U Madridu se održala premijera filma "En Los Margenes", u kojem glavnu ulogu igra glumica Penelope Cruz. U španjolsko-belgijskom trileru, čiji naslov u prijevodu glasi "Na rubu", glume i Luis Tosar, Adelfa Calvo i Christian Checa.

Galerija Penelope Cruz Penelope Cruz u crnom odijelu s kravatom - 4 Penelope Cruz u crnom odijelu s kravatom - 3 +8 Penelope Cruz u crnom odijelu s kravatom - 2

Oscarom nagrađena glumica na premijeru je stigla u klasičnom crnom odijelu s hlačama. Ispod crnog sakoa nosila je bijelu košulju i crnu svilenu kravatu.

Kada je u pitanju obuća, Penelope se odlučila za crne cipele s visokom potpeticom i platformom.

Potvrdila je još jednom da kombinacija koja se desetljećima vezala uglavnom uz muški rod izgleda sjajno i na ženama.

Penelope Cruz u crnom odijelu s kravatom - 4 Penelope Cruz u crnom odijelu s kravatom (Foto: Profimedia)

Uostalom, iako ženska odijela možda nemaju jednako dugu povijest kao muška, prvo zapaženo pojavljivanje žene u odijelu dogodilo se davne 1870. godine, kada je glumica Sarah Bernhardt počela u javnosti nositi "odjeću za dječake". U to vrijeme je žena u odijelu bila skandalozna pojava, ali ta činjenica nije spriječila glumicu da nastavi izazivati i pomicati granice.

Eleanor Roosevelt bila je prva američka prva dama koja se na službenom događanju pojavila u hlačama. Bilo je to 1933. godine.

Marlene Dietrich u odijelu Marlene Dietrich u odijelu (Foto: Profimedia)

Bila je tu i glumica Marlene Dietrich, koja je rado nosila odijela s hlačama, a 1939. godine magazin Vogue objavio je prvu naslovnicu sa ženom u hlačama.

Ženska odijela doživjela su kratko zatišje u popularnosti nakon Drugog svjetskog rata jer su mnogi tražili povratak tradicionalnim kućanskim ulogama. No, 1960-ih godina ženska odijela su se vratila na velika vrata. Bila je 1966. godina kada je Yves Saint Laurent zapečatio svoj status ikone dizajniranjem Le smokinga.

Giorgio Armani 1980-e je obilježio svojim kultnim odijelom, koje se odlikovalo jastučićima za ramena i predimenzioniranim sakoom.

Otada sve je više žena nosilo odijela u raznim prigodama, a već godinama odijela za žene dobivaju puno pozornosti u svijetu mode i nisu nimalo neobičan prizor u raznim prigodama, pa ih sve češće viđamo i na crvenim tepisima, gdje ih slavne dame biraju umjesto glamuroznih haljina. Izdanje Penelope Cruz, ali i drugih slavnih dama u odijelima možete pogledati u našoj galeriji.

Julia Roberts na dodjeli Zlatnih globusa 1990. godine Julia Roberts na dodjeli Zlatnih globusa 1990. godine (Foto: Profimedia)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju