Malene vještice i čarobnjaci prvi četvrtak u veljači su odjenuli svoje pelerine, zgrabili čarobne štapiće te na metlama doletjeli u "Hoću knjigu" knjižare kako bi po prvi put proslavili za njih najbitniji događaj u godini – "Noć Harryja Pottera".

Galerija Održana Noć Harryja Pottera - 12 Održana je Noć Harryja Pottera Događanje je poznato diljem svijeta +7 Održana Noć Harryja Pottera - 9

Riječ je o događanju dobro poznatom diljem svijeta još od 2014., kada ga je pokrenuo britanski izdavač Bloomsbury.

Prvog četvrtka u veljači knjižnice, škole i knjižare organiziraju aktivnosti Harry Potter tematike kako bi mali i veliki obožavatelji u njihovom ambijentu slavili planetarno poznatog čarobnjaka.

Ove godine odlučio im se priključiti i lanac knjižara "Hoću knjigu", koji je organizirao različite aktivnosti u svim svojim knjižarama. A mali i veliki čarobnjaci su, kako nam kažu iz "Hoću knjigu", reagirali na njih iznad svih očekivanja.

Harry Potter je i nakon 20 godina od izlaska jedna od najpopularnijih i najprodavanijih knjiga u našim knjižarama. Harryja čitaju i vole i oni koji su uz njega postali mladi zreli ljudi, ali i djeca kojima su sada dostupni i filmovi, igrice te puno više informacija i sadržaja vezanih uz ovu tematiku.

Očekivali smo zaista velik odaziv, no moramo priznati da nas je apsolutno iznenadio priljev fanova u svim gradovima; naše je knjižare istovremeno pohodilo i po nekoliko stotina ljudi, objasnila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.

Sve posjetitelje dočekali su dobro pripremljeni članovi udruge "Ministarstvo magije", "Tjedna Harryja Pottera" te ostali suradnici koji su za najmlađe pripremili nekoliko aktivnosti. Bilo je tu razvrstavanja učenika u Hogwartske domove pomoću muffina punjenih raznim bojama, lova na čarobne knjige, oživjelih knjiga i olovaka u obliku maskota, stand up nastupa, mini kvizova te velikih kvizova, natjecanja u kostimiranju ili izrade zvrčki te označivača za knjige.

Održana Noć Harryja Pottera Održana Noć Harryja Pottera (Foto: Hoću knjigu)

I 2020. ODRŽAT ĆE SE "NOĆ HARRYJA POTTERA"

U svim se gradovima mogla pogledati i posebna izložba izdanja Harryja Pottera koje je prikupio kolekcionar Damir Tonković, među kojima su se našli i Harryji Potter iz Kine, Ukrajine, Tadžikistana, Australije te ostalih pomalo egzotičnih zemalja, a posjetitelje Megastorea u Bogovićevoj 7 dočekalo je zaista prekrasno iznenađenje – kredom nacrtani Hogwarts na ploči velikoj čak 10 metara, što je djelo slikara Krešimira Kirasića.

Knjižare povremeno nisu bile dovoljno velike kako bi u njih stali svi posjetitelji pa nakon prve iznimno uspješne "Noći Harryja Pottera" preostaje pitanje – hoće li se ovom događanju "Hoću knjigu priključiti" i iduće godine.

Nema sumnje da ćemo se 2020. ponovno naći na globalnoj karti ove manifestacije, s još više aktivnosti koje bismo možda proširili i na vikend kako bi baš svi mogli sudjelovati u jednakoj mjeri.

Nadamo se da će se i ostali iz Hrvatske i regije povesti našim primjerom.

No obožavatelji Harryja Pottera nemaju razloga za brigu – da parafraziram poznati citat autorice J.K. Rowling: "Hoću knjigu će uvijek biti tu da vam poželi dobrodošlicu kući". Pa makar samo na jednu noć - onu Harryja Pottera, zaključila je Srdić Jungić.

Uspomene na najmagičniju noć zasigurno još dugo neće izblijediti, a obožavatelji će sigurno iduće godine biti spremni i na puno više. 2020. će, stoga, biti još jedan dokaz raste li ljubav prema Harryju Potteru iz godine u godinu. Već sami početak 2019. godine to je svakako potvrdio.

Događanje je poznato diljem svijeta Događanje je poznato diljem svijeta (Foto: Hoću knjigu)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju