Život u gusto naseljenoj sredini s puno prometa rezultira i povećanjem decibela tj. buke. Čak je i Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke koji je izdalo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske određena razina decibela u zatvorenim boravišnim prostorima, i to kod zatvorenih prozora i vrata.

Galerija Tepih i namještaj imaju važnu ulogu u izolaciji buke Biblioteka u dnevnoj sobi Čvrste zavjese pomažu u zvučnoj izolaciji +2 Obratite pažnju na svoje prozore

Naravno, nismo svi jednako osjetljivi na istu razinu buke, ali činjenica je da ona itekako ometa naš mir, a kada dopre do spavaće sobe onda i naš san. Srećom, postoje načini na koje možemo popraviti zvučnu izolaciju u prostoru. Architectural Digest ima nekoliko praktičnih savjeta, a među njima i one koji neće previše opteretiti vaš kućni budžet.

1. Pripazite na odabir tepiha

Veliku ulogu u smanjenju buke igra tepih. Naime, što je tepih čvršći i gušće tkan, to će buka biti manja. Međutim, danas postoje i razne podloge za tepihe ili prostirke koje možete staviti ispod njih i koje dodatno pomažu u zvučnoj izolaciji. Takve podloge nisu skupe, a ujedno imaju i svojstvo toplinske izolacije pa su i korisna i povoljna investicija.

Tepih i namještaj imaju važnu ulogu u izolaciji buke Tepih i namještaj imaju važnu ulogu u izolaciji buke (Foto: Living4media)

2. Rasporedite namještaj

Biblioteka s knjigama smještena na zidu koji vas dijeli od izvora buke vrlo je jednostavan i ekonomičan način za izolaciju, baš kao i ormar za odjeću. Što više komada namještaja naslonite na taj zid ili približite njemu jer će to blokirati zvuk. Primjerice, pozicionirajte fotelju ili kauč što bliže izvoru buke. Treba napomenuti kako je tapecirani namještaj bolji za zvučnu izolaciju.

Biblioteka u dnevnoj sobi Biblioteka u dnevnoj sobi (Foto: Living4media)

3. Promijenite zavjese

Jeste li znali da postoje zavjese koje blokiraju i(li) prigušuju zvukove? Osim specijaliziranih zavjesa napravljenih ciljano za zvučnu izolaciju, i deblje zavjese koje inače služe za zamračivanje prostorije također će imati isti učinak jer su napravljene od čvrstog materijala.

Čvrste zavjese pomažu u zvučnoj izolaciji Čvrste zavjese pomažu u zvučnoj izolaciji (Foto: Living4media)

4. Brtvljenje prozora

Ako imate problema s bukom koja dolazi izvana, onda dobro provjerite svoje prozore. Zamjena prozora nije mala investicija i mnogi si je ne mogu odmah priuštiti, ali zato je brtvljenje prozora znatno jeftinije. Brtvljenje će pomoći i kod zvučne izolacije, a na tržištu se mogu naći čak i akustične brtve napravljene baš za tu namjenu.

Obratite pažnju na svoje prozore Obratite pažnju na svoje prozore (Foto: Living4media)

5. Zamijenite vrata

Kada je u pitanju unutarnja buka, upravo su vrata često dio prostora kroz koji ona najviše dopire. Robusnije varijante bolji su odabir za sobe u kojima vam je potrebna tišina. Možete investirati u vrata koja su u startu zvučno izolirana.

Puna masivna vrata bolje izoliraju buku Puna masivna vrata bolje izoliraju buku (Foto: Living4media)

Njujorški stan urednika Voguea iznenadit će ljubitelje minimalizma i bijele boje Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 1 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 2 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 3 +4 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 4

Novi trend u uređenju doma: Sve je popularniji spoj dvaju stilova Tihi luksuz Tihi luksuz Tihi luksuz +13 Tihi luksuz

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju