Jeste li znali da biljke mogu rashladiti vaš dom? Omiljena su nam dekoracija tijekom cijele godine, a preko ljeta imaju jednu važnu funkciju koja bi nam mogla olakšati život kad temperature skoče iznad 35.

Ovaj jeftini i ekološki prihvatljivi način hlađenja zatvorenih prostorija, nedavno je potvrdila NASA u studiji "Earth Science". Poznato je da biljke mogu promijeniti temperaturu zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze.

Primjerice, šumske krošnje povećavaju vodenu paru u atmosferi. Tako uzrokuju više oborina i blokiraju sunčevu svjetlost. Isti sistem koriste i određene kućne biljke koje ispuštaju višak vode iz lišća, a to je prirodni proces hlađenja njih samih, ali i prostora u kojemu se nalaze.

Galerija Biljke koje mogu rashladiti dom Biljke koje mogu rashladiti dom Biljke koje mogu rashladiti dom +2 Fikus Gumijevac

1. Fikus Benjamin

Fikus Benjamin, ili „plačuća smokva“, dolazi iz Azije kako bi nam pomogao prebroditi toplinski val. Jedno je od rijetkih stabala koje rastu u zatvorenom prostoru i odličan je u održavanju prostorije hladnom i vlažnom.

Ova mala šumska krošnja će odlično rashladiti prostoriju u kojoj se nalazite, posebno ako pokraj fikusa stavite i druge biljke. Grupirajući biljke, stvarate mali atmosferski ekosustav i na taj način potičete vlažnost u prostoriji.

Savjet: Fikus Benjamin lako uspijeva u svakom domu, a najbolje ga je držati na sunčanom mjestu. Bez problema podnosi visoke temperature, a tijekom ljeta ga je dovoljno zalijevati jednom tjedno.

Biljke koje mogu rashladiti dom Fikus Benjamin (Foto: Getty Images)

2. Aloe Vera

Kao što smo spomenuli, u procesu transpiracije, iz nekih biljaka isparava voda i na taj način hladi prostor u kojemu se nalazimo. Znamo da je aloe vera odlična kod opeklina, bilo od sunca, ili svakodnevnih kuhinjskih ozljeda jer hladi opečeno mjesto i eliminira bol.

Aloe vera sadrži velik udio vode pa je jedna od najboljih opcija za prirodno hlađenje doma. Iako bolje uspijeva vani, uz nekoliko jednostavnih savjeta je lako možete uzgojiti i unutra.

Savjet: Postavite je kraj prozora jer traži prirodno svjetlo kako bi uspjela. Ima plitak korijen pa posadite u širokoj posudi. Aloe veru bi bilo najbolje zalijevati maksimalno dva puta tjedno.

Biljke koje mogu rashladiti dom Aloe Vera (Foto: Getty Images)

3. Fikus gumijevac

Još jedan fikus koji će vam pomoći rashladiti prostoriju. Ovu prekrasnu biljku krase veliki listovi koji dolaze u raznim nijansama zelene te u šarenoj boji. Što biljka ima više listova, i što su oni veći, to će bolje rashladiti prostoriju u kojoj se nalazi.

Ova super biljka će upijati vodu kroz korijenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani listova.

Savjet: Fikus gumijevac je vrlo zahvalna biljka koja ne zahtijeva previše brige. Najvažnije je pravilno ga zalijevati. Ako pretjerate s vodom, brzo će istrunuti, a ako ga rijetko zalijevate, listovi bi mogli otpasti. Najbolji bi bilo fikus posaditi u posudu s rupicama pa mu omogućiti da popije vode koliko mu je potrebno.

Biljke koje mogu rashladiti dom Fikus Gumijevac (Foto: Getty Images)

4. Palma Sreće

Palme samoniklo rastu u tropskim krajevima i automatski nas podsjećaju na ljeto. Na Jadranu rastu gotovo u svakom dvorištu, a u ostatku svijeta se uzgajaju kao ukrasne biljke. Osim ljetnog ambijenta koji stvara, palma nam može pomoći da rashladimo prostor u kojemu se nalazimo. Najbolja palma za uzgoj u zatvorenom prostoru je palma sreće.

Zeleno lišće palmi upija CO2 i oslobađa kisik. Što je veća površina lista, to oslobađa više kisika. Lišće palmi stvara svojevrsnu malu prašumu koja prostoriji daje svježinu.

Zvjezdan Šareno i mirisno: Ovo je najbolje cvijeće za privlačenje (i spašavanje) pčela

Savjet: Palme rastu jako sporo pa ćete se morati naoružati strpljenjem. Ljeti palme trebate obilno zalijevati i jednom mjesečno prihranjivati tekućim gnojivom.

Biljke koje mogu rashladiti dom Kućna palma (Foto: Getty Images)

5. Svekrvin jezik

Ova trajnica koja se još naziva i „zmijin jezik“, poznata je kao ukrasna biljka koja čisti zrak od različitih toksina. Poput aloe vere, ima velik udio vode pa ispušta puno hladne vlage u zrak. Osim vlage, ispušta i velike količine kisika koji će vam omogućiti da lijepo spavate za vrijeme velikih vrućina.

U Kini je popularna po osam vrlina koje potiče, a tradicionalno se stavlja ispred vrata kako bi vrline mogle cirkulirati kroz kuću.

Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 3 Anemona: Cvijet očaravajućih boja koji je vrlo lagan za održavanje

Savjet: Najviše mu odgovara temperatura od 15 do 30 stupnjeva. Najčešće vene ako ga previše zalijevate i ako mu je hladno pa pripazite da ima dovoljno svjetla i topline. Ljeti ga zalijevajte dva puta tjedno mlakom vodom.

Biljke koje mogu rashladiti dom Svekrvin jezik (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju