Jutarnji rituali pomažu početi dan u pozitivnom i proaktivnom tonu, a strukturiran početak dana umjesto onog u kojem se žurimo da sve stignemo obaviti eliminira stres i povećava našu produktivnost.

Kvaliteta života koju živimo reflektira sve one zdrave i nezdrave navike koje smo usvojili. Želimo li postati uspješniji u stvarima koje su nam bitne, došlo je vrijeme da neke stvari u svome životu promijenimo. Ovo su navike koje bismo trebali usvojiti za uspješniji ostatak dana.

Ranije ustajanje i raniji odlazak na spavanje

Svatko tko ozbiljno shvaća uspjeh zna koliko je važno rano ustati. To je mirno vrijeme u kojem se možemo fokusirati na važne stvari i zadatke dok većina svijeta još uvijek spava, ali i vrijeme kada smo najproduktivniji. Upravo se neke od najboljih ideja rađaju baš u jutarnjim satima, jednako kao što se i lakše pronalaze rješenja za probleme koje dan ranije možda nismo mogli riješiti.
Čak i ako nismo jutarnja osoba, promjene u svakodnevnoj rutini mogu pomoći da svoj dan započnemo na vrijeme. Za početak trebali bismo ranije ići spavati kako bismo lakše ustali idući dan. Kako bi promjena bila lakša, svaki dan trebali bismo se dići 15 minuta ranije negoli dan prije. Uspijemo li se dići dovoljno rano, shvatit ćemo da imamo i više energije tijekom ostatka dana.

Doručak kao glavni obrok u danu

I dok je za jedne doručak jutarnji ritual kojeg se ne odriču, drugi ga zbog ubrzanog načina života ili navike preskaču. No važnost doručka, posebice onog kvalitetnog, ne može se dovoljno naglasiti jer je on prvi obrok koji unosimo u naše tijelo nakon sati i sati sna koje smo proveli posteći. Tijelo je tada potrebno napuniti energijom i bitnim nutrijentima kako bismo bili spremni uhvatiti se ukoštac sa svim dnevnim aktivnostima.

Žitarice su dobar zdrav i brz izbor i za one kojima se žuri, kao i za one koji svoj doručak vole pojesti u miru. Pripremaju se u samo nekoliko minuta i dolaze u raznim kombinacijama pogodnima za svačiji ukus poput Vitalis musli ili žitarica s voćem do onih čokoladnih. Svaka vrsta žitarica omogućit će potrebnu dozu vlakana koja će pružiti osjećaj sitosti sve do ručka, kao i Dr. Oetkerova Super kaša bogata svim važnim nutrijentima. Zobena kaša obogaćena lanenim ili chia sjemenkama, voćem ili čokoladom priprema se uz malo vruće vode i gotova je u svega nekoliko minuta, a predstavlja cjelovit obrok uz koji ćete imati osjećaj sitosti i dobiti energiju da krenete u dan veselo i poletno.

Doručak s obitelji

Doručak osim svoje nutritivne vrijednosti ima i psihološku i sociološku notu ako ga konzumiramo s obitelji. Osim što se obitelj za stolom druži, roditelji djeci lako mogu pružiti primjer o zdravim prehrambenim navikama poput kvalitetnog doručka ispunjenog kvalitetnim žitaricama i voćem. Također, istraživanja su pokazala i da djeca koja jedu s roditeljima za stolom češće pojedu više i kvalitetnije, a smanjuje se i mogućnost pojave pretilosti i poremećaja prehrane. Kako je zbog načina života koji živimo postalo sve teže i teže okupiti obitelj za ručak, možemo reći da doručak polako, ali sigurno postaje obrok za koji se obitelj ipak okuplja za stolom. Održavanjem ovog rituala stvara se čvršća veza između članova obitelji, a osim toga zajednički doručak može imati brojne pozitivne utjecaje na naše osjećaje i ponašanje, kao i na one naše djece. Pripremanjem doručka ''iz jedne tave ili lonca'' poput kaše za cijelu obitelj još više osnažuje osjećaj dijeljenja i zajedništva.

Reci ne tehnologiji

Iako može biti primamljivo posegnuti za mobitelom čim se probudimo, jutro je vrijeme koje bismo trebali posvetiti sebi. Mobiteli su postala naša svakodnevica, s njima liježemo i s njima se budimo. No propušteni pozivi, poruke i mailovi mogu pričekati. Svi zaslužujemo mirno jutro s obitelji ispunjeno smijehom, a ovaj mali digitalni detoks pokazat će nam koliko mnogo vremena zapravo imamo za sebe i za kvalitetno druženje s najbližima.

Jutarnja tjelovježba

Ništa ne razbuđuje toliko dobro kao što to radi tjelovježba. Iako nam ponekad može biti teško ustati rano kako bismo „umorili“ svoje tijelo, upravo takva rutina pomaže tijelu da se resetira od dana ranije i napuni tijelo energijom potrebnom za ostatak dana. Nije tajna da tijelo tijekom vježbanja luči hormon endorfin koji podiže raspoloženje, ali i samopouzdanje, a upravo su to saveznici koje želimo imati tijekom svakog dana. Neovisno o tome je li riječ o 45-minutnoj jogi ili pak 30-minutnom trčanju, vježbanjem razbuđujemo um i tijelo, pa ćemo se tako osjećati fizički i psihički bolje, spremni suočiti se sa svim izazovima koje će ostatak dana pred nas baciti.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dr.Oetker po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju