Jasmina Sokić iz malog mjesta Cernik pored Nove Gradiške izrađuje medene patuljke i vjenčiće, i to ne samo one božićne, već i proljetne, koji svojom ljupkošću i predivnom izradom osvajaju na prvi pogled. Mogu biti krasan ukras doma, kao i poklon za dragu osobu.

Ljubav prema ručnom radu pokazivala sam oduvijek. Dok sam bila dijete baka me podučavala heklanju i štrikanju, a od srednjoškolske dobi svoju kreativnost iskazivala sam kroz izradu vlastitih odjevnih predmeta jer, kao i svaka djevojka, željela sam biti posebnija, kaže Jasmina Sokić. Zadnjih nekoliko godina inspiraciju pronalazi u izradi dekorativnih predmeta za uređenje doma, ponajprije patuljaka i vjenčića.

Možda je to posljedica utjecaja brojnih portala koje rado posjećujem ili možda samo rezultat odrastanja, no ima nešto što me usrećuje kada nekome izradim predmet koji će ga ispuniti srećom i ukrašavati njegov dom, otkriva ova kreativka iz Cernika. Posebno joj je inspirativno predbožićno i zimsko vrijeme. Budući da su patuljci najtraženiji u tom periodu, i sama se odlučila okušati u njihovoj izradi. Uglavnom ih izrađuje od drva, kartona, papira i raznih recikliranih odjevnih predmeta.

Samo tijelo izrađeno je od tvrdog kartona obloženog vatelinom. Potom pristupam kombiniranju boja i kreiranju 'odjeće' patuljaka. U toj fazi izrade u komunikaciji sam s osobom koja ga je naručila i zajedno nastojimo doći do željenog izgleda. U nemalom broju slučajeva naručiteljice izradu patuljaka prepuštaju meni s potpunim povjerenjem da će krajnji izgled patuljaka zadovoljiti njihove želje, opisuje Jasmina koja svoje patuljke izrađuje o tri veličine, S (visina 30 cm i cijena 60 kn), M (visina 60 cm i cijena 90 kn) te L (visina 90 cm i cijena 120 kn). Patuljci se mogu naručiti i u paru, a izrada jednoga velikog para traje jedan do dva dana, ovisno o željama naručitelja.

Najdraži kompliment za moj rad mi je kada osoba ponovi narudžbu jer je oduševljena svojim patuljcima pa i svoje prijatelje želi darivati sličnima.

Sretna sam što ljudi sve više prepoznaju i cijene ručne radove malih kreativaca poput mene i stavljaju nas ispred masovne proizvodnje, ističe Jasmina Sokić čiji se radovi mogu pogledati i na Facebook stranici Patuljci tetke Cace.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju