Ciklama upravo u najhladnijem dijelu godine pokazuje svoje najljepše ruho u ružičastim i bijelim tonovima. No kako je riječ o sobnoj biljci koja nije nalik ostalima u kućanstvu, treba joj posvetiti posebnu pažnju prilikom njege.

Galerija Ciklama zimi cvate, a ljeti prelazi u stanje mirovanja +0 Jarke boje ciklame uljepšavaju zimske dane

Ciklama (lat. Cyclamen persicum) koja se još naziva i "cvijet iskrenosti" pripada porodici jaglaca, a prepoznatljiva je po ružičastim ili bijelim cvjetovima koji rastu poviše tamnozelenih srcolikih listova.

Za razliku od većine biljaka u našem podneblju, ciklama cvijeta zimi, a tijekom ljeta je u stanju mirovanja. Upravo je zato potrebno brinuti o njoj na ponešto drugačiji način nego za ostalo sobno bilje.

Odgovara joj niska temperatura

Kako prirodno cvjeta u zimskim mjesecima, ciklama voli niže temperature. Odgovarat će joj boravak u prostorijama u kojima se temperatura kreće od 15 do 20 stupnjeva Celzijevih.

Kada se ciklama počinje sušiti, to znači da prelazi u stanje mirovanja, a ne da je uništena.

Što je niža temperatura u prostoriji, to će ciklama duže cvjetati. Ako joj temperatura bude previsoka, prestat će cvjetati i otići u prijevremeno stanje mirovanja.

Zato ju je potrebno držati u prostorijama koje su najmanje zagrijane, poput hodnika ili zimskih vrtova, te svakako izbjegavati njihovo smještanje blizu izvora topline poput radijatora, peći i kamina.

Ne smije smočiti listove

Baš kao i afričkoj ljubičici, ciklami ne odgovara polijevanje vodom po listovima i cvjetovima. Zbog toga vodu jednom tjedno treba staviti u tanjurić tegle i omogućiti da ciklamin korijen upije potrebnu vodu.

Ako primijetite da ste dodali previše vode koju biljka ne može odjednom upiti, izbacite višak iz tanjurića. No pripazite i na to da joj zemlja nikada ne bude potpuno suha.

Vlažno okruženje za najbolji rast

Kao što joj je potrebno konstantno vlažno tlo, tako joj je potreban i vlažan zrak. Upravo zato ciklami ne odgovara boravak u zagrijanim toplim prostorijama u kojima se zimi stvara suhi zrak. Uputno je u blizini ciklame uključiti ovlaživač zraka koji će joj omogućiti rast u idealnim uvjetima.

Izbjegavanje izravne sunčeve svjetlosti

Ciklama voli prirodno svjetlo i osunčane prostorije, no ne smije biti izravno izložena jakom suncu. Zato izbjegavajte dijelove stane u koje dopire jako podnevno i popodnevno sunce.

Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju Čarobni amarilis cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta

Slika nije dostupna Iberis, nevica, snježak... Otporan cvijet kojem ne smeta ni -15 stupnjeva Celzijevih

Pripremite je za mirovanje

Nakon nekoliko mjeseci cvatnje ciklama prelazi u stanje mirovanja koje joj je nužno za preživljavanje. Kada joj listovi počinju žutjeti i sušiti se, to je prvi znak da se priprema za mirovanje, a ne da je uništena.

Kada primijetite prve znakove mirovanja, odstranite suhe listove i smjestite biljku u najmračniji i najhladniji dio stana. Nemojte je zalijevati barem dva do tri mjeseca. Naime, toliko je ciklami potrebno kako bi se „odmorila“ i pripremila za novu sezonu rasta.

Nakon što pak bude pokazivala prve znakove zelenih listova, zalijevajte je na prethodno opisani način jednom tjedno. Tako će iduće zime ponovno zasjati u čarobnom ruhu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju