto: Shutterstock)

7. Lasa apso

Ovi psi predivne naravi također imaju životni vijek kao i druge male pasmine, između 12 i 15 godina. Lasa apso uzgojen je s namjerom da pomogne u čuvanju budističkih hramova.

Pasmine koje žive dugo Lasa apso (Foto: Shutterstock)

8. Mops

Još jedna mala pasmina s kojom vas čeka 12 do 15 godina sreće i veselja, koliko mopsovi žive. Riječ je o drevnoj kineskoj pasmini obožavanoj diljem svijeta.

Pasmine koje žive dugo Mops (Foto: Shutterstock)

9. Bigl

Biglovi se smatraju jednom od najboljih pasmina za djecu jer su poslušni te vole biti vrlo aktivni. U prosjeku žive između 12 i 15 godina, no bigl Butch koji je uginuo 2003. živio je i puno duže – Butch je doživio nevjerojatnih 27 godina! 

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Pasmine koje žive dugo Bigl (Foto: Shutterstock)

10. Patuljasti šnaucer

Ova živahna pasmina ima jednako puno energije te ju je lako trenirati kao i veću verzija šnaucera. U prosjeku žive između 12 i 15 godina, a patuljasti šnauceri najsretniji će biti ako ih provedu aktivno sa svojim vlasnikom.

Pasmine koje žive dugo Patuljasti šnaucer (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju