Nema do unikatnih ukrasa koji izgledaju kao iz radionice Djeda Božićnjaka, a s dolaskom nižih temperatura čini se kako je baš sada vrijeme da ih izradite s vašom djecom.

  Galerija Jednostavni 'uradi sam' božićni ukrasi koje možete izraditi s djecom Zabava s najmlađima Nema do unikatnih ukrasa koji izgledaju kao iz radionice Djeda Božićnjaka +6 Božićni vijenac, adventski ili za vrata koji će zadiviti Djeda Božićnjaka

1. Božićni vijenac, adventski ili za vrata koji će zadiviti Djeda Božićnjaka

Jedan od vjesnika Božića, kada je riječ o ukrasima, u mnogim je domovima adventski vijenac. Njime pokazujete kakav će stil božićnog uređenja prevladavati ove godine u vašem domu, a uvijek je odličan pokazatelj koliko nam se brzo najveseliji dan u godini približava. Djeca posebno vole taj ritual paljenja svijeće svake nedjelje, a još im je draži kada to čine na vijencu koji ste skupa izradili. Stoga vam ne preostaje ništa drugo doli izrade unikatnog božićnog vijenca.

Vijenac prekrijte borovim granama, dobro ih učvrstite, a zatim ih uz pomoć pištolja za vruće ljepilo ukrasite po želji. Pripazite naravno da ste vi oni koji rukuju njime, a djeci prepustite izbor ukrasa, odabir mjesta gdje ćete ih staviti, dok ih starija djeca mogu i pozicionirati na mjesto gdje ste kapnuli malo vrućeg ljepila.

Evo nekoliko ideja:

- Prirodni materijali i drvene božićne figurice – skupite prirodne materijale poput češera i crvenih bobica te ih upotpunite s drvenim božićnim ukrasima poput slatkih sobova, snjegovića, pingvina i malenih Djedova božićnjaka. Ovakav veseli vijenac razveselit će svakog mališana. Četiri svijeće ili lučice smjestite jednu do druge ili gdje god želite na vijencu.

Božićni ukrasi Božićni ukrasi Foto: Pevec

- Vijenac koji možete pojesti – Crveno bijele lizalice u obliku štapa, zimski začini poput cimeta i anisa te Đumbirko kolačići (ako koji preživi) odlični su jestivi ukrasi za vaš vijenac. Ako je vaše dijete ''ludo za slatkim'' ovo će ga sigurno zainteresirati za vaš ''uradi sam'' projekt. Sve ove delikatese učinit će ovaj središnji ukras vašeg stola mirisnim i slatkim da ćete i vi doći u napast pojesti ga.

- Svjetlucavi vijenac od kuglica za bor - Bilo da sjajnim kuglicama ukrasite zelene grane ili lijepite kuglicu do kuglice na bazu vijenca ovaj će vijenac biti svjetlucam poput lampica kojih nikad dosta u ovo vrijeme. Pustite neka vaše dijete odabere kuglice raznih tekstura i veličina kojima ćete ga ukrasiti, a adventske svijeće neka vam budu visoke i pozicionirane u sredini vijenca.

Želite li ipak napraviti vijenac za vrata izostavite svijeće i objesite ih o svilenu traku ili špagu. Ispred vrata stavite još neke ukrase poput keramičkih borića, patuljaka od filca ili pak sandučića za pisma djedu Božićnjaku koji između ostalih spomenutih ukrasa možete naći u Pevecu.

Božićni ukrasi Božićni ukrasi Foto: Pevec

2. Adventski kalendar za nestrpljivo odbrojavanje do Božića

Još jedna stvar kojom djeca rado odbrojavaju dane do Božića je i adventski kalendar. Budite vrijedni vilenjaci Djeda Božićnjaka i osmislite 24 mala paketića u koje možete staviti sitnice poput ukrasa za bor, slatkiša, suhog voća ili sitnih igračaka na koje je vaše dijete možda već i zaboravilo. Evo nekoliko ideja kako ga napraviti:

- Preuredite staru drvenu kutiju za čavliće – došlo je vrijeme da vaša stara drvena kutija zasja u novom ruhu. Obojite je po želji i na svakoj maloj ladici napišite broj, a unutra stavite iznenađenja za svaki dan.

Božićni ukrasi Božićni ukrasi Foto: Pevec

- Mini šareni poklončići – Krenite sa svojom djecom u potragu za malim kutijicama ili ih jednostavno izradite sami. Svaku kutijicu omotajte ukrasnim papirom i u nju stavite neko iznenađenje te na nju napišite broj. Izrežite karton u obliku bora i na vrhu probušite rupu te stavite svilenu vezicu na koju ćete ga kasnije objesiti. Stražnju stranu probušite pribadačom za pluto , a na iglu zabijte poklončić i tako svih 24 koji će tvoriti prekrasan šareni borić na vašem zidu ili gdje god ga želite objesiti.

- Borić od kartonskih tuba – Sada je vrijeme da prestanete bacati kartonske tube od wc papira. Trebat ćete skupiti njih 24 ako želite ovaj jednostavan, a efektan ''uradi sam'' adventski kalendar. Obojite ih u zeleno i zalijepite ih jedne za druge u obliku bora. Tube napunite raznim iznenađenjima te otvor pokrite kružićima bijele, crvene, zlatne i srebrne boje s ispisanim brojevima.

3. Razni veseli ukrasi za bor i dom

Izrada ukrasa za bor i za dom s vašom djecom odlična je aktivnost za hladne zimske dane ili večeri. Reciklirajte sav materijal koji bi inače bacili poput drvenih štapića od sladoleda, papirnatih čašica za muffine ili plastičnih i plutenih čepova. Obojite ih i od njih stvorite Djedičine pomagače sobove, snjegoviće, boriće ili Orašare. Na njih pričvrstite trakice i objesite ih na bor ili draga vam mjesta u domu.

Ukrasi za bor nisu samo za to zeleno drvce, pomoću njih napravite ukrase za prozore, objesite ih iznad kuhinjskih ormarića ili za rukohvate od stepenica. Pomoću ukrasa napravite zimsku priču primjerice onu polarnu s bijelim medvjedićima u raznim pozama ili onu najpopularniju o Orašaru.

Na svilenu traku nanižite ili drvenim malim kvačicama pričvrstite Orašare, razne drvene poklone i mišiće i dobit ćete ukras s pričom koju možete pričati vašem djetetu dok ga skupa izrađujete. Ne sumnjamo da će mu to biti jedan od najdražih ukrasa za dom koji ste skupa izradili.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju