Dokazano je da psi mogu ublažiti depresiju kod ljudi, no što kada pas postane tužan i bezvoljan? Svjetski eksperti u veterinarstvu i ponašanju pasa došli su do zaključka da i psi mogu postati depresivni.

 

Svaki pas koji je veći dio dana sam bez svoje ljudske obitelji pokazivat će znakove tuge, praktički kao da je sve stavio na čekanje do povratka svojih voljenih.

Još je gori primjer pasa vezanih na lancu s kojima se baš nitko ne bavi, eventualno dobije ili ne redovito malo hrane i to je sve. Takvi psi su zasigurno tužni i s vremenom, da, mogu postati i depresivni.

Odgovorni vlasnik znat će prepoznati takve znakove i u pravilu će sam znati i njihov uzrok pa će s obzirom na mogućnosti i ako mu je stalo, to vrlo lako ispraviti – više se baviti i družiti sa psom, posvećivati mu više vremena, pružiti mu više igre.

Tri štenca 12 važnih sitnica koje pas treba dobiti od svog vlasnika

Nažalost, drugu skupinu koju smo spomenuli teško da možemo i nazvati vlasnicima, točniji bi naziv bio zlostavljači životinja. Oni sigurno neće poduzeti ništa i tu i leži najveći problem, ističe mr. Vlasta Brindl dr. med. vet. iz veterinarske ambulante Veterinarke.

Dokazano je da psi mogu ublažiti depresiju kod ljudi, no što kada pas postane tužan i bezvoljan?

Tugu i bezvoljnost kod psa koji mogu prerasti u depresiju mogu otkriti određeni znakovi, a ako ih uočite, potrebno je na vrijeme reagirati kako biste svom ljubimcu pružili pravovremenu pomoć.

1. Nedostatak energije
Kao i kod ljudi, depresija kod pasa također je često uzrokovana promjenama u razini serotonina. To se manifestira letargijom i ponašanjem koje nalikuje lijenosti.

Ako pas koji obožava šetnje i hvatanje loptice odjednom postane nezainteresiran za svoje omiljene aktivnosti, to može biti znak depresivnog ponašanja. Nemojte to sebi protumačiti samo kao lijenost, naročito ako je promjena u ponašanju došla naglo.

2. Promjena u prehrambenim navikama
Psi koji se osjećaju potišteno obično jedu manje i pokazuju slabiji interes za hranu. Ovaj je simptom lakše uočljiv – jednostavno ćete vidjeti da pas nije pojeo svu hranu. Savjet je uvijek obratiti pažnju na prehrambene navike psa kako biste lakše uočili promjene.

Izrazito je važno ne zamijeniti tugu zbog samoće kod pasa sa simptomima bolesti

3. Promjena u navikama spavanja
Letargija koje se pretvara u cjelodnevno spavanje također može biti alarm. Ako se pas povlači u krevet ili radije kunja nego da se igra, to je vrlo često indikator da nešto nije u redu. To svakako može biti znak i da se pas fizički ozlijedio, ali fizičku bol često prati cviljenje ili promjena u kretanju, a ne spavanje. Ako vam se čini da ne postoji nikakva ozljeda, problem bi mogao biti u tome da se vaš pas osjeća depresivno.

Naravno, izrazito je važno ne zamijeniti tugu zbog samoće kod pasa sa simptomima bolesti. Znači, ako je naš ljubimac mirniji nego obično, ako je tromiji, ne veseli se i ne ponaša karakteristično kao inače kada se vlasnik vrati kući, odbija hranu ili izlazak u šetnju, to mora biti znak da je posjet veterinaru nužan jer se najvjerojatnije radi o nekom organskom oboljenju, savjetuje veterinarka Vlasta Brindl iz veterinarske ambulante Veterinarke.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

Jorkširski terijer Tri sigurna znaka da vam pas u potpunosti vjeruje

4. Tjeskobno ili opsesivno ponašanje
Neke pasmine pasa sklonije su anksioznosti i opreznom ponašanju od drugih, ali ako se bilo koji pas odjednom počne fiksirati na određeno ponašanje, to je nešto na što trebate reagirati.

Konstantno žvakanje jedne šape ili nokta može ukazivati na to da je pas uznemiren ili potišten. Ako vas vaš inače prijateljski nastrojen pas odjednom prestane dočekivati na vratima te se počne skrivati u dnevnoj sobi, to je jasan znak da ga nešto muči.

5. Agresija
Agresivno ponašanje rjeđe je kod depresivnih pasa, ali može se dogoditi. Depresija i anksioznost često dolaze zajedno i ako anksioznost prevlada, to se može manifestirati tako da se pas počne ponašati agresivno. Neki veterinari smatraju da će psi koji se osjećaju kao da im se ne posvećuje dovoljno pažnje, na taj način tražiti pažnju. Kombinacija tih faktora psa može učiniti vrlo ćudljivim.

Ako pas iskazuje bilo koji od ovih načina ponašanja, razmislite o tome je li možda neki nedavni događaj pridonio njegovoj promjeni temperamenta. Najčešći su uzroci tuge i bezvoljnosti kod pasa gubitak člana obitelji (što uključuje i ljude i druge ljubimce), traumatska ozljeda, a ponekad čak i suosjećanje s depresivnim čovjekom.

Uočite li bilo koji od navedenih znakova, svakako posjetite veterinara kako bi vašem ljubimcu pružio najbolji način liječenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju