Fritule su slastica koja je obilježila život omiljenog člana žirija MasterChefa, a svake blagdane nastavlja njemu vrlo dragu tradiciju, koju je odlučio podijeliti sa svima nama.

Galerija Chef Damir Tomljanović Mamine fritule Mamine fritule +29 Chef Damir Tomljanović

''Nisam kuhar koji puno radi slastice, ali ovaj mamin recept uvijek ima posebnu uspomenu u mom srcu, a ono što je najbitnije – osim što budi uspomene, jako je dobar'', ispričao nam je chef Damir Tomljanović uz kavicu prije nego što nam je pripremio fritule, slasticu koja ga najviše podsjeća na djetinjstvo.

I kako to već biva, mama je malo doradila bakin recept, a on modernizirao mamin kako bi ga danas-sutra mogao ostaviti svome djetetu. No doradio ga je samo kada je riječ o načinu posluživanja jer je mamin recept za smjesu fritula, kaže, nepogrešiv, uspijeva baš svaki put, pa ga se slijepo drži otkad ga je preuzeo.

Franck Jubilarna kava Franck Jubilarna kava Foto: Nova Studio

Kao dodatak maminim fritulama najradije radi moćan umak od karamele, kave i amaretta s dodatkom slatkog vrhnja jer, kaže, bez kave ne funkcionira u svakodnevnom životu. S njom bez iznimke započinje dan, ali reda i čak nekoliko šalica omiljenog napitka do večeri. Franckova Ciglica generacijama je imala posebno mjesto u kuhinjskom ormariću njihova obiteljskog doma, pa ga miris kave podsjeća ga na djetinjstvo, pogotovo na vrijeme blagdana, kada se u njihovoj kući i oko dobre hrane skupljalo cijelo susjedstvo.

Kod hrane mu je najbitnije druženje, a onda je bitno raditi jednostavne i brze stvari kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme koje ćete provesti s vašim najmilijima.

''U mojoj kući se uvijek dobro jelo, uz mamu kuharicu i tatu mesara nije moglo ni drugačije, a moj put bio je, prema tome, logičan slijed'', ispričao nam je chef Damir, koji u vrijeme blagdana nastavlja tradiciju pokojne majke i bake te fritule i kuglof na svojem stolu stavlja ispred svih otmjenih slastica s kojima se kao chef tijekom godina upoznao.

''Uvijek sam se divio količini fritula koje bi mama napravila za blagdane, a poslije ručka bi uz kavicu nestajale u trenu'', kaže chef Damir, koji je mamin jednostavan recept sa svojim twistom inspiriranim Franckovom Jubilarnom kavom odlučio podijeliti i s vama.

Mamine fritule Mamine fritule Foto: Nova Studio

MAMINE FRITULE

Sastojci:

2 jaja
360 ml tekućeg jogurta
100 g kristal šećera
20 g vanilin šećera
12 g praška za pecivo
0,2 ml rakije
Prstohvat soli
400 g glatkog brašna
Naribana korica jednog limuna
1 l biljnog ulja

Za umak:

200 g kristal šećera
500 ml Franck Jubilarne kave
1 dl amaretta
1 dl vrhnja za šlag

Priprema fritula:

1. U jednoj zdjeli mikserom izmiješajte jaja, jogurt, šećer, sol, vanilin šećer i rakiju.
2. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi.
3. Sve dobro izmiješajte i dobit ćete glatku, ali gustu smjesu.
4. Ulje neka bude vruće, ali ne vrelo.
5. Malom žličicom oblikujte kuglice i spuštajte ih u ulje.
6. Kada porumene, fritulice su gotove. Stavljajte ih na kuhinjski papir ili salvetu na što većem pladnju u jednom sloju kako bi se što bolje ocijedile od ulja i bile manje masne. Kada se malo ohlade, pospite ih s šećerom u prahu ili napravite umak od kave i amaretta.

Priprema umaka:

1. U lončiću otopite šećer na laganoj vatri. Neka ima laganu boju karamela. U videu pogledajte kako karamel treba izgledati.
2. Ulijte pripremljenu kavu i pustite da kuha.
3. Kada imate teksturu gušćeg umaka, dodajte još liker i slatko vrhnje da
dobijete željenu boju i ukus.
4. Ako želite jači okus likera, manje ga kuhajte.

Chef Damir Tomljanović kavu rado kombinira i u slanim i u slatkim jelima, no ovaj put s nama je podijelio još jedan recept za slasticu koju ćete napraviti bez previše muke, a uz čokoladni umak ili onaj s kojim je pripremio fritule i malo prigodne dekoracije može izgledati vrlo otmjeno na vašem blagdanskom stolu.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

KUGLOF OD ČOKOLADE I KAVE

Sastojci:

8 jaja
220 g maslaca
1 limeta
1 naranča
200 ml jogurta
300 g šećera u prahu
300 g glatkog brašna
20 g praška za pecivo
200 g kakao u prahu
3 žličice mljevene Franck Jubilarne kave
100 ml biljnog ulja
Ukrasne perlice

Za preljev:

400 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
150 g šećera u prahu

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednoj posudi umutite žumanjke i 220 g maslaca, koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

2. Polako dodajte smjesi jogurt i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U smjesu umiješajte naribanu koricu naranče i limete.

3. Pazite da ne ribate bijeli dio naranče i limete jer to može dati gorčinu kuglofu.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

4. Umutite bjelanjke sa šećerom u posebnoj zdjeli i pazite da se šećer u prahu dobro razradi.

5. U trećoj zdjeli pomiješajte pjenjačom suhe sastojke: brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i mljevenu kavu.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

6. Pripremite kalup za kuglof tako da ga nauljite i pobrašnite.

7. U smjesu od žumanjaka lagano umiješajte tučene bjelanjke i na kraju ravnomjerno umiješajte i razradite brašno, kakao i kavu da dobijete lijepu smjesu.

8. Ulijte dobivenu smjesu u kalup promjera 28 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, ovisno o pećnici. Pazite na programe sa strujanjem zraka kako bi vam se kuglof uspio dignuti. Ako je strujanje zraka prejako, moglo bi biti problema.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

9. Na parnoj kupelji rastopite čokoladu, maslac i šećer u prahu te prelijte preko kuglofa. Kuglof možete ukrasiti ukrasnim jestivim perlicama.

Kuglof od čokolade i kave Kuglof od čokolade i kave Foto: Nova Studio

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju