O biljnom carstvu kakvo ima Ljiljana Kristić iz Bjelavića u Bosni i Hercegovini mnogi maštaju jer ovoj velikoj zaljubljenici u biljke i uređivanje okućnice sve raste "kao ludo". Ni ona sama, priznaje, ne zna koja je točno tajna njezine ogromne paprati, toliko bujne da izgleda kao da raste iz vode.

Galerija Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 13 Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 3 Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 9 +13 Ljiljanina monstera svojevrsni je fenomen jer je dobila pupove iako se to u pravilu događa samo kada je monstera na slobodi

Mislim da veliku ulogu igra to što sam, kad sam rasađivala paprat iz jednog na dva dijela, stavila kokošje gnojivo, i sada su opet obje tegle pune kao što je bila prva sama, otkriva Ljiljana Kristić kojoj su njezine biljke i briga za uvijek savršeno uređenu okućnicu odmor za oči i dušu, i to joj puno znači.

Ponosna je i na svoju monsteru koja je svojevrsni fenomen jer monstera rijetko kad procvjeta, a i kada procvjeta to se u pravilu dogodi samo kada je na slobodi, a njezina ljepotica dobila je pupove pa se Ljiljana nada da će i procvjetati.

Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 9 Ljiljanina monstera svojevrsni je fenomen jer je dobila pupove iako se to u pravilu događa samo kada je monstera na slobodi (Foto: Privatne fotografije)

Monstera u zatočeništvu, odnosno u teglama procvjeta rijetko i za otprilike 20 godina, a moja je stara pet godina. Imam i 'bebice' od velike monstere koje sam odvojila od te velike jer su bile u istoj posudi, kaže Ljiljana koja sada strpljivo čeka da se na njezinoj monsteri pojavi cvijet – držimo fige!

Ljiljanin dom u selu Bjelavići u Bosni i Hercegovini krasi i fikus visok skoro dva metra, a uz njega drži i dvije mladice koje su ga skoro dostigle. I fikus je malo neobičan jer ima donji dio lista crvenkaste boje, a i ogroman je. I to nije sve – Ljiljana Kristić uspjela je uzgojiti i dva drveta limuna visine oko 1,80 metara, jedno drvo ima podosta plodova, dok drugo drvo tek cvjeta, a uz limune drži i maslinu.

Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 4 Našlo se u Ljiljaninom impresivnom i predivnom biljnom carstvu mjesta i za cikas palmu (Foto: Privatne fotografije)

Našlo se u Ljiljaninom impresivnom i predivnom biljnom carstvu mjesta i za cikas palmu, sobnu biljku koja u pravilu jednom godišnje pusti mladi list, a Ljiljanina je dala odmah devet novih listova koji se daju primijetiti po lijepoj sjajnoj boji, dok stariji listovi već odumiru.
Posebno mjesto u njezinu dvorištu imaju i krizanteme koje je sama razmnožila u proljeće.

Dvorište u Našicama koje je mama Martina uredila tako čarobno Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 16 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 20 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 24 +21 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 25

Dvorište u Belišću u kojem je medicinska sestra Tünde uredila svaki kutak Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 11 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 6 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 20 +21 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 22

Kad su izašle iz zemlje za nekih 20 do 30 centimetara samo sam otkinula par stubića i zabola u zemlju na različita mjesta, zalijevala i sve su se primile, pa čak i procvjetale ove manje proljetne sadnje, rekla nam je ova velika poznavateljica raznih vrsta biljaka i cvijeća te dodala da nema tu neke velike filozofije.

Cvijeće samo zalijevam i pazim da ne ostane bez vode, pogotovo u ljetnim danima. Na vrh posude u kojoj se nalazi cvijeće stavim kokošje gnojivo, ali da ne dodiruje stabljiku cvijeća nego uz rub, i tako ga samo zalijevam, i to je to, poručuje Ljiljana Kristić.

Ogromna paprat glavna je zvijezda u dvorištu Liljane Kristić koja ima i monsteru, limun, krizanteme, fikus, cikas palmu... - 14 Ljiljanin dom u selu Bjelavići u Bosni i Hercegovini krasi i fikus visok skoro dva metra (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju