U maloj uvali nedaleko od Pule, u mjestu Štinjan, skrivala se prljava, napuštena pješčana plaža koja je godinama bila zagađena otpadom. Danas je jedna od najljepših u Istri i ponosno nosi ime "Lost Bay", a na njoj se nalazi i istoimeni beach bar.

Galerija Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 9 Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 11 Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 5 +8 Na pješčanoj plaži Lost Bay nalazi se i istoimeni beach bar

Priča je ovo o obnovi i transformaciji koja pokazuje kako odlučnost, ljubav prema prirodi i kreativnost mogu stvoriti pravu malu rajsku oazu.

Sve je počelo 2016. godine kada su vlasnik bara Mario Krekman i njegova supruga šetali svog psa. Pronašli su plažu koja je bila devastirana smećem, godinama zanemarena i zagađena. Plastika i otpad stapali su se s pijeskom i kamenčićima, stvarajući tužnu sliku zapuštenosti. Umjesto da se okrenu i nastave dalje, Mario i njegova supruga odlučili su djelovati.

Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 8 Na pješčanoj plaži Lost Bay nalazi se i istoimeni beach bar (Foto: Sasa Miljevic/Pixsell)

Kontaktirali su Grad Pulu i apelirali na njih da se očisti i obnovi ovaj komadić prirode. Grad je organizirao par manjih akcija čišćenja, ali to nije bilo dovoljno da se plaža stavi u funkciju.

Tada je Mario odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Sa suprugom je osmislio projekt za eko bar koji će se savršeno uklopiti u okoliš i biti minimalistička oaza za opuštanje. Ideju su prezentirali Gradu i dobili koncesiju.

Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 3 Beach bar Lost Bay uređen je s recikliranim predmetima (Foto: Sasa Miljevic/Pixsell)

Iskoristili otpad za namještaj

Šest mjeseci neumorno su čistili plažu da bi joj dali potpuno novi život.

Kompletan namještaj i interijer za beach bar izradili su ručno od drva kojeg su pronašli na plaži i okolnim šumama.

Tako, ne samo što su očistili plažu, već su nekadašnjem otpadu dali novu svrhu. Zato su i odlučili da u baru neće biti nikakve plastike, a moto im je "No plastic is fantastic".

Lost Bay beach bar postao je omiljeno odredište ne samo za lokalce, već i za strane turiste. Glazbeni nastupi, umjetničke izložbe i razne druge kulturne manifestacije čine ovaj bar živim i inspirativnim mjestom, a izgubljena uvala, koja je do nedavno bila zagađena i prljava plaža, danas je jedna od najljepših u Istri.

Pješčana plaža Lost Bay jedna je od najljepših u Istri - 1 Stinjanski Lost Bay jedna je od najposjećenijih plaža u Puli i okolici (Foto: Sasa Miljevic/Pixsell)

Kristalno čisto more i neopisivi mir: Skrivena plaža na Krku do koje vrijedi prošetati Plaža Oprna na Krku Plaža Oprna na Krku Plaža Oprna na Krku +8 Plaža Oprna na Krku

Čarobna je! Jedna od najljepših hrvatskih pješčanih plaža na otoku bez prometa Plaža Šunj na otoku Lopudu - 3 Šunj Šunj +5 Otok Lopud

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju