I trčanje i plivanje ubrajaju se u sportove koji čine dobrobit našem tijelu, a ujedno mogu utjecati na skidanje masnih naslaga. Oni koji tek započinju s tim procesom nerijetko se pitaju koji je bolji način. Obje aktivnosti imaju i svoje prednosti i nedostatke.

Kada osoba vježba, njezin organizam prvo koristi pohranjene ugljikohidrate, a kasnije zalihe masti. Međutim, kada je riječ o mršavljenju odnosno skidanju masnih naslaga, to pada u drugi plan. Pritom je najvažnije sagorjeti što više kalorija. Istraživanja pokazuju da je za gubitak 1 g masti potrebno sagorjeti 3500 kalorija.

Trčanje u svrhu mršavljenja moglo bi pokazati dobre rezultate ako se provodi redovito odnosno 2-3 puta tjedno. Štoviše, prema nekim fitness stručnjacima, kombiniranje trčanja s kružnim treninzima (treninzi za cijelo tijelo) može sagorjeti 30 posto više kalorija od tradicionalnog pristupa treningu snage.

No samo trčanje, bez da se pazi na kalorijski deficit, neće biti dovoljno za značajnije mršavljenje. Jedno ne ide bez drugog. Slika nije dostupna Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga Slika nije dostupna Vrućine i trčanje: Osam važnih pravila kojih se treba pridržavati

A što je s plivanjem? Sagorijeva li ono masnoće?

Intervalni trening visokog intenziteta poput plivanja može smanjiti taloženje masti u tijelu i poboljšava metabolizam. Plivanje zahtijeva više fizičkog napora u odnosu na trčanje. Konkretno, da bismo preplivali 2 km, potrebno je uložiti više energije nego za trčanje iste kilometraže, a umor nakon izvođenja prve spomenute aktivnosti ide u prilog tome.

Može se primijetiti i lagana bol u svim mišićima tijela, što nije slučaj nakon trčanja. Trčanje vs. plivanje I trčanje i plivanje donose benefite našem tijelu (Foto: Zadovoljna.hr)

Osim toga, za razliku od trčanja, plivanje ne vrši pritisak na koljena i zglobove. U plivanju su aktivno svi mišići tijela, a neka istraživanja pokazuju da se tijekom te aktivnosti u tijelo unosi značajno više kisika nego kod bilo koje druge. Istraživanje provedeno u Švedskoj tvrdi da tijekom plivanja u naš organizam ulazi više kisika nego tijekom drugih vježbi.

Također, smatra se da voda pruža 800 puta veći otpor od zraka, a to za sobom poteže sagorijevanje više kalorija nego kada bismo iste pokrete radili na zraku.

Koliko kalorija troši trčanje, a koliko plivanje?

Konkretno, žena prosječne visine s oko 60 kg plivanjem umjerenog intenziteta tijekom jednog će sata potrošiti 214 kalorija, a trčanjem brzine 5km/h 298 kalorija.

Ako se ritam ubrza, dolazimo do potrošnje od 344 kalorije u jednom satu tijekom plivanja, a trčimo li brzinom od 10 km/h, potrošit ćemo 632 kalorije.

U konačnici, svatko treba odlučiti za sebe koja mu opcija najviše odgovara i što je u datom trenutku potrebno njegovu tijelu. Imate li zdravstvenih tegoba i borite se s bolovima u koljenima, zglobovima i slično, svakako se prije posavjetuje sa svojim liječnikom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju