Unatoč jasnim uputama proizvođača o pranju pojedinih komada odjeće i uputstvima za korištenje deterdženta, zna se dogoditi da svježe oprano rublje ima neugodan miris ili pak mrlje. Razlozi zbog kojih se to događa vezani su za sitne propuste - donosimo pet najčešćih i načine kako ih popraviti i imati blistavo i mirisno rublje.

1. Pranje rublja na preniskoj temperaturi
Mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je točno, ali ako pritom koristite pogrešan deterdžent, rublje neće biti adekvatno oprano. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću zbog toga što se na nju prašak lijepi i stvara mrlje. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

2. Zatvaranje vrata perilice nakon pranja
Brojni imaju naviku zatvarati vrata perilice netom nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime, od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

'Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih pogreški prilikom pranja rublja'

Kako biste spriječili nastanak bakterija, vrata perilice držite otvorenima, a da biste u potpunosti bili sigurni u čistoću, s vremena na vrijeme perilicu dezinficirajte mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone.

Pomiješajte ¼ šalice octa s tri žlice sode bikarbone, mješavinu ulijte u mjericu za deterdžent i upalite perilicu na najvišu temperaturu pranja.

3. Previše deterdženta u pranju
Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih pogreški prilikom pranja rublja. Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere rublje je u potpunosti kriva.

Prevelika količina praška tijekom pranja miješa se s prljavštinom i podiže iznad razine vode. Tijekom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti, pri čemu rublje ostaje neisprano sa zadržanom prljavštinom.

Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljavo rublje preporučuje pola mjerice.

Slika nije dostupna Protiv žutih mrlja i sivila: Trikovi uz koje će rublje ostati bijelo kao i prvoga dana

4. Prevelika količina omekšivača
Dugotrajno korištenje omekšivača u perilici stvara ljepljivi sloj koji se tijekom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na rublju, ali i neugodan miris netom nakon pranja.

Rješenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača. Ocat će bijelo rublje omekšati i podariti mu željenu bjelinu te pritom uništiti bakterije u perilici. 

Slika nije dostupna Jeste li znali? Četiri vrste tkanina koje se ne smiju prati s omekšivačem

5. Pranje prevelike količine rublja
Pretrpavanje perilice rublja nije dobra ideja jer ako odjeća nema dovoljno mjesta za prevrtanje u bubnju, onda neće biti u potpunosti čista.

Provjerite u uputama za korištenje perilice koja je maksimalna težina rublja i držite se toga. Ako prijeđete tu granicu, deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz rublje te će tako neke mrlje ostati netaknute.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju