Sjećate li se licitarskih srca koja su redovito bila dio ukrasnih predmeta u domovima diljem središnje i sjeverne Hrvatske i koja se nikada nisu smjela dirati, iako su bila jestiva? Obrt Fabrica otišao je korak dalje i napravio pisanice s licitarskim srcima.

Draženka Kubat, inače diplomirana inženjerka građevine, sa svojom je obitelji odlučila i novim generacijama pokazati umjetnost izrade licitara, no na jedan drugačiji način. Tako je tradiciju koja se Hrvatskom počela širiti u 18. stoljeću uspješno zadržala i dala joj sasvim novo ruho – na pisanicama.

Pisanice s licitarskim srcima mogu se izraditi i u pastelnim tonovima.

Još se i danas sjeća kada je počela oslikavati pisanice.

Tijekom studija, crtanjem sam zarađivala studentski džeparac i upravo sam u tom periodu oslikala na tisuće pisanica za jednu suvenirnicu u Zagrebu. Oslikavala sam i druge predmete s licitarskim motivima, a nastavila sam i kada sam se zaposlila u struci, pa mi je to bio dodatan izvor prihoda.

Ljubav prema licitarskim srcima nije nestala ni kada je postala mama, a nakon rođenja treće kćeri odlučila je otvoriti vlastiti obrt i posvetiti se samo tome.

Počeci su bili skromni, radila sam na kuhinjskom stolu. S vremenom je posao rastao, ali je rasla i konkurencija s kineskog tržišta, no nisam se predavala i ustrajala sam na proizvodnji domaćeg autohtonog suvenira. Danas u poslu sudjeluje moja cijela obitelj, suprug i tri kćeri. Ovo je posao koji se ne može nigdje naučiti, za to ne postoji majstorski ispit, pa je važno da tajne zanata ostanu u krugu obiteljskog obrta, ističe Draženka.

I zato je posebno ponosna na činjenicu što se obrt uspio održati više od dvadeset godina, čak i u vrlo izazovnoj godini pandemije. Tada je prodaja suvenira potpuno stala, no transformirala je svoje poslovanje i počela izrađivati predmete koji se mogu uklopiti u svaki dom, neovisno o neizvjesnom turizmu.

PISANICE S LICITARSKM SRCIMA ZA SVE GENERACIJE

I upravo su tu u središte pozornosti došle i pisanice povodom nadolazećeg Uskrsa. Izrađene su od drva i ručno tokarene, te od keramike. U ponudi imaju i oslikane plastične koje su sigurnije za prijevoz i dostavu te su ujedno idealne za vješanje na grane, neizostavnu dekoraciju mnogih domova tijekom Uskrsa.

Ono što je posebno veseli kada ih oslikava jest to što primjećuje da ih kupuju sve generacije, a može ih prilagoditi svačijem ukusu.

Obično su pisanice bojane šarenim, živim bojama kakve se mogu naći i na pravim licitarima. Međutim, one se prema želji kupca mogu prilagoditi i modernijim trendovima uz pastelne ili zemljane tonove, kaže nam.

Dugogodišnji rad nije ostao neprimijećen. Štoviše, Draženka je osvojila prvu nagradu za dizajn božićnog drvca u Beču, kao poklon grada Zagreba Beču, a za tu je priliku izradila keramičke licitare raznih oblika. Osim toga, predstavljala je Hrvatsku i na Božićnom sajmu u Strassbourgu povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a svoje je pisanice također predstavila i na sajmovima u Beču.

Slika nije dostupna Made in Nova Gradiška: Dražesni proljetni vjenčići i patuljci koji se kupuju i u paru

Kada danas pakira proizvode za svoje kupce, pažljivo ih stavlja u kutiju koja svojim vedrima bojama izmami osmijeh čim je otvorimo, a to nam je sada potrebnije nego ikada prije.

Ove neodoljive pisanice možete kupiti preko Instagrama i Facebooka, a Draženku možete zateći i na Gornjem gradu kraj kule Lotrščak u Zagrebu te tijekom ljetnih mjeseci na našoj obali dok usput planira širenje svog poslovanja u inozemstvo i na internetsku trgovinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju