Kako se bliže hladniji dani, sve ćemo više vremena provoditi u svojim domovima. Dakako, ondje se želimo osjećati opušteno, sigurno i inspirativno. Međutim, ponekad slučajne pogreške u uređenju doma mogu učiniti da on izgleda neuredno.

Evo koje su to, kako ih izbjeći i od svog doma stvoriti oazu.

1. Otvoreni prostor za skladištenje
Mnogi od nas vole izložiti suvenire s putovanja, crteže naših najmanjih, predmete koji smo sami izradili, sve knjige koje imamo i slično, no ako ih je previše, učinak će biti sve samo ne privlačan. Štoviše, činit će se kao da nam dom slični skladištu.

Zato na otvorene police smjestite samo najdraže dekorativne predmete koji odgovaraju stilu doma, a sve ostalo spremite u košare i ukrasne kutije koje se mogu naći u našim trgovinama već za desetak kuna. To se posebno odnosi na elektroniku, predmete koje ne koristite na dnevoj bazi i dječje igračke.

Open space interijer - 4 30 ideja za "open space" interijer: Dnevna soba, kuhinja i blagovaonica u jednom

2. Korištenje previše boja
Neutralne boje za zidove nisu za svačiji ukus, no ako pretjeramo s jarkima i životnima, naš dom može odavati dojam neurednosti i neukusa. Jednako vrijedi i za dodavanje previše dekorativnih jastuka, dekica i zastora u jarkim bojama.

Zato dodajte elemente u neutralnim bojama, posebno one veće poput kauča ili tepiha, a što se tiče jarkih boja, zadržite se na 2-3 boje koje se skladno nadopunjuju. Soba će u trenu izgledati prozračnije.

Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija za kojima možete posegnuti.

3. Stavljanje namještaja uz sam zid
U želji da što više iskoristimo često nevelike životne prostore, skloni smo smještati namještaj što više uz zid kako bismo dobili veći središnji prostor. No upravo se zbog toga soba može činiti neurednijom nego što jest.

Zato se preporučuje da se ormari, stolovi i drugi namještaj odmaknu barem nekoliko centimetara od zida, a ako živite u vrlo malom prostoru, posegnite za višenamjenskim komadima koje možete i lako skloniti. Osim toga, ako ormari ne budu tik do zida, lakše će „disati“ i spriječit će se stvaranje potencijalne plijesni.

4. Previše dekoracija na stolu
Uvijek je lijepo vidjeti zanimljiv središnji dekorativni predmet na stolu u kuhinji, blagovaonici ili dnevnoj sobi, no ako se pretjera s dodavanjem previše njih, učinak može biti potpuno suprotan. Činit će se kao da je stol neuredan, a ujedno će se nakupljati i više prašine na tim predmetima.

Umjesto toga, bolje je ograničiti se na jedan do tri predmeta, i to one koji su ujedno i funkcionalni. Primjerice, na stol dnevne sobe možete staviti ukrasni pladanj na kojem ćete držati daljinske upravljače i mirisnu svijeću koju redovito koristite. Na kuhinjski stol stavite košaru s voćem, a na stolić u hodniku kutiju ili košaru u kojoj ćete držati ključeve.

5. Slučajan razmještaj slika i fotografija
Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija za kojima možete posegnuti. Ne samo da prostoru daju dozu topline nego i ujedinjuju uspomene, fotografije dragih ljudi i mjesta, pa čak i slike koje smo možda sami naslikali. No vrlo je važno kako ćemo ih razmjestiti.

Preporučuje se da na svome zidu napravite tzv. galerijski razmještaj (gallery wall) odnosno grupirate kombinaciju manjih i velikih slika i fotografija s određenim razmakom među njima. Za još čišći dojam, svi okviri mogu biti iste nijanse.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju