Žena u "muškim" zanimanjima u Hrvatskoj je sve više. Među njima je i rendžerica Katica Poljak kojoj je značka na kojoj stoji oznaka 007 priskrbila nadimak plitvički James Bond

Katica Poljak prva je hrvatska čuvarica prirode koju s imaginarnim britanskim špijunom Jamesom Bondom, osim značke na kojoj stoji oznaka 007, povezuje i neustrašivost. Zbog toga su je i prozvali plitvičkim Jamesom Bondom.

Žena u 'muškim' zanimanjima u Hrvatskoj je sve više. Među njima je i rendžerica Katica Poljak kojoj je značka na kojoj stoji oznaka 007 priskrbila nadimak plitvički James Bond

Sličnost s Jamesom Bondom nije stopostotna, ali ima je 10, 15 posto, smije se rendžerica Katica. Pištolj sa sobom nikad ne nosi, a njezin opseg posla, među ostalim obuhvaća nadzor šuma i jezera, vođenje grupa i monitoring životinja. Katica je tek jedna od sve većeg broja žena u Hrvatskoj koje se bave "muškim" zanimanjima. Među njima je i zavarivačica Anita Barišić koja je majstorica svojeg zanata već 30 godina. Junakinja filma "Flashdance" ovu je Splićanku ohrabrila da nastavi koračati muškim svijetom zavarivača. Gotovo da ne postoje metalni dijelovi koji pod utjecajem topline ova zavarivačica nije sljubila.

Lim se mora ugrijati na 80 stupnjeva, to su ogromne vrućine te nastaju pare i dimovi. Posljedice su i slabljenje vida, s godinama je to normalno u ovom poslu, priča Anita u prilogu InMagazina. Velikom se može opisati i karijera zaljubljenice u automobile i sve ono što u sebi kriju. Još kao dijete automehaničarku Irenu Petir više od lutkica i šminke zanimali su autići.

Privukao me obiteljski posao, privukao me miris auta, otkriva Irena koja smatra kako sva vozila imaju dušu koju ona sluša i razumije. Zbog toga su je mnogi prozvali šaptačicom automobilima. Unatoč tomu što ima više diploma, za vatrogaskinju Jasminu Kadiju je bilo sasvim prirodno uhvatiti se u koštac s vatrom.

Laže onaj koji se nikada ne boji, naravno da postoji doza straha, doza adrenalina, ali kada znaš da spašavaš tuđi život, tuđu imovinu, to ništa nije problem, kaže Jasmina. Fizički zahtjevi i težina posla koji se pripisuju zanimanju vatrogasca nisu je uspjeli odbiti, a ljubav prema često nazivan muškim poslovima prenijela joj je majka.


Adrenalin i želja za pomaganjem pokreću i gorsku spasiteljicu Anu Bakšić. Na godinu se u hrvatskim šumama izgubi više od 1200 ljudi, a kako bi većina iz ove statistike imala sretan kraj, zaslužna je i Ana, prva žena u Hrvatskoj u ovom zanimanju.

Najopasnija situacija u kojoj sam se našla bilo je kad sam uspjela izbjeći lavinu koja je pukla točno ispod mene, sjeća se Ana. Takve situacije Anu ne koče u nastojanju da zakorači na mjesta gdje je rijetko čija noga bila.

"NEKA GLEDAJU SVOJA POSLA"

Najopasnija situacija u kojoj se gorska spasiteljica Ana Bakšić našla bila je ona kad je uspjela izbjeći lavinu koja je pukla točno ispod nje

Vozačica kamiona Tea Melnjak je pak pravi maher za volanom. Vozačku dozvolu za kamion je dobila prije nego onu za automobil. Na svoja putovanja sa sobom uvijek nosi fotografije svoje djece i supruga koji su joj najveća potpora. Prvi kamion koji je Tea vozila bio je Kiefer, potom se okušala na prikoličaru, a najveći koji je vozila je onaj dugačak 25 metara.

Smatram se odgovornim vozačem. Veliki dio te odgovornosti usadio mi je moj razrednik koji je na početku našeg školovanja za vozače kamiona rekao da je sjesti za volan kamiona kao da sjedneš za tempiranu bombu, ističe Tea. I dok Teu fasciniraju ovi giganti, vozačica autobusa Nikolina Žiljak uživa za upravljačem plavog zagrebačkog autobusa.

Kad vas nešto ovako veliko, kao što je autobus, sluša, onda se osjećate posebno, priznaje Nikolina. Sluša je njena putujuća kuća, kako tepa autobusima, i za različitih vremenskih neprilika, prometnih gužvi, ali i ranojutarnjih smjena kada većina građana još uvijek spava. Onima koji njen posao i dalje smatraju muškim sa smiješkom poručuje:

Neka gledaju svoja posla.

 
Priče o ženama u "muškim" zanimanjima pogledajte u prilogu InMagazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju