Roditeljstvo je jedan od najvažnijih i najizazovnijih poslova na svijetu. Kada ga obavlja samo jedna osoba – samohrana majka ili samohrani otac – težina tog izazova se udvostručava. No to ne znači da samohrani roditelj ne obavlja svoj posao dobro.

Naprotiv, samohrani roditelji mogu biti izvrsni roditelji, a pogotovo kada usvoje ove važne pouke:

1. Brinite se o sebi
Sva pažnja samohranog roditelja uglavnom je usmjerena na brigu o djeci. I to je sasvim u redu većinu vremena, a posebice kada su djeca vrlo mala. Problem nastaje kada roditelji počnu zanemarivati sebe, svoje potrebe i želje.

S obzirom da samohrani roditelj nema partnera na kojeg se može uvijek osloniti, važno je da uvijek bude u dobroj fizičkoj i mentalnoj “formi”. Baš zato bitno je da se dobro naspava, zdravo hrani ili redovito bavi nekom fizičkom aktivnošću. Također, iznimno je važno da u pretrpanom rasporedu odvoji vrijeme za sebe, svoje hobije ili za neki ritual opuštanja.

2. Ne sramite se zatražiti pomoć

Samohrani roditelji ne smiju se sramiti traženja pomoći iz okoline – roditelja, prijatelja i poznanika – kada osjete da nešto ne stignu obaviti sami. Da, samohrani roditelji su uglavnom supermeni i superžene, ali i supermeni i superžene katkad trebaju pomoć.

3. Osvjestite svoje vrline i mane

Najbolji su roditelji oni koji znaju svoje vrline i mane. Takvi pojedinci znaju da se neke stvari uče na greškama, da se neki problemi rješavaju intuitivno, a da se ponekad trebate obratiti stručnjaku ako želite pozitivan ishod za određenu zavrzlamu.

U roditeljskom “stažu” sigurno ćete se barem jednom naći u situaciji kada će vaše dijete trebati pomoć za nešto za što niste kompetetni. U najboljem je interesu vašeg djeteta da mu pronađete osobu koja mu može pomoći. I to je u redu. Samohrani roditelji ne bi trebali sve raditi sami.

4. Nemojte govoriti jedno, a raditi drugo
Svako dijete opaža obrasce ponašanja iz svoje okoline i ponaša se u skladu s njima. Nemojte biti jedan od onih roditelja koji jedno kaže, a drugo radi. Čak i ako vam je teško kazniti dijete jer nije napisalo zadaću, budite dosljedni kada ispunjavate svoja obećanja. U suprotnom djeca vas neće ozbiljno doživljavati. Budite discipliniran roditelj.

5. Podsjetite se da niste savršeni (i što je vam je glavni zadatak)

Nitko nije savršen. Ne postoji savršen roditelj, a ni savršeno dijete. Svi smo mi individualci sa svojim specifičniim iskustvima, potrebama, željama i preferencijama. I svi griješimo. Baš zato važno je ne uspoređivati sebe i svoje dijete s drugima iz okoline. Najvažniji je zadatak roditelja da svojem djetetu pruži bezuvjetnu ljubav te mu pomogne otkriti kakva je osoba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju