Bolne menstruacije, astma, problemi sa želucem i bubrežnim kamencima, bolovi u kostima i mišićima zbog svakodnevnog sjedenja – za sve ove zdravstvene probleme prva pomoć bi mogao biti slatki pelin...

Od mene dobila si sve u isto vrijeme – i pelin i med, pjevao je Dino Dvornik, referirajući se na gorčinu ovog popularnog pića koje je jako dobro za naše zdravlje. 

Volite li, s vremena na vrijeme, popiti čašicu slatkog pelinkovca? Ovo vrijedno alkoholno piće najviše volimo s dodatkom kockice leda i kriške limuna, a karakterizira ga bogati prirodni okus raznih trava, okrunjen zdravim pelinom koji je jako dobar za naš organizam.

Od davnina su govorili: Ako te boli trbuh, popij malo pelinkovca, jedna od trava će ti zasigurno pomoći. I dok su nam, podučeni tradicionalnom medicinom, predlagali ovo piće za razne zdravstvene probleme, znanstvenici su istraživali njegove dobrobiti i dokazali da su naši stari zaista bili u pravu. 

Jeste li znali da pelin nije oduvijek bio na dobrom glasu? Apsint, halucinogeno piće s ogromnim postotkom alkohola, u sebi sadrži pelin zbog arome. Neke varijante ovog pića, sadržavale su preko 70 posto alkohola pa su ljudi vrlo lako mogli poludjeti. Smatralo se da su ludi zbog pelina, a ne ogromnog postotka alkohola pa su ga u jednom trenutku povijesti i zabranili.

Iako nam je tradicionalni liker najdraži način konzumiranja pelina, on nam dolazi u raznim varijantama – od čaja, sirupa i tinkture, preko vina i vodice za ispiranje pa sve do rakije.

U nastavku pročitajte za što je sve dobro ovo popularno piće, a kada bismo ga, ipak, trebali izbjegavati.

1. Potiče menstruaciju

Zanimljivo je da je pelin dobio ime po grčkoj božici Artemidi (Artemisia absynthium), za koju se vjerovalo da je ženama olakšavala porod.

Osim što pomaže kod ublažavanja menstrualnih bolova, trebale bi ga koristiti i žene koje nemaju redovitu menstruaciju.

Ipak, ne bi ga trebale koristiti žene koje imaju obilne menstruacije, jer potiče krvarenje. Trudnice nikako ne bi trebale konzumirati pelin jer je on poznato abortivno sredstvo.

2. Pomaže kod želučanih tegoba

Gorki okus pelina pospješuje probavu i ubrzava metabolizam, a kad nas uhvate ovi problemi, najbolje bi bilo pripremiti čaj od pelina. Upravo gorčina ove biljke ima najbolje zdravstvene dobrobiti jer potiče rad crijevnih žlijezda.

3. Pomaže kod mršavljenja

Upravo zato što pospješuje probavu i rad crijeva, pelin je odličan dodatak osobama koje skidaju kilograme. Detoksikacija čajem od pelina pomaže liječiti pretilost i šećernu bolest, zato što čisti naš organizam.

4. Pomaže kod bolova i oteklina

Ako vas uhvati u leđima, ili osjećate kroničnu bol u zglobovima, oblog od pelina bi vam mogao pomoći. Skuhajte čaj, njime natopite gazu i stavite direktno na bolno mjesto.

5. Protiv crijevnih parazita

Jedna od najčešćih upotreba pelina je uklanjanje crijevnih parazita. Istraživanja su pokazala je je ovo jedan od najboljih lijekova protiv crva i trakavice. Za najbolje rezultate, pomiješajte ga s orahom.

6. Protiv neugodnog zadaha

Pelin je odličan za želučane tegobe, a one su najčešći uzrok neugodnog zadaha. Ulje pelina trebate razrijediti i staviti na četkicu za zube. Nakon nekoliko pranja, pelin bi trebao ukloniti neugodni zadah iz usta. Pelin je odličan i za uklanjanje naslaga na jeziku.

Džin je piće koje može biti dobro za zdravlje Jeste li znali da je džin najzdravije žestoko piće? Evo koje su sve njegove blagodati

7. Pomaže kod upale grla

Kako biste ublažili bolove koje uzrokuje upaljeno grlo, skuhajte čaj od pelina i isperite grlo grkljanjem. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno i primijetit ćete olakšanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju