S početkom godine pri samom vrhu popisa novogodišnjih odluka obavezno se nađu mršavljenje i zdrava prehrana. No, čak i kada čvrsto odlučimo pridržavati se tih odluka, zašto na kraju to ipak bude neuspješno?

Najveća pogreška krije se u postavljanju nerealističnih ciljeva. Naime, velika očekivanja poput toga da istrčite maraton ako se nikad niste ni bavili trčanjem brzo će splasnuti, a vi se neće pomaknuti s mjesta.

Umjesto stvaranja takvog nepotrebnog pritiska, bolje bi bilo da tjedno odlazite na još jedan termin vježbanja. Fokusirajte se na ono što je izvedivo i što vam neće stvarati dodatni stres te si pomoću sljedećih trikova olakšajte svakodnevicu.

1. Postavite jednostavne ciljeve
Želite smršavjeti, vježbati više ili promijeniti ishranu? Takve promjene ne mogu se siliti, stoga morate sami sebi omogućiti što jednostavniji pristup zadanom cilju. Zapravo se radi o tome da mali i jednostavni zadatci trebaju postati dio vaše svakodnevne rutine i ući vam u naviku.

Upravo je to krajnji cilj – zdrava navika, a ne brojka na vagi. Potrebna su otprilike dva mjeseca kako biste pretvorili određene radnje poput odlaska na vježbanje u naviku, što i nije vremenski dugo kada je u pitanju zdraviji način života.

Umjesto stvaranja nerealističnih ciljeva s kojima nepotrebno vršite pritisak sami na sebe, radije se vodite poznatom frazom 'korak po korak'

2. Napravite plan
Što god da želite postići, napravite plan, jer on će vam pomoći u izgradnji navike. Stoga uzmite olovku i komad papira te odvojite nekoliko minuta i zapišite dnevni ili tjedni podsjetnik onoga što želite u tom vremenu ostvariti.

To može biti podsjetnik da jedan obrok u danu mora biti zdrav, da ne preskačete doručak ili treninge, odnosno sve što smatrate važnim zapišite.

3. Nikome ne recite
Zvuči čudno, jer često mislimo da upravo kada kažemo nekome svoje planove onda ih moramo i ostvariti. No, postoji jedan sasvim valjani razlog zašto bi bilo bolje da svoje planove zadržimo za sebe.

Naime, onda kada nekome kažemo što smo odlučili naš mozak to zna interpretirati kao određenu nagradu. Odnosno, ako se osjećamo ispunjeno već kada planove podijelimo s nekime, tada zapravo dolazi do smanjenja naših ambicija i volje za daljnjim nastrojanjem. Stoga dok ne budete sigurni da ste ostvarili zadane ciljeve, nemojte nikome ništa govoriti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju