Plakanje nam ne pruža samo emocionalno olakšanje nego donosi i neke druge zdravstvene dobrobiti. Pročitajte zašto je suzu dobro pustiti i češće nego što to radite

Žene plaču više od muškaraca, to je poznato, ali jeste li znali da nježniji spol plače skoro 7 puta više od jačeg spola? Istraživanje je pokazalo da žene plaču 47 puta godišnje, a muškarci samo 7.

Zašto se ne bismo trebali suzdržavati od suza i zašto je plakanje dobro za zdravlje doznajte u nastavku teksta.

Suzama se rješavamo toksina iz tijela. Plakanjem isperemo određenu količinu kemikalija koje se nakupe kada proživljavamo emocionalni stres

1. Plakanjem se rješavamo stresa i napetosti
Plakanje donosi olakšanje. I zato kada si želite olakšati najbolje je dobro se isplakati. Plakanjem se rješavamo stresa, napetosti i tjeskobe, a suze nam pomažu i da razbistrimo um. Što duže susprežemo osjećaje to je veća vjerojatnost da ćemo u nekom trenutku 'puknuti'.

Jedno istraživanje pokazalo je da se 88,8 posto ljudi osjeća bolje nakon plakanja, a samo 8,4 posto ih se osjećalo gore. Stresa se možete osloboditi i u ovih 5 koraka.

2. Plakanje nas čini sretnijima
Dozvolite si biti tužni i zaplakati. Time ne pokazujete slabost nego baš suprotno – da ste dovoljno jaki suočiti se i s negativnim osjećajima i to u njihovom 'najsirovijem' obliku. Osim toga, ne bojite li se plakati to znači i da znate kako biti sretan i da cijenite i uživate u svakom trenutku smijeha i sreće.

Svaki puta kada se slomimo, isplačemo i krenemo dalje, sami sebe iznova uvjerimo da smo dovoljno jaki prebroditi sve nedaće.

3. Plakanje uklanja toksine

Suzama se rješavamo toksina iz tijela, kao i s većinom tekućina koje proizvodi naše tijelo (poput znoja). Kada plačemo, suze isperu određenu količinu kemikalija koje se nakupe kada proživljavamo emocionalni stres.

Osim suzama, toksine iz tijela otjerajte detoksikacijskim jastučićima koje možete napraviti za 5 kuna.

4. Plakanje može pročistiti nos i sniziti krvni tlak
Suze prolaze kroz suzni kanal i nazalne putove gdje dolaze u kontakt s nakupljenom sluzi koja otežava disanje. Suze će vam pomoći da tu sluz lakše ispušete kroz nos. To je i objašnjenje zašto nam kada plačemo izađe toliko sluzi iz nosa.

Istraživanja su pokazala da plakanje može i sniziti krvni tlak i umiriti otkucaje srca. Ovaj učinak viđen je na ljudima koji su prošli intenzivnu terapiju tijekom koje su puno plakali. Imate li problema s visokim tlakom možda vam pomogne i trik od 10 sekundi koji trenutno snižava visoki krvni tlak.

5. Plakanje čisti oči
Naše očne jabučice moraju stalno biti vlažne kako bi oči štitile od prašine i prljavštine. Kada vam u oku dospije neko strano tijelo, automatski će vam krenuti suze kako bi pomogle oku da se riješi tog neželjenog 'gosta'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju