Naši domovi ispunjavaju sve više funkcija – u njima spavamo, jedemo, radimo, vježbamo, družimo se i opuštamo. Upravo zato je iznimno važno da ih pretvorimo u mjesto zbog kojeg ćemo biti produktivni, ali i opušteni. Time podižemo kvalitetu svojega života, a ovih pet poteza možemo učiniti već danas.

1. Otvorite prozore

Iako se ovo čini kao samorazumljiv i jednostavan potez, često zaboravimo na provjetravanje. Ono je bitno zbog toga što unutarnji zrak može biti i do pet puta zagađeniji od vanjskoga. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, svakodnevne aktivnosti kao što su kuhanje bez korištenja nape, čišćenje, sušenje odjeće ili u jesen omiljeno paljenje svijeća faktori su koji pridonose onečišćenju. Prozore u svim prostorijama potrebno je držati otvorenima minimalno 10 minuta, a za ugodan zrak u prostoru tijekom cijelog dana idealno je prozračivati više puta u trajanju od nekoliko minuta.

Bolja ventilacija također može pomoći u smanjenju onečišćenja i prisutnosti virusa u zraku, a ona spašava i kad prozor zbog vremenskih uvjeta mora biti zatvoren. U tome nam mogu pomoći pametni sustavi kao što su VELUX Smart Vent – krovni prozori koji imaju integriran ventilacijski preklop za dotok zraka i kad je prozor zatvoren te filter koji zaustavlja prašinu i insekte bez gubitka topline provjetravanjem tijekom hladnijih dana. Uz svjež zrak osjećamo se bolje, produktivniji smo i bolje spavamo pa svakako ne treba zanemarivati njegovu važnost.

2. Pustite svjetlo u svoj dom

Izloženost prirodnom svjetlu povezano je s mnogo zdravstvenih dobrobiti. Prirodno svjetlo pridonosi boljoj produktivnosti i regulaciji cirkadijalnog ritma, o kojem ovisi kvaliteta sna, ali i naše raspoloženje. Uz to, dodatna prednost je što svjetlost čini prostor prozračnijim, ljepšim i ugodnijim za boravak. Dizajneri interijera obično razmještaju namještaj ovisno o poziciji prozora i pokušavaju maksimalno iskoristiti prirodnu svjetlost. Ulaganje u više prozora odlična je opcija, ali razmicanjem zavjesa ili podizanjem roleta i odmicanjem velikog namještaja od prozora možete također puno napraviti i dobiti dojam svjetline. Također, možete uz prozore staviti reflektirajuće predmete koji će unijeti više svjetline u prostor ili pak obojati zidove u bijelo.

3. Stvorite povezanost s vanjskim svijetom

Samo danje svjetlo obično je dovoljno da nas mentalno stimulira, ali treba nam i pogled prema vanjskom svijetu kako bi se osjećali dobro. Dobar pogled pomaže nam da se orijentiramo u prostoru i vremenu prateći vremenske i ostale promjene vremena kojima se tijekom dana prilagođavamo ili koje nas inspiriraju. Osim toga, veliki prozori vizualno proširuju naše interijere stvarajući dojam prostranosti i prozračnosti te nas povezuju s prirodom – sve ono zbog čega se osjećamo dobro. Osjećate li da u vašem domu nema dovoljno svjetla, pri sljedećoj renovaciji razmislite o staklenim vratima balkona, većim prozorima ili onim krovnim nalazite li se u potkrovlju.

4. Unesite prirodu u vaš dom

Osim danjeg svjetla, prozora i pogleda koji nas čine povezanim s prirodom, postoje i drugi načini kako ono što nas okružuje i stimulira unijeti u naš dom. Ljudi su biofili, odnosno imaju urođenu ljubav prema živim bićima i prirodi, pa neka vam polazišna točka inspiracije uređenja interijera bude baš priroda.

Iako većina nas čak 90 posto našeg vremena provodi u unutarnjim prostorima, uvijek pronalazimo kreativne načine kako da unesemo prirodu u naša četiri zida kroz biofilični dizajn, koji može poboljšati naše zdravlje i pružiti nam druge dobrobiti – termalnu udobnost, dobru kvalitetu zraka i prozračnost. Dom opremite prirodnim materijalima ili u prostor unesite detalje od drva ili pruća, poput pletenih košara za odlaganje, drvenih okvira za slike ili ogledala. Ne zaboravite na biljke, bile one u teglama, viseće ili u obliku ''zelenog zida'', kao i na svježe cvijeće, koje uvijek pomaže ''oživjeti'' vaš dom.

5. Oslobodite prostor

Već smo u drugoj točki napomenuli koliko je važno pustiti svjetlo u svoj dom i koliko to pridonosi našoj produktivnosti i kvaliteti života. Pored nekoliko sitnih preinaka u vašem domu, poput drugačijeg razmještaja namještaja i razmicanja zavjesa, dodavanje još kvadrata možda vam se čini kao velik pothvat, no ne mora biti. Razmislite o nepotrebnim pregradnim zidovima i konceptu otvorenog prostora kuhinje i dnevne sobe te u prvi plan stavite ona rješenja koja će vam donijeti svjež zrak i svjetlost u vaš dom tijekom cijele godine. Živite li u kući ili u stanu u potkrovlju, VELUX krovni prozor dat će vam dvostruko više svjetla od vertikalnog prozora iste veličine, dok će se neki VELUX krovni prozori u trenu pretvoriti u balkon ili izlaz na krovnu terasu. CABRIO® izgleda kao i svaki drugi VELUX krovni prozor i savršeno se uklapa u konstrukciju krova kada je zatvoren, a u nekoliko sekundi pretvara se u balkon. Gornji dio se otvara kao klasičan krovni prozor, a ako otvorite i donji, dobijete mali krovni balkon koji će vam dati još više dnevne svjetlosti, svježeg zraka i neometan pogled na okolinu, ali i kvadrat više.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom VELUX po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju