Prilikom adaptacija zgrada često nailazim na stara neuređena i zapuštena potkrovlja koja mame i zovu da ih se uredi. U njima leži toliko potencijala, no predstavljaju i poprilično velik financijski izdatak.

Galerija Stan u potkrovlju - 3 Stan u potkrovlju - 2 Stan u potkrovlju - 1 +4 Kod tavanskog prostora ne smijete štedjeti na toplinskoj izolaciji

Bilo da se radi o stambenom ili poslovnom prostoru, svi ćemo se složiti u tome da su specifični i posebni, no adaptacija i uređivanje takvih prostora predstavljaju izazov.

Uređenjem potkrovlja treba se poigrati i pristupiti nekim nekonvencionalnim načinima dizajna. Ključno je osmisliti dobre detalje kako bi se što bolje iskoristio prostor i učinio se funkcionalnim.

1. Vodite računa o ovojnici stana
Prilikom uređivanja stana u potkrovlju potrebno je voditi računa o postavljanju jako dobre toplinske izolacije krovišta jer korisnici moraju biti svjesni da stan pod krovom, uz svu svoju romantiku, ima i veliku manu – pregrijavanje prostora ljeti te hlađenje zimi.

Odrasla sam u jednom gornjogradskom stanu u potkrovlju i često sam se voljela našaliti da „grijem ptičice na krovu, ali ne i sebe u stanu“.

Kvalitetna toplinska izolacija čini čuda i na njoj se zaista ne smije štedjeti. Isto vrijedi i za stolariju. Ugradnjom kvalitetnih prozora također bitno utječete na toplinska svojstva zgrade te na sam prostor.

Stan u potkrovlju - 5 Kod tavanskog prostora ne smijete štedjeti na toplinskoj izolaciji (Foto: Zadovoljna.hr)

2. Svjetlost
Omogućite prostoru što više svjetla – dopustite suncu da što više uđe u stan, a noću će vam pogled na zvjezdano nebo biti najljepši odlazak na počinak. Treba, dakako, voditi računa o dobrim zaštitama od sunca, što zaista nije problem.

 
3. Gdje pospremiti sve stvari

Prostori u potkrovlju tlocrtno imaju mnogo manju iskoristivost od stanova s ravnim stropom. Taj nedostatak trebamo pretvoriti u korist.

Ugradbeni ormari/namještaj – njih nikada dosta. S obzirom na to da se radi o potkrovlju, bez obzira ima li potkrovlje nadozid ili nema, velik će dio tlocrta biti neiskoristiv zbog neostvarivosti dostatne visine za korištenje. Zato je taj prostor odličan za izradu ugradbenih ormara. Na taj će način preostali prostor biti oslobođen klasičnih ormara.

Niži zidovi mogu se iskoristiti za postavljanje ugradbenih ormara



Također se možete poigrati dječjom sobom, pa dizajnirati namještaj po mjeri s mnogo prostora za pospremanje dječjih igračaka, a ujedno klincima stvoriti njihov svijet iz mašte – podignite krevet na nivo iznad poda, a prostor ispod kreveta pretvorite u prostor za odlaganje. Djeca će uživati!

Ako se radi o zaista jako razvedenom krovu s mnogo uvala, prostore je najbolje projektirati tako da prate organizaciju krovišta. U našem primjeru prostor glavne kupaonice podijelio se na dva dijela: glavni dio s umivaonikom, WC-om i bideom te drugi dio s velikom ugradbenom kadom za dvoje. Na taj su način oba dijela dobila intimnost i stajaću visinu.

Pomirite se s činjenicom da je najbolje što više namještaja dati izraditi po mjeri baš zbog postizanja funkcionalnosti i estetike.

4. Galerija
Stvorite prostor ispod samog sljemena krova i tako ćete dobiti još jednu etažu te na galerijskom prostoru, koji prekriva tek dio tlocrta donje etaže, osmisliti prostor biblioteke, radni prostor ili spavaću sobu ili pak omogućite prostoru boravka da „diše“ kroz dvije etaže.

5. Poigrajte se bojama
Kolorit uvijek ovisi o samim korisnicima i zaista je subjektivna stvar. No s obzirom na to da se radi o potkrovljima te često o prostorima ne baš visoke svijetle visine, imajte na umu da će svjetlije boje vizualno povećati i proširiti prostor.

Ugradbom više prozora ili poteza prozora omogućit ćete mnogo svjetla i prostor će izgledati većim, a upotrebom svjetlijih i svježijih boja sav ćete taj vizualni dojam pojačati. U našem su primjeru grede i stupovi krovišta bili tamni, gotovo crni, što je bio i svojevrsni akcent, no bojenjem u bijelo, namjerno ostavljajući pukotine tamnima, prostor se nemjerljivo povećao i povisio.

Zidovi su također bijeli, pa smo naglasili crnu i žutu boju te je „provukli“ kroz čitav stan u detaljima. Time se dobio životopisan mladenački i atraktivan prostor. Birajte svjetlije parkete, a ne tamnije jer bi oni takav prostor vizualno smanjili.

No ako baš volite tamnije boje - odvažite se i ne ustručavajte. Prenesite svoje ideje i želje stručnjacima i uredite svoj životni prostor prema svojim željama, jer kada se radi o potkrovljima, igri nema kraja.

www.ascom-invest.hr

Stan u potkrovlju - 2 Osigurajte stanu što više svjetla (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju