Magnezij i kalcij dva su minerala koja jednostavno ne mogu jedan bez drugoga. Skupa čine dio kraljevske obitelji vitamina i minerala koji se međusobno nadopunjuju, a među tim odnosima, slobodno možemo reći da su oni najbolji prijatelji.

 

Godinama je kalcij bio portretiran kao ključni nutrijent za zdravlje kosti, no to je samo mali dio priče koja ne bi bila potpuna bez magnezija. Magnezij, koji se brine za više od 700 metaboličkih funkcija u našem tijelu, sprječava kalcij da ostvari svoj puni potencijal tako što ga ograničava i drži pod kontrolom.

Oba minerala igraju jednako važne uloge u našem tijelu, ali su sami po sebi u potpunosti oprečni. Dok kalcij učvršćuje kosti, magnezij ih čini elastičnijima i fleksibilnijima, a isto vrijedi i za mišiće. Iako su dijametralno suprotni, oni su savršeni spoj jer magnezij zadržava kalcij u kostima, podalje od mišićnog tkiva. On je taj koji kontrolira razinu kalcija u kostima i krvi.

Odemo li malo u povijest, saznat ćemo da su naši preci konzumirali mnogo više magnezija negoli kalcija. Prehrana im je obilovala žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i povrćem, a to su bile kvalitetne namirnice, bogate svim važnim nutrijentima. Danas su te namirnice rafinirane, zbog čega su izgubile brojna važna nutritivna svojstva, u prvom redu magnezij.

Naše je tijelo danas u neprestanom nedostatku magnezija jer ga u namirnicama ima sve manje, a tijelo ga ne može samo proizvesti i sastaviti. To je razlog zbog kojeg se javlja potreba za što većim unosom magnezija bilo putem kvalitetne i pomno odabrane prehrane ili putem dodataka prehrani

Ako želite potaknuti djelovanje dodatka prehrani, saznajte kako funkcioniraju i što učiniti kako biste došli do željenih rezultata! 

Osjetimo li da nam se ruke tresu ili noge grče, vrlo vjerojatno patimo od manjka magnezija. Za brzu apsorbciju i djelovanje možemo uzeti Plivit Magnezij, koji sadrži magnezij i doprinosi normalnoj funkciji mišića te će opskrbiti tijelo tim zahvalnim mineralom, ali i vitaminima B grupe koji će nas napuniti elanom.

Kada je razina magnezija niska, kalcij ulazi u srčano mišićno tkivo i ubrzava otkucaje srca. Visoka razina kalcija u tijelu može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, arterioskleroze, artritisa, bubrežnih kamenaca i mnogih drugih bolesti od kojih su neke i opasne po život. Zato je tu važan magnezij koji uspostavlja ravnotežu i sprječava nastanak ovih stanja.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju