Nakon deset godina veze ili braka za pretpostaviti je da partner i vi radite nešto kako treba. Ako želite proslaviti novih deset godina skupa, iskren razgovor dobar je početak. Klinička psihologinja Bethany Cook sastavila je popis od pet najvažnijih pitanja koja si svaki par mora postaviti nakon prvog desetljeća zajedno.

Neka od njih možda su neugodna, ali nakon toliko godina skupa ta činjenica vam ne bi trebala predstavljati problem jer sigurno već znate koliko je zdrava i iskrena komunikacija bitna za odnos.

1. Jesi li zadovoljan životom koji smo izgradili zajedno?

Ovo pitanje od para zahtijeva da razmisli o svojim trenutnim životnim okolnostima, kako su do njih stigli i žele li istim smjerom nastaviti dalje.

Naravno, odgovor ne mora biti da ili ne. Pitanje je zapravo prilika za početak otvorenog razgovora u kojem ćete provjeriti postoje li neke stvari kojima ipak niste zadovoljni. Razgovor koji slijedi neka bude usredotočen na rješavanje problema.

2. Poželiš li ponekad da bi bilo bolje da imamo/nemamo djecu?

Odluka o djeci jedna je od onih koji mijenja život i može imati značajan utjecaj na vezu. Dobra vijest je da postavljanje ovakvog pitanja može itekako pozitivno utjecati na budućnost veze.

Poruka psihologinje za roditelje je ta da sumnje o roditeljstvu nisu neuobičajene. Naglašava i da roditelji koji ponekad pomisle da bi bilo bolje da nisu imali djecu, nipošto nisu loši ljudi.

Iako djeca nisu nešto što samo vratimo ako nam ne odgovara, nezadovoljni roditelji mogu imati koristi od jednog ovakvog razgovora s partnerima. Taj razgovor može im pomoći u ublažavanju stresa i frustracija te pojačati osjećaj bliskosti s partnerom, pod uvjetom da postoji međusobna podrška.

S druge strane, parovi bez djece često i nakon deset godina veze imaju problem jer nisu dali konačni odgovor na pitanje žele li djecu ili ne.

Zato je dobra ideja otvoriti ovu temu bez obzira na dob i razmisliti je li se nešto ipak promijenilo po tom pitanju. Deset godina je dovoljno vremena za promjenu nečije perspektive pa ne škodi još jednom obraditi ovako ozbiljnu temu.

Slika nije dostupna Šest problema koji će narušiti vezu i brak koliko i nevjera

3. Voliš li me i dalje/privlačim li te?

Posao, večera, gledanje TV-a, spavanje. Pa ponovo isto. Ako ste s partnerom deset godina vjerojatno vam je poznata ova vrsta kolotečine. U vezi je lako upasti u rutinu.

Iako rutina ne mora značiti da se više ne volite, na nju je dobro obratiti pozornost, a postavljanje jednog ovakvog pitanja može pomoći vezi.

Naravno da može biti jako neugodno pa čak i zastrašujuće pitati partnera voli li vas i jeste li mu i dalje privlačni - ali i ova opcija je bolja nego nastaviti živjeti tako da se pitati uživa li partner i dalje s vama. Pitanje može biti i savršen povod da napravite izmjene u svojojoj svakodnevnici, ako to, naravno, želite.

4. Koji su tvoji ciljevi za idućih deset godina?

Veza traje deset godina i to nije mala stvar. Do prvog zajedničkog desetljeća vjerojatno ste došli i zahvaljujući zdravoj dinamici dio koje su bili i zajednički ciljevi i donošenje velikih i malih odluka.

Ono što je prema riječima stručnjakinje bitno nakon deset godine je to da taj duh suradnje ne uzimate zdravo za gotovo. Ponekad jedna strana pretpostavi da se druga osoba osjeća jednako kao ona i prestane razgovarati o velikim i malim izborima koji utječu na njihovu zajednicu. To je pogrešno i zajednički razgovor o budućnosti je važan kako se nitko u odnosu ne bi osjećao izopćeno. Provjeravajte i male i velike stvari jer postavljanje pitanja o budućnosti može uvelike pomoći da zajedničku budućnost i imate.

Slika nije dostupna Naučite ih prepoznati: Pet neugodnih istina o braku koje pogrešno smatrate problemom  

5. Jesi li zadovoljna cjelokupnom kvalitetom života?

Bitno je razgovarati o budućnosti, ali jednako bitno je i sagledati stanje ovdje i sada. Iako je ovo pitanje vrlo slično prvom, cilj je istražiti kako se vaš partner osjeća sam sa sobom, za razliku od prvog pitanja gdje se radi o osjećajima prema vama kao paru.

Najsretniji i najsnažniji parovi su oni u kojima su obje strane zadovoljne, a ovo pitanje objema stranama daje priliku da izraze vlastite želje i potrebe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju