Uređivanje dnevnog boravka vrlo je važno jer želimo da prostor u kojem provodimo većinu slobodnog vremena bude ugodan. No što kad je taj prostor manji nego što bismo željeli, zna diplomirana arhitektica Timea Marochini.

Galerija Odaberite samo jedan zid koji ćete obojiti tamnije Stvorite svoj vlastiti zeleni kutak unutar samog boravka Odmaknite namještaj od zidova +1 Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći prostor

Život je sav ubrzan, dan prođe u trenu, svi samo žurimo – u obvezama smo od jutra do večeri, a na kraju dana su nam potrebni mir i odmor, kako za tijelo tako i za dušu.

Mjesto naše svakodnevne relaksacije naš je dnevni boravak. Potrebno ga je dizajnirati i urediti baš kako nama odgovara te ga pretvoriti u mjesto za uživanje.

Ako vaš boravak svojim dimenzijama nije grandiozan kao oni koje gledate u raznim dizajnerskim časopisima, ne brinite se jer uvijek ima zgodnih i pametnih rješenja s kojima se možete poigrati i stvoriti lijepu i samo vašu oazu.

Uz ovih pet savjeta možete postići poprilično dobar dizajn i vizualno povećati prostor.

1. PRIRODNA SVJETLOST

Prirodna svjetlost uvijek se navodi kao najvažniji element u projektiranju i uređenju.

U slučaju velikih prozora nemojte ih „zatvarati“ gustim zavjesama tamnih boja. Čak i ako imate prozore manjih dimenzija, dopustite svjetlosti da uđe i ispuni vaš boravak. To ćete postići odabirom svijetlih i prozračnih zavjesa. Ako volite uzorke, birajte one nježnije.

Svjetlost će učiniti prostor svježim, većim i profinjenim.

2. BOJE

Odabir boje usko je povezan sa svjetlom. Ako je vaš boravak zaista malen, posegnite za svijetlim bojama.

Najzahvalnije je odabrati bijelu boju za zidove – možete odabrati i boje slonovače ili neku nježnu nijansu koja će vašim zidovima dati toplinu.

Odabirom bijele kao glavne boje možete se poigrati namještajem u boji i time naglasiti kauč ili najdražu fotelju za čitanje.

Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći prostor Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći prostor (Foto: Getty)

Ako baš volite zidove u boji, odaberite samo jedan zid koji ćete obojiti tamnije, no pritom pripazite na tlocrt boravka – odaberite širi zid. U ovom slučaju zid će predstavljati svojevrsni akcent u prostoru, a namještaj treba birati neutralnih i nježnijih tonova. Takav zid možete dodatno ukrasiti kolažom slika ili fotografija te ga time dodatno naglasiti.

Vrlo je slično i s odabirom podova. Kod malih je prostora bolje odabrati svijetle parkete nježnih uzoraka kao što je na primjer izblijedjeli hrast. Takav će pod povećati prostor. Ako želite tamniji pod, obratite pažnju na odabir svjetlijeg namještaja. Kod načina polaganja parketa treba voditi računa o tome da se parketi postavljaju uzduž kraćeg zida.

3. IGRA S NAMJEŠTAJEM

Dobro je s namještajem to što je on pokretljiv te ga možete premještati po boravku i isprobati kakav raspored vama najbolje odgovara, što je uostalom i najvažnije.

Odmaknite namještaj od zidova, nemojte ga „zalijepiti“ za zidove. Također, odaberite namještaj s vidljivim nogama. Na te ćete načine omogućiti prostoru da „teče“.

Razmišljajte o odabiru namještaja – umjesto jednog većeg stolića za kavu odaberite dva manja koja ćete, u slučaju posjeta, moći premještati u prostoru na razna mjesta.

Nemojte odabrati preveliki televizor koji će se nametnuti cijelom boravku, radije odaberite veličinu televizora proporcionalno veličini boravka.

Postavite omiljenu fotelju u kut sobe, dijagonalno na zidove i stvorite si šarmantni kutak za čitanje. Dodajte još kakav zgodan jastuk i vaše vrijeme može početi.

Odmaknite namještaj od zidova Odmaknite namještaj od zidova (Foto: Timea Marochini)

U minimalističkom boravku odaberite poseban komad namještaja i naglasite ga – bilo da se radi o antiknom stoliću za kavu ili vama dragom lusteru. Preostali namještaj neka je neutralnih boja i „smireno“ postavljen u boravku, a komad namještaja koji želite naglasiti postavite usred prostora.

4. UGRAĐENI NAMJEŠTAJ

Ako imate mogućnost, porazgovarajte sa stručnjakom koji će u suradnji sa stolarom izraditi nacrte namještaja po mjeri koji će uvelike utjecati na organizaciju, korištenje i izgled boravka. Osmislite police za knjige koje obuhvaćaju cijeli jedan zid te koje ujedno mogu poslužiti kao radni stol, ormar i stalak za TV, a ujedno će omogućiti pospremanje stvari koje nepotrebno opterećuju mali prostor boravka. Dobar dizajn takve police može biti glavni akcent u prostoru i njegova posebnost.

Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći, a i ugodniji prostor.

5. ZELENI KUTAK

Baš poput prirodne svjetlosti, i prirodno zelenilo jedan je od bitnih faktora koji utječu na našu ugodu. Ako nemate izlaz na terasu, balkon ili vrt, stvorite svoj vlastiti zeleni kutak unutar samog boravka. Odaberite najdraže biljke i jedan kutak boravka zazelenite. U slučaju da nemate mjesta, dovoljna će biti jedna lijepo oblikovana viseća tegla s nekoliko manjih biljaka. Na kraju dana vaše će se oči odmarati uz prisustvo malenog „vrta“.

Možemo zaključiti da, kao što vrijedi za sve ostale prostorije u stanu, vrijedi i za boravak – lijepo je kad se prostor može odteretiti od suvišnih stvari i suvišnog namještaja. Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći, a i ugodniji prostor. Najvažnije je da je boravak mjesto ugode, druženja i intime.

Na kraju svakog dana smjestite se zajedno sa svojim najdražima na udoban kauč, uz šalicu vruće čokolade i uživajte.

Stvorite svoj vlastiti zeleni kutak unutar samog boravka Stvorite svoj vlastiti zeleni kutak unutar samog boravka (Foto: Timea Marochini)

Kada nemamo izbora promijeniti stan ili raspored u stanu, ovo su idealna rješenja uz koja postojeći prostor možemo osvježiti i učiniti ga ugodnijim za život. Na to ne morate čekati godinama i štedjeti, već vam u tome može pomoći Mastercard nagradna igra Addiko Banke.

Svakog mjeseca imate priliku osvojiti od 1000 do 5000 kuna na Addiko Mastercard Prepaid Refresh kartici, što je dobar početak za ispunjavanje nekoliko savjeta s Timeina popisa.

Više o nagradnog igri Addiko banke pročitajte ovdje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju