Blagdansko razdoblje je vrijeme kada mnogi žele zablistati. Veliki je broj onih koji uz redovitu kozmetičku njegu potraže pomoć estetskih kirurga kako bi uklonili bore

Iako kirurški zahvati u pravilu zahtijevaju određeni period postoperacijske njege i oporavka, postoji cijeli niz tzv. malih zahvata i injekcijskih terapija koje mogu istinski osvježiti lice, eliminirati bore, a da ste spremni za povratak u svakodnevicu već nekoliko dana nakon terapije.

Odlučite li se botox aplicirati tjedan prije Božića, zablistat ćete na domjencima bez ijedne bore oko očiju i svježeg pogleda.

Injekcijska terapija je prvi izbor i danas raspolažemo ogromnim arsenalom injekcijskih sredstava kojima možemo eliminirati ili bar radikalno smanjiti većinu bora na licu.

Botox je defintivno broj jedan kod injekcijskih materijala i vrlo efektno briše bore oko očiju, kao i bore na čelu, a da pri tome istovremeno podiže obrve i osvježuje pogled.

Isto tako s botoxom možemo poravnati i zategnuti kožu na vratu. Sama je terapija vrlo jednostavna, traje doslovce nekoliko minuta, pri čemu se botox s vrlo malim injekcijama injektira u mišiće odgovorne za stvaranje bora.

Efekt 'zamrzavanja' bora nastaje već nakon nekoliko dana, a većina pacijenata može se već isti dan vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se odlučite botox aplicirati tjedan prije Božića, zablistat ćete na domjencima bez ijedne bore oko očiju i svježeg pogleda.

Osim botoxa u obzir dolaze i tzv. filler materijali tj. injekcijska sredstva s kojima popunjavamo bore lica.

Na raspolaganju su različiti preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu koja se bez ikakva straha može aplicirati u tzv.duboke bore lica, kao i u bore oko ustiju te s njom možemo i povećati usne dajući im željenu senzualnost.

Hijaluronska kiselina spada u spojeve koje ljudsko tijelo prirodno ima u sebi te na nju nema alergijskih reakcija niti reakcija odbacivanja, a rezultat je vidljiv nakon samog injektiranja.

Mana ovog materijala je da mu je trajnost ograničena i dolazi do resorpcije unutar 4 do 6 mjeseci kada je potrebno ponoviti injektiranje.

Uz Hijaluronsku kiselinu raspolažemo i sa tzv. Agarosa materijalom, zatim je tu Aquamid – biopolimer, čija je trajnost puno duža i smatra se da je postignuti rezultat stabilan i do 5 godina. Najbolji se efekti postiži pri popunjavanju tzv. nazolabijalnih bora lica.

Uz injekcijsku terapiju u skupinu brzih intervencija za pomlađivanje dolazi i kemijski peel. U kirurški se klinikama koristi uglavnom TCA peel tj. trikloroctena kiselina koja uklanja površinu kožnog epitela i tako omogućava uklanjanje manjih bora, brojnih hiper pigmentacija i keratoza kože stvarajući novu kožu već za 7 dana. Nova je koža sjajnija, napetija, zdravijeg izgleda, a sama je procedura vrlo brza i zahtijeva tek nekoliko dana boravka kod kuće.

I laserske terapije dolaze u obzir, no uglavnom se radi o laserima puno slabije energije, kao i radiovalnim uređajima koji mogu stimulirati stvaranje novog kolagenskog sloja u potkožju dajući licu svježiji i mlađi izgled.

Operacijski zahvati koji pomlađuju lice, kao npr. face lift, korekcije očnih kapaka i podočnjaka ipak traže svoje vrijeme oporavka i njih bi trebalo planirati bar mjesec dana prije novogodišnje noći ako želite istinski zablistati te vratiti vrijeme starenja 10 i više godina unazad.

Savjetuje: Dr.Siniša Glumičić, estetski kirurg, www.glumicic-dzepina.com.

Na adresu zadovoljna@novatv.hr postavite pitanja o svemu što želite znati o estetskoj kirurgiji, zahvatima, njihovoj učinkovitosti i načinu na koji se izvode. Odgovore donosi dr. Siniša Glumičić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju