Estetska korekcija nosa danas jedan od najtraženijih zahvata u estetskoj kirurgiji lica, a ujedno i najkompliciraniji zahvat. Ono što mnoge sprječava za ovakav oblik korekcije je strah od boli. Teško je povjerovati, ali operacija nosa u potpunosti je bezbolna!

Nos zasigurno predstavlja jednu od ključnih točaka izgleda našeg lica, a mnogi ga stručnjaci čak smatraju najbitnijom dijelom. Svojim oblikom i veličinom nos često definira lice kao simpatično, ugodno, ljuto, tužno, oštro ili pak mrgodno.

Interesantno je da korekcija nosa ne samo da proljepšava cijelo lice, već u velikoj mjeri i pomlađuje pacijenta, te se smatra da korekcijom nosa nakon 35 ili 40 godine, lice dobiva 5 godina mlađi izgled, bez obzira na prisutne bore.

Izaberite opis koji hoćete, i uvijek ćete nesvjesno nos povezivati s tim karakternim crtama nečijeg lica. Stoga nije ni čudo da je estetska korekcija nosa danas jedan od najtraženijih zahvata u estetskoj kirurgiji lica , a ujedno i najkompliciraniji zahvat za kirurga. Impresivna je i sama arhitektonika nosa koji je piramidalno građen i sastoji se od cijelog niza vrlo kompliciranih oblika hrskavica, sluznica, te tankih kostiju nosa.

Operacija nosa pomlađuje pacijenta, napravite li ju nakon 35 ili 40 godine lice poprima 5 godina mlađi izgled, bez obzira na prisutne bore.Estetska kirurgija nosa danas se u pravilu dijeli na dva pristupa otvoreni i zatvoreni pristup, a koja će se operativna tehnika izabrati, određuje sam kirurg.

Otvorena tehnika podrazumijeva rez unutar nosnica koji se spaja s rezom na vanjskom dijelu nosne pregrade, te se zatim koža nosa odiže od njegovih hrskavica i korekcija se može raditi direktno pod vizualnom kontrolom kirurga.

Na žalost, ta tehnika iza sebe ostavlja i manji, ali vidljivi ožiljak na kolumeli nosa te mnoge pacijente može smetati.

Zatvorena tehnika pak podrazumijeva samo rezove unutar nosnica, bez ijednog reza na koži i bez ijednog posljedičnog ožiljka. Korištenjem zatvorene tehnike kirurg mora dobar dio operacije obaviti samo pod osjetom svojih prstiju, te raspolagati cijelim arsenalom vrlo specifičnih instrumenata, no današnja tehnologija uz iskustvo kirurga omogućuje postizanje vrhunskih rezultata korištenjem zatvorene tehnike.

Operacija nosa i postoperacijsko razdoblje u potpunosti bezbolni

Ono što mnoge ljude koji bi željeli korekciju nosa sprječava u toj odluci je strah od boli. Teško je povjerovati, ali operacija nosa u potpunosti je bezbolna, upravo kao i postoperacijsko razdoblje.

Operacija se u pravilu radi u općoj anesteziji, no bolova nema niti poslije zahvata. Jedina neugodnost kroz nekoliko dana su tamponi u nosnicama koji dva do tri dana onemogućuju disanje na nos.

Nakon uklanjanja tampona, može se normalno disati na nos, a s vanjske strane nosa postavlja se takozvani aquaplast, odnosno plastični kalup koji se uklanja šest dana nakon operacije.

Upravo do tog dana većina oteklina nestaje i 90 posto pacijenata može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima tjedan dana nakon samog zahvata.

Odlučite li se na estetsku korekciju nosa, uvijek tražite od svog odabranog kirurga da vam pokaže što veći broj svojih operiranih pacijenata i postignutih rezultata.

Upravo iz tih slika dobit će te osjećaj estetike samog liječnika i uvidjeti koliko to odgovara vašem vlastitom osjećaju ljepote kao i koliko je to blizu onom što biste željeli imati na svom licu.

Nerijetko se uz estetski zahvat na nosu pridružuje istovremeno i funkcionalna korekcija tj. uklanjanje devijacije septuma koje donekle produžuje vrijeme kirurškog zahvata, no oporavak je u pravilu isti.

Savjetuje: Dr.Siniša Glumičić, estetski kirurg, www.glumicic-dzepina.com.

Na adresu zadovoljna@novatv.hr postavite pitanja o svemu što želite znati o estetskoj kirurgiji, zahvatima, njihovoj učinkovitosti i načinu na koji se izvode. Odgovore donosi dr. Siniša Glumičić.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju