Ciklama upravo u najhladnijem dijelu godine pokazuje svoje najljepše ruho u ružičastim i bijelim tonovima. No kako je riječ o sobnoj biljci koja nije nalik ostalima u kućanstvu, treba joj posvetiti posebnu pažnju prilikom njege.

Galerija Ciklame Ciklama Ciklame +8 Ciklama je najljepši ukras doma

Ciklama (lat. Cyclamen persicum), koja se još naziva i cvijet iskrenosti, pripada porodici jaglaca, a prepoznatljiva je po ružičastim ili bijelim cvjetovima koji rastu poviše tamnozelenih srcolikih listova.

Za razliku od većine biljaka u našem podneblju, ciklama cvjeta zimi, a tijekom ljeta je u stanju mirovanja. Upravo je zato potrebno brinuti se o njoj na ponešto drukčiji način nego za ostalo sobno bilje.

Odgovara joj niska temperatura

Kako prirodno cvjeta u zimskim mjesecima, ciklama voli niže temperature. Odgovarat će joj boravak u prostorijama u kojima se temperatura kreće od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Kada se ciklama počinje sušiti, to znači da prelazi u stanje mirovanja, a ne da je uništena.

Što je niža temperatura u prostoriji, to će ciklama duže cvjetati. Ako joj temperatura bude previsoka, prestat će cvjetati i otići će u prijevremeno stanje mirovanja.

Zato ju je potrebno držati u prostorijama koje su najmanje zagrijane, poput hodnika ili zimskih vrtova, te svakako izbjegavati njihovo smještanje blizu izvora topline poput radijatora, peći i kamina.

Ne smije smočiti listove

Baš kao i afričkoj ljubičici, ciklami ne odgovara polijevanje vodom po listovima i cvjetovima. Zbog toga vodu jednom tjedno treba staviti u tanjurić tegle i omogućiti da ciklamin korijen upije potrebnu vodu.

Ako primijetite da ste dodali previše vode koju biljka ne može odjednom upiti, izbacite višak iz tanjurića. No pripazite i na to da joj zemlja nikada ne bude potpuno suha.

Ciklame Naizgled nježna, ciklama je vrlo snažan cvijet koji uspijeva zimi (Foto: Living4media)

Vlažno okruženje za najbolji rast

Kao što joj je potrebno konstantno vlažno tlo, tako joj je potreban i vlažan zrak. Upravo zato ciklami ne odgovara boravak u zagrijanim toplim prostorijama u kojima se zimi stvara suhi zrak. Uputno je u blizini ciklame uključiti ovlaživač zraka koji će joj omogućiti rast u idealnim uvjetima.

Ciklame Ciklama se naziva još i cvijetom iskrenosti (Foto: Living4media)

Izbjegavanje izravne sunčeve svjetlosti

Ciklama voli prirodno svjetlo i osunčane prostorije, no ne smije biti izravno izložena jakom suncu. Zato izbjegavajte dijelove stana u koje dopire jako podnevno i popodnevno sunce.

Pripremite je za mirovanje

Nakon nekoliko mjeseci cvatnje ciklama prelazi u stanje mirovanja koje joj je nužno za preživljavanje. Kada joj listovi počinju žutjeti i sušiti se, to je prvi znak da se priprema za mirovanje, a ne da je uništena.

Kada primijetite prve znakove mirovanja, odstranite suhe listove i smjestite biljku u najmračniji i najhladniji dio stana. Nemojte je zalijevati barem dva do tri mjeseca. Naime, toliko je ciklami potrebno da se odmori i pripremi za novu sezonu rasta.

Amarilis Čarobni amarilis cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta

Nakon što pak bude pokazivala prve znakove zelenih listova, zalijevajte je na prethodno opisani način jednom tjedno. Tako će iduće zime ponovno zasjati u čarobnom ruhu.

Ciklame Ciklamu nije teško uzgojiti (Foto: Shutterstock)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju