Linija između poznanstva i prijateljstva može biti vrlo tanka, a neke situacije pokazat će vam kakve su doista osobe iz vaše okoline.

Istraživanja finskog Sveučilišta Aalto i engleskog Sveučilišta Oxford pokazala su da se nakon 25. godine počinje smanjivati broj prijatelja u našim životima.

U to smo vrijeme već obično diplomirali te svatko od nas kreće nekim svojim putem. Mnogi stupaju u brak, sele se u potrazi za poslom i boljim životom, osnivaju obitelji te se naprosto gubi onaj osjećaj nekadašnjeg nevinog i zabavnog prijateljstva koje bi nam uvijek popravilo i najgori dan.

Zato može biti izazovno pronaći prijatelje u odrasloj dobi, no neke teške životne situacije mogu nam otvoriti putove prema pravim prijateljstvima, koja su prije toga bila samo poznanstva.

U nastavku donosimo neke od situacija u kojima ćete prepoznati koliko je drugoj osobi, makar bila samo poznanica, stalo do vas, a upravo to može poznanstvo pretvoriti u pravo prijateljstvo.

1. Uskoči vam kada ste bolesni
Pandemija je pokazala koliko mogu značiti geste poput onih kada ste u samoizolaciji, pa vam netko ostavi namirnice i lijekove ispred vrata. Ako ste sami u novom gradu ili ne želite starije roditelje zamarati time, zamolite poznanicu za tu uslugu. Napravi li to u toj ili nekoj sličnoj situaciji, to puno govori o njoj.

2. Tu je kada doživite prekid veze ili razvod braka
Kada doživite prekid veze ili ste pred razvodom, a to je inicirala druga strana, pa ste u stanju potpunog šoka, pomoć drugih ljudi presudna je da biste mogli stati na noge.

Živite li pritom u novom gradu u kojem ne poznajte gotovo nikoga osim bivšeg, situacija je još gora. Da biste u tom stanju uopće "preživjeli", morate bilo koga zamoliti za pomoć, pa makar poznanicu. Ako se odazove, briše vam suze i sluša sve što se dogodilo, na pomolu je novo, predivno prijateljstvo.

Iz najtežih životnih situacija mogu se izroditi prava prijateljstva.

3. Pomaže vam prilikom smrti bliske osobe
Smrt bliske osobe se, uz prekid veze ili braka i bolest, smatra jednom od tri najveće boli koje čovjek može doživjeti. Gubitak voljene osobe može aktivirati puno briga i strahova, možemo osjećati strepnju, bespomoćnost i nesigurnost. Sve to ponekad dovodi i do napada panike, a često preispitujemo i svoj život, tj. smrtnost.

Iako je tugovanje emocionalni proces, često uključuje fizičke, odnosno zdravstvene probleme poput umora, smanjenog imuniteta, gubitka kilograma ili naglog debljanja, mučnine, bolova i nesanice.
I upravo vam tada treba sva moguća pomoć.

Tužna žena Kako si pomoći kada dođe do prekida prijateljstva?

Prijateljice Neraskidiva veza: Pet znakova da ćete zauvijek biti prijateljice

Ako poznanica nudi svoju pomoć, prihvatite ju bez razmišljanja.

4. Zove vas van kada vam je teško
Spomenute situacije prekida i smrti bliske osobe ostavljaju duboke rane. Svaka osoba će kroz faze tugovanja prolaziti na svoj način, a za vremenski period ne postoji krajnji rok. Svatko od nas drugačije reagira. Svatko će od nas drugačije proći kroz poricanje, ljutnju, potištenost, prihvaćanje te prilagođavanje situaciji, no u tom se vremenu jednostavno morate okružiti ljudima.

Ako vas poznanica zove na kavu, u kino, u šetnju, restoran, koncert ili bilo koju drugu aktivnost, prihvatite poziv, koliko god biste se radije sklupčali pod dekicu i plakali.

5. Uzvraćate joj pažnju
Da biste poznanstvo pretvorili u prijateljstvo, i vi morate dati svoj doprinos tome. Zato kada plačete o svojim problemima, pustite i drugu stranu da govori o svojim iskustvima. Takve će vas priče povezati. Kada čujete ili vidite da je bolesna, skuhajte joj nešto ili barem naručite dostavu. Pitajte treba li joj pričuvati dijete, pospremiti stan.

Jedino će se takvim redovitim primanjem i davanjem poznanstvo pretvoriti u istinsko prijateljstvo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju