U prethodnim tekstovima, cilj nam je bio postepeno informirati sve buduće trkače/ice početnike o važnosti rekreativne aktivnosti u svakodnevici modernog čovjeka, a u ovom tekstu dotaknut ćemo se koncepta samog programa treninga trčanja, ali i dodatnih programa vježbi u samom uvodno pripremnom dijelu treninga

U prethodnim tekstovima, cilj nam je bio postepeno informirati sve buduće trkače/ice početnike o važnosti rekreativne aktivnosti u svakodnevici modernog čovjeka, koji su njeni pozitivni učinci na više razina te što je sve potrebno učiniti kao preduvjet da biste se sigurno i uspješno počeli baviti rekreativnim trčanjima.

Nakon tjedan ili dva uspješno provedenog programa treninga trčanja, u uvodno pripremnom dijelu treninga svakako je poželjno uvrstiti i vježbe za učenje tehnike trčanja zvane 'atletska škola'

Nadalje, educirali smo vas koliko su za uspješno bavljenje rekreativnim trčanjem, bitni faktori kao što su način kvalitetne i redovite prehrane i hidratacije, količina kvalitetnog sna i dnevnog odmora i na posljetku, kakvu ulogu ima izbor kvalitetnog programa rada s kojim želite postići vama prihvatljive i zadovoljavajuće rezultate.

U ovom tekstu, dotaknut ćemo se koncepta samog programa treninga trčanja, ali i dodatnih programa vježbi u samom uvodno pripremnom dijelu treninga.

Krenimo!

Trening treba biti podijeljen u tri važne cjeline:

1. Uvodno pripremni dio treninga


U ovom dijelu treninga najbitnije je da trkač/ica kvalitetno izvede vježbe razgibavanja i dinamičke fleksibilnosti/istezanja u smjeru od glave prema peti. Ovaj dio treninga ima za cilj pospješiti pokretljivost zglobova i podići tjelesnu temperaturu tijela kako bismo što kvalitetnije i uspješnije mogli pristupiti glavnom dijelu treninga.

U uvodno pripremnom dijelu treninga, poželjno je odraditi i vježbe za jačanje zglobova koljena i stopala kao prevencijski dio programa od ozljeđivanja.

Nakon tjedan ili dva uspješno provedenog programa treninga trčanja, u uvodno pripremnom dijelu treninga svakako je poželjno uvrstiti i vježbe za učenje tehnike trčanja zvane "atletska škola".

2. Glavni dio treninga


Glavni dio treninga trčanja u prvih 2 mjeseca, sastoji se od diskontinuiranog trčanja pod čime se podrazumijevaju trčanja s pauzama u kojima se prakticira hodanje – dakle, naglasak je na kontinuirano kretanje.

Kontinuiranim tjednim povećanjem ekstenziteta trčanja (dužina trčanja) i skraćivanjem dijelova odmora tj. hodanja, u jednom periodu glavnog dijela treninga kao rezultat pojavit će se kontinuirano trčanje. Dakle, glavni dio treninga pretvorit će se u trčanje od 20, 30 minuta i duže.

3. Završni dio treninga

U potonjem dijelu treninga rekreativnog trčanja, pravilnom izvedbom vježbi statičkog istezanja cilj je smirivanje organizma, što učinkovitije potaknuti proces regeneracije i vratiti mišičje u prvotno stanje. Ovaj set vježbi započinjemo suprotnim od smjera vježbi u uvodnom pripremnom dijelu tj. od pete prema glavi.

U nastavku teksta, vodimo vas kroz jednomjesečni program treninga rekreativnog trčanja.
Program treninga rekreativnog trčanja za 1. tjedan Program treninga rekreativnog trčanja za 1. tjedan Foto: Zadovoljna.hr

Program treninga rekreativnog trčanja za 2. tjedan Program treninga rekreativnog trčanja za 2. tjedan Foto: Zadovoljna.hr

Program treninga rekreativnog trčanja za 3. tjedan Program treninga rekreativnog trčanja za 3. tjedan Foto: Zadovoljna.hr

Program treninga rekreativnog trčanja za 4. tjedan Program treninga rekreativnog trčanja za 4. tjedan Foto: Zadovoljna.hr

Pozivamo vas da nas pratite na youtube kanalu Ak Perpetuum mobile.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju