Prošle godine Danci su oduševili svijet sa svojim receptom za sreću naziva "hygge". U središtu tog koncepta bilo je uživanje u malim stvarima i udobnosti vlastitog doma. No, čini se kako će ove godine dominirati švedski koncept "lagom"

Skandinavski način života jedan je od najpoželjnijih načina življenja. Ove godine posebno će vladati lifestyle trend lagom koji dolazi iz Švedske, a vezan je uz "ne premalo i ne previše" koncept. Odnosno, u prenesenom značenju najbolji opis koje odgovora ovom konceptu bi bio – sasvim dovoljno.

Lagom se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem ravnoteže u životu. Za razliku od hygge koncepta koji se vezuje uz osjećaje, lagom bi bio duhovna vodilja koja promiče samodisciplinu i umjerenost, te nas potiče da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životima tako što ćemo živjeti skromno, ali i produktivno.

Stoga započnite 2017. godinu s novim pogledom na život u lagom stilu.

1. Minimalno i nenametljivo
Naglasak je na sirovoj ljepoti nedovršenih površina, točnije na prirodnim materijalima. U svoj interijer dodajte komade namještaja na kojima je vidljiva majstorska vještina. Kod lagom koncepta bitan je pragmatični pristup radu i životu.

Baš zato što većina nas živi ubrzanim načinom života trebamo se osloniti na 'lagom' koncept kako bismo unijeli malo ravnoteže u našu svakodnevicu

2. Zelenilo i svježe bilje
Dio novca možete sačuvati ako se odlučite na uzgajanje vlastite hrane. Ne mora to biti veliki vrt, dovoljna je i prozorska klupica, samo pomno izaberite nekoliko namirnica od kojih ćete imati najveću korist. Također, bilje je vrlo jednostavno za uzgajati te na jednostavan način mogu obogatiti neko jelo ili pak u potpunosti promijeniti njegov okus.

3. Recikliranje
Još jedna stavka koju lagom naglašava je smanjenje proizvodnje otpada, odnosno ponovno korištenje i recikliranje onoga što se može, poput biljki za kompost, papira, kartona, trave, sirovog povrća i prirodnih vlakana poput pamučnih i vunenih tkanina.

4. Žarulje
Smanjite svoj ekološki otisak korištenjem LED žaruljica koje štede električnu struju. One su također štedne i za vaš novčanik, jer duže traju od običnih žarulja. Naravno, ne zaboravite zagasiti svjetlo kada izlazite iz prostorije ili kada vam zapravo nije potrebno.

5. Uspostava sklada
Gnjavaža s kojom se najradije ne bismo bavili je pospremanje nereda, no i sami znate da kada napokon završite sa svim spremanjem osjećate se puno bolje i zadovoljnije. Vrijeme je da ponovno uspostavite sklad u svom domu, i to što jednostavnije, primjerice pomoću bolje organizacije i efikasnijeg načina skladištenja stvari.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju