Osjete li bilo kakvu negativnu promjenu u vlastitoj slici zdravlja, mnogi će se zapitati mogu li im u poboljšanju situacije pomoći dodaci prehrani. Odgovor je potvrdan, međutim, nije uvijek dovoljno samo uzimati jedan dodatak i ubrzo očekivati rezultate. Kako funkcioniraju dodaci prehrani objasnit ćemo na primjeru magnezija.

 

Većina se na korištenje magnezija odlučuje pri prvim očitim simptomima. Simptomi nedostatka magnezija mogu biti gubitak koncentracije i apetita, umor i grčevi u mišićima. Umor, gubitak koncentracije i apetita mogu se povezivati i s drugim nedostacima u tijelu, ali kada osoba prepozna grčenje mišića, tada sa sigurnošću može utvrditi da organizmu nedostaje magnezija.

Pretpostavka je brojnih istraživanje da su nedostatku magnezija izloženi gotovo svi jer su namirnice koje povezujemo s bogatstvom magnezija značajno osiromašene jer su zalihe u tlu na kojem se povrće uzgaja izrazito iscprljene. Također, na količinu magnezija u hrani utječe i način pripreme, pa su tako prekuhane ili zamrznute namirnice siromašnije tim važnim mineralom.

Doza magnezija kao dodatka prehrane tek u rijetkim slučajevima može se prekoračiti. I ako do toga dođe, simptom je lako prepoznati (meka stolica). Veći je problem što i nakon uzimanja magnezija izostanu rezultati. No postoje načini kako povećati apsorpciju i brže osjetiti djelovanje magnezija na organizam.

Ključno je povezivanje s drugim vitaminima i mineralima koji potiču apsorpciju. Važan je vitamin B6, koji čuva krv, živce i imunološki sustav. Pomoći će da ogranizam bolje apsorbira magnezij i uđe u stanice. Također, bitno je uzimati magnezij s kalcijem, koji će u suradnji učiniti najbolje za vaše tijelo.

Dnevna potreba magnezija u našem organizmu iznosi oko 375 mg. Potrebno je pripaziti i u kojem obliku uzimate magnezij. U obliku oksida magnezij će biti slabo iskoristiv u organizmu, ali magnezij u obliku citrata visoko je iskoristiv. PLIVIT® Magnezij DUO POWER sadrži kombinaciju magnezijeva citrata i oksida koja ima do pet puta bolju iskoristivost u organizmu u odnosu na čisti magnezijev oksid.

Pročitajte i o dva minerala koji moraju biti u balansu!

Vitamin C zajedno s magnezijem odgovoran je za vaskularnu zaštitu i sprječava sve bolesti povezane s aterosklerozom (visoki krvni tlak, angina, srčani udar, moždani udar, srčani udar. Osim toga, čuvaju zajedno unutarnje zidove arterija da ostanu glatke i tako se kolesterol ili druge tvari ne mogu nakupiti tamo. Vitamin C jača vezivno tkivo zajedno sa magnezijem: vežu proteine i druge tvari, kao i vlakna kolagena, i jačaju vezivno tkivo pa je vitamin C u kombinaciji s magnezijem važan za zacjeljivanje rana.

Svakodnevni unos magnezija podrazumijeva se kod osoba koje imaju pojačan mišićni napor, pojačanu tjelesnu aktivnost i kod onih koji su izloženi stresnim situacijama.

Kako bi bilo koji dodatak prehrani učinio najbolje za vaš organizam, važno je informirati se o tome kako potaknuti njegovo djelovanje. Tada možete biti sigurni da niste pogriješili, a rezultati će biti vidljivi u kraćem periodu.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju