Roditeljstvo je jedan od najvažnijih i najizazovnijih poslova na svijetu. Kada ga obavlja samo jedna osoba – samohrana majka ili samohrani otac – težina tog izazova se udvostručava. No to ne znači da samohrani roditelj ne obavlja svoj posao dobro.

Naprotiv, samohrani roditelji mogu biti izvrsni roditelji, a pogotovo kada usvoje ove važne pouke:

1. Brinite se o sebi
Sva pažnja samohranog roditelja uglavnom je usmjerena na brigu o djeci. I to je sasvim u redu većinu vremena, a posebice kada su djeca vrlo mala. Problem nastaje kada roditelji počnu zanemarivati sebe, svoje potrebe i želje.

S obzirom da samohrani roditelj nema partnera na kojeg se može uvijek osloniti, važno je da uvijek bude u dobroj fizičkoj i mentalnoj “formi”. Baš zato bitno je da se dobro naspava, zdravo hrani ili redovito bavi nekom fizičkom aktivnošću. Također, iznimno je važno da u pretrpanom rasporedu odvoji vrijeme za sebe, svoje hobije ili za neki ritual opuštanja.

2. Ne sramite se zatražiti pomoć

Samohrani roditelji ne smiju se sramiti traženja pomoći iz okoline – roditelja, prijatelja i poznanika – kada osjete da nešto ne stignu obaviti sami. Da, samohrani roditelji su uglavnom supermeni i superžene, ali i supermeni i superžene katkad trebaju pomoć.

3. Osvjestite svoje vrline i mane

Najbolji su roditelji oni koji znaju svoje vrline i mane. Takvi pojedinci znaju da se neke stvari uče na greškama, da se neki problemi rješavaju intuitivno, a da se ponekad trebate obratiti stručnjaku ako želite pozitivan ishod za određenu zavrzlamu.

U roditeljskom “stažu” sigurno ćete se barem jednom naći u situaciji kada će vaše dijete trebati pomoć za nešto za što niste kompetetni. U najboljem je interesu vašeg djeteta da mu pronađete osobu koja mu može pomoći. I to je u redu. Samohrani roditelji ne bi trebali sve raditi sami.

4. Nemojte govoriti jedno, a raditi drugo
Svako dijete opaža obrasce ponašanja iz svoje okoline i ponaša se u skladu s njima. Nemojte biti jedan od onih roditelja koji jedno kaže, a drugo radi. Čak i ako vam je teško kazniti dijete jer nije napisalo zadaću, budite dosljedni kada ispunjavate svoja obećanja. U suprotnom djeca vas neće ozbiljno doživljavati. Budite discipliniran roditelj.

5. Podsjetite se da niste savršeni (i što je vam je glavni zadatak)

Nitko nije savršen. Ne postoji savršen roditelj, a ni savršeno dijete. Svi smo mi individualci sa svojim specifičniim iskustvima, potrebama, željama i preferencijama. I svi griješimo. Baš zato važno je ne uspoređivati sebe i svoje dijete s drugima iz okoline. Najvažniji je zadatak roditelja da svojem djetetu pruži bezuvjetnu ljubav te mu pomogne otkriti kakva je osoba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju