Čak se i ljubav ponekad može izgubiti u prijevodu kada ju partneri jednako jako osjećaju, ali govore njezinim različitim jezicima.

Koncept pet temeljnih jezika ljubavi razvio je dr. sc. Gary Chapman u svojoj knjizi The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts, a u njoj opisuje ovih pet jedinstvenih stilova izražavanja ljubavi.

Iako se uglavnom svi možemo povezati s većinom ovih jezika, svakome od nas jedan znači najviše te je to naš primarni ljubavni jezik.

Ako vi i vaš partner uzajamno prepoznajete svoje jezike ljubavi i poštujete ih, povezat ćete se na još dubljoj razini i razumjeti se bolje i iskrenije nego prije, a evo kojih se to pet koncepata iskazivanja nježnosti i ljubavi izdvajaju.

Riječi i komplimenti

Ako su vaš glavni jezik ljubavi riječi, bitno vam je verbalno priznanje ljubavi, uključujući često izgovaranje volim te, puno komplimenata, riječi zahvalnosti, verbalno ohrabrenje i čestu digitalnu komunikaciju.

Pisani i izgovoreni iskazi ljubavi najvažniji su vam i čine da se osjećate shvaćenima, cijenjenima i voljenima.

Kvalitetno zajedničko vrijeme

Osjećate se najviše voljenima kada partner aktivno želi provoditi vrijeme s vama i često se družiti. Posebno volite kada vas se aktivno sluša i često ostvaruje kontakt očima.

Imate snažnu želju aktivno provoditi vrijeme sa svojom bitnom osobom, voditi značajne i duboke razgovore ili uživati u različitim zajedničkim aktivnostima.

Djela

Ako su vaš ljubavni jezik djela, cijenite kada vaš partner daje sve od sebe kako bi vam olakšao život. Stvari poput donošenja juhe kada ste bolesni, kuhanja kave ujutro ili preuzimanja odjeće s kemijskog čišćenja umjesto vas kada ste prezaposleni, to je ono što vam pokazuje da je vaša bolja polovica stvarno i iskreno tu za vas.

Volite da vam se konkretno pokaže koliko vas se cijeni te da se partner trudi učiniti vam život lakšim i udobnijim jer i vi to činite za njega.

Darovi

Darovi su poprilično konkretan ljubavni jezik: osjećate se voljeno kada vam ljudi daruju vizualne simbole ljubavi. Dakako, ne radi se o novčanoj vrijednosti, već o simboličnoj misli koja stoji iza poklona.

Tako najbolje procjenjujete koliko vas partner sluša i poznaje. Proces darivanja za vas uključuje pažljivo promišljanje i odabir predmeta predstavlja vam emocionalnu dubinu odnosa.

Dodir

Fizički dodir kao primarni jezik ljubavi čini da se osjećate voljenima kada primate fizičke znakove naklonosti, uključujući poljupce, držanje za ruke, maženje na kauču i seks.

Fizička intimnost i dodir služe vam kao moćna emocionalna poveznica i koristite svaku priliku da dodirnete partnera, makar i potajno u situacijama u kojima to nije primjereno.

Koji je vaš glavni jezik ljubavi?

glasova:

U anketi podijelite u kojemu se jeziku ljubavi najviše prepoznajete.

Zaljubljeni par Što vas čeka? Veliki ljubavni horoskop za 2024. godinu

Sretan par Tri rituala koja sretni parovi prakticiraju svaki, ali baš svaki dan

Muškarac u šopingu Gdje su nestali muškarci koji svoje partnerice čekaju u autu ili kafiću dok one šopingiraju?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju