Baletna bajka "Orašar" HNK-a Zagreb, u novom ruhu čiju koreografiju i režiju potpisuje Vladimir Malakhov, premijerno će na pozornici središnjeg nacionalnog teatra zaigrati 29. studenoga, a bit će to, kako je najavljeno u utorak, čarobno inovativno čitanje jednog od najljepših djela klasične baletne umjetnosti.

Najavljujući novo uprizorenje kultnog baleta, intendantica Dubravka Vrgoč kazala je kako je riječ o značajnom projektu koji određuje novu kazalištu sezonu toga teatra.

Predstava za koju se u vrijeme Adventa u HNK-u Zagreb tradicionalno traži karta više, "Orašar", nije obična predstava, nego predstava koja na neki način predstavlja zaštitni znak ovoga kazališta, rekla je Vrgoč.

"Orašar" je prvi put u HNK-u Zagreb postavljen 1931. u režiji i koreografiji Margarete Froman, rusko-hrvatske balerine, pedagodinje i koreografkinje koja je, kako je napomenula Vrgoč, zaslužna za to što postoji hrvatski balet.

Posljednje je uprizorenje postavljeno 2011. u koreografiji i režiji engleskog koreografa Dereka Deana.

Nakon osam godina, ove ćemo godine imati priliku vidjeti jednog novog i drugačijeg 'Orašara', poručila je Vrgoč.

U novoj sezoni Orašara će koreografski i režijski postaviti baletni umjetnik svjetske reputacije Vladimir Malakhov, koji je s baletnim ansamblom HNK-a Zagreb već uprizorio popularno "Labuđe jezero".

Premijera će biti 29. studenoga, a zbog iznimnog interesa za tom slavnom baletnom bajkom, najavljeno je čak 20 izvedbi, s time da će se u njima izmjenjivati različite postave koje će uključivati vrhunske baletne prvake i soliste ansambla Baleta HNK-a Zagreb.

Prvog dana prodaje ulaznica, karte će se prodavati isključivo na blagajni kazališta, a od drugog dana prodaja paralelno kreće i online

Vladimir Malakhov ukrajinski je baletni umjetnik izrazito lirična plesnog stila i savršene plesne tehnike koji su mu priskrbili epitet jednog od najboljih plesača stoljeća. Dobitnik je prestižnih međunarodnih strukovnih nagrada, a od kraja prošloga stoljeća sve više se bavi baletnom pedagogijom i koreografijom.

Malakhov je zahvalio na pozivu i prilici za još jednu suradnju s HNK-ovim baletnim ansamblom nakon, kako je naglasio, divnog prethodnog iskustva na baletu 'Labuđe jezero'.

Ovog puta želim napraviti nešto što će biti prava bajka, koju će svi koji je dođu pogledati poželjeti vidjeti ponovo
, rekao je Malakhov. Nastojim oblikovati izvedbu tako da bude lako razumljiva široj publici, a istodobno da bude zanimljiva plesačima, da im predstavlja užitak, jer ako koreografija ne pruža užitak, onda čitava izvedba ne ide nikamo, dodao je.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 "Orašar": 10 zanimljivosti o baletu nadahnutom dirljivim događajem

Otkrio je kako već ima u glavi gotovu kompletnu koreografiju, a u kreativnom procesu nastajanja cjelovite predstave veliku pozornost daje zasebnom radu sa svakim plesačem posebno, gdje svaku ulogu pojedinačno oblikuje poput skulpture.

Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u Balet 'Orašar' jedan je od najpopularnijih baletnih naslova u zagrebačkom HNK-u (Foto: Sandro Sklepić)

Neću vam reći ništa više! Kao što za Božić sve dok ne otvorite poklon ne znate što je unutra, takav će biti i naš 'Orašar' - pravo iznenađenje, poručio je.

Novo viđenje Orašara bit će magična i velika bajka tople atmosfere

Ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina istaknuo je kako je Malakhov velika međunarodna zvijezda, jedan od najvećih plesača i baletnih umjetnika u posljednjih 30 godina, čiji je raspored ispunjen godinama unaprijed.

Njega dobiti u HNK Zagreb stvar je čekanja i dobroga trenutka, kazao je Jakovina, a u viziji tog istaknutog koreografa novi "Orašar" središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra bit će, kako je naglasio, postavljen "malo toplije", uz kostimografsku, scenografsku, ali i koreografsku estetiku određenu suvremenošću.

Premijera "Orašara" bit će 29. studenoga, a zbog iznimnog interesa za tom slavnom baletnom bajkom, najavljeno je čak 20 izvedbi.

Posebnost HNK-ove nove produkcije bit će to što će Klara u drugome činu plesati veliki duet Šećerne vile s princem, otkrio je Jakovina, koji se tim povodom i sam odlučio ponovo vratiti na scenu nakon četiri godine pauze, i ulogom Drosselmeyera "zaokružiti jednu cjelinu svoje karijere".

Otkrio je da će "Orašara" igrati ukupno četiri ili pet podjednako vrsnih podjela koje će se smjenjivati kroz tri ili četiri predstave, a ideja je da se u budućnosti osigura još veći broj mogućih izvedbi toga popularnoga baleta.

U ulozi Klare izmjenjivat će se Iva Vitić Gamerio, Asuka Maruo, Natalija Kosovac, Anamarija Marković i Miruna Miciu, a u ulozi princa Tomislav Petranović, Guilherme Gamerio Alves, Andrea Schifano i Simon Yoshida.

Orašar Nakon osam godina zagrebačka će publika vidjeti novog 'Orašara' (Foto: zadovoljna.hr)

U našem novom viđenju 'Orašara', bit će to magična i velika bajka tople atmosfere, osvježena na način da svaka osoba koja ju dođe pogledati iz kazališta izađe sretna, puna pozitivne energije, što i jest naš zadatak kao umjetnika, poručio je Jakovina.

Glavni sponzor nove HNK-ove produkcije je Wiener osiguranje, čija je predsjednica Uprave Jasminka Horvat Martinović kazala kako suradnja s vodećim nacionalnim simbolom hrvatske kulture predstavlja čast za tu kuću, koja tim partnerstvom ujedno obilježava 20 godina svojeg poslovanja u Hrvatskoj.

Prodaja karata tradicionalno počinje prvog ponedjeljka u studenome; ove godine to je 4. studenoga, a kako bi se i onoj HNK-ovoj publici koja ne koristi online mogućnosti pružila poštena prilika za kupnju karata, prvog dana će se karte prodavati isključivo na blagajni kazališta, a od drugog dana prodaja paralelno kreće i online.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju