Upitate li bilo koga što mu je krajnji cilj u životu, gotovo svi će odgovoriti da žele biti sretni. Ipak, upravo nam se to često čini nemoguće postići. Je li to uistinu tako ili sami sebi, na neki način, priječimo sreću?

Mozak je najmoćnije ljudsko oruđe. Upravo on odlučuje o tome kako ćemo reagirati na događanja iz okoline, kako ćemo se nositi sa stresom i neugodnim situacijama te kako ćemo, u konačnici, živjeti svoj život.

Kada smo pod stresom ili se naprosto nalazimo u nekoj situaciji koja nije često dio našeg iskustva, naš mozak prelazi u ofenzivu, a jedan od načina kako to čini je tzv. moram-filtar. Drugim riječima, to su naša vjerovanja da na određenu situaciju naprosto moramo reagirati na određeni način i da ne postoji opcija B. Međutim, takvo razmišljanje ne uzima u obzir složenost situacija u kojima se svakodnevno nalazimo i zato si trebamo prestati govoriti neke rečenice.

1. Svi me moraju voljeti

Bilo da je riječ o prijateljstvima, željama za partnerskom ljubavi ili obiteljskim vezama, nemoguće je da svima budemo jednako dragi. Naša osobnost naprosto se ne može i ne mora svidjeti drugima. I to je sasvim u redu. Iako je u ljudskoj biti želja za prihvaćenošću, nikada nas neće svi voljeti onako kako mi želimo.

Situacija u kojoj se i sada nalazimo pokazuje da ne možemo uvijek sve imati pod kontrolom.

Ne možemo uvijek utjecati na mišljenja drugih o nama, ali možemo na mišljenje o samome sebi, a to će se kasnije preslikati i na to kakvu sliku drugi stvore o nama. Sami sebi smo dovoljni ako smo zadovoljni onime što činimo. Uostalom, ljubav prema samome sebi nužna je kako bismo kasnije mogli primiti i ljubav drugih, a da ne osjećamo kako bez toga ne možemo preživjeti.

2. Moram uspjeti u svemu što radim

Pad na kolokviju ili ispitu, neuspješan razgovor za posao ili projekt koji je neslavno završio ne znače da ne radimo dobro svoj posao. Možda samo nismo dali sve od sebe ili smo shvatili da je to nešto u čemu se uopće ne vidimo. Svaki je neuspjeh prilika da sagledamo što smo učinili dobro, a što loše te postoje li načini kako to možemo popraviti.

Usponi i padovi sastavni su dio svakog života. U konačnici, osobe koje danas poznajemo kao vrlo uspješne pojedince nisu svoj uspjeh ostvarile preko noći. Štoviše, često u svojim intervjuima spominju kako im se život sastojao od mnogih padova, no zajedničko im je to što su nakon njega ustali i pokušali ponovno.

3. Moram izbjegavati sukobe

U redu je ne se suprotstavljati šefovima samo zato što imate loš dan ili ponekad prihvatiti poziv na druženje samo kako biste izbjegli nepotrebne rasprave, ili pak naprosto odsjeći određene ljude iz svog života jer im se ne želimo suprotstaviti. Međutim, to je samo privremeni flaster, a nikako rješenje problema.

Svi se susrećemo sa situacijama u kojima se ne slažemo s nečijim mišljenjem i želimo to jasno izraziti. I to je sasvim u redu. I upravo je tada način komunikacije presudan za međusobno razumijevanje, a rješavanje tog sukoba na nas će ostaviti umirujući učinak i znatno smanjuje lučenja hormona stresa.

4. Sve moram imati pod kontrolom

Koliko bismo god željeli znati u kojem točno smjeru ide naš život i što će se sve događati narednih mjeseci, upravo nam je situacija u kojoj se sada nalazimo pokazala da je nemoguće uvijek imati sve pod kontrolom.

Ljubav prema samome sebi nužna je kako bismo kasnije mogli primiti i ljubav drugih, bez da osjećamo kako bez toga ne možemo preživjeti.

Štoviše, istraživanja pokazuju da se osobe koje uvijek moraju sve držati pod kontrolom teže nose s teškim životnim situacijama i izazovima. Naprosto je nemoguće znati što će nam se sve dogoditi na našem životnom putu, a ovakvim razmišljanjem samo stvaramo dodatan pritisak.

5. Moram izbjegavati situacije kojih se bojim

Kada detaljno sagledamo naše strahove, shvaćamo da imamo dvije opcije – ili ih prihvatiti ili ih i dalje ignorirati. Pritom prihvaćanje ne podrazumijeva predaju, nego zdravo nošenje s onime što je neizbježno. Primjerice, ako se bojite selidbe u drugi grad, a znate da to morate učiniti za vlastito dobro, naprosto si recite ovo: U redu, bojim se, no što je najgore što mi se može dogoditi? U krajnjem slučaju, ako i ne uspijem, mogu se vratiti natrag kući i probati ispočetka.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju