Uskoro nam se bliži 8. ožujka, dan kada obilježavamo Međunarodni dan žena, kod nas popularno poznat kao 8. mart.

Gradske ulice na taj dan, ali i danima ranije, često ispune velike količine cvijeća, među kojima je crveni karanfil kao simbol Dana žena, a danas se često poklanjaju i druge vrste cvijeća, kao što su crvene ruže i mimoze. No, korijeni Dana žena, koji ima velik značaj u borbi za rodnu ravnopravnost, sežu još na kraj devetnaestog i početak dvadesetog stoljeća.

Više o povijesnom trenutku i radnim uvjetima
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća stoljeća započinje ubrzani industrijski razvoj i ekonomska ekspanzija koja je stvorila potrebu za većim brojem radnika u tvornicama. Radnici su radili dugi niz sati, nerijetko na nesigurnim i nezdravim mjestima na kojima su mnogi izgubili svoje živote. Kako bi uštedjeli novac, mnogi su poslodavci zapošljavali žene i djecu kako bi radili u tvornicama jer su njima isplaćivane niže nadnice nego muškarcima.

Kako se javila ideja za Danom žena?
Kako bi se izborile za povećanje plaća i poboljšanje radnih uvjeta, radnice tekstilnih i drugih industrija organizirale su niz akcija i protesta. Najpoznatiji takav prosvjed bio je 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo New Yorkom, zahtijevajući kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 1910. godine u Kopenhagenu održana je Međunarodna konferencija žena na kojoj je na prijedlog Clare Zetkin, članice njemačke Socijal – demokratske partije i aktivistice za ženska prava, proglašen Međunarodni dan žena.

Kada je organiziran prvi Dan žena?
U skladu s odlukom donesenom u Kopenhagenu, prva proslava Dana žena organizirana je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj 1911. godine, i to 19. ožujka. Ni tjedan dana nakon proslave, koju je obilježilo više od milijun ljudi u potonjim zemljama, dogodio se požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, kada je zbog slabih mjera sigurnosti na radu poginulo više od 140 žena. 1913. godine žene u Rusiji obilježile su prvi Međunarodni dan žena, i to zadnju nedjelju u veljači. Nakon rasprava, odlučeno je kako će se Dan žena obilježavati 8. ožujka te je tako ostalo do današnjeg dana.

Što se obilježava Danom žena?
Ono što je započelo brojnim prosvjedima žena koje su se borile za bolje radne uvjete i pravo glasa, danas je postao dan kada se slava sve postignuća žena na ekonomskom, političkom i društvenom području i dan kada se želi osvijestiti javnost o napretku koji su žene učinile na području neprekidne borbe za jednakošću spolova. U više od 25 zemalja, uključujući Kubu, Afganistan, Vijetnam, ovaj je dan državni praznik.

Što pokloniti dragoj ženskoj osobi povodom Dana žena?
Kao što je već navedeno na početku, uvriježeno je poklanjanje cvijeća dragim ženskim osobama. Ako želite nešto drugačije, dragu osobu možete odvesti i na kazališnu predstavu, kraće putovanje, večeru u restoranu (ali i u kućnoj radnosti), a pretpostavka je da će ju razveseliti (i opustiti) wellness. Za Dan žena prigodan je dar i omiljeni miris voljene osobe, a s obzirom na skorašnji dolazak proljeća, možete joj pokloniti i neki miris s cvjetnim notama. Proslavi Dana žena pridružio se i dm pa su tako odabrani mirisi od prvog do osmog ožujka dostupni po 40 % nižoj cijeni uz predočenje active beauty kartice.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju